• Εφημερίδα Παρόν
  • Το blog του Μάκη Κουρή
  • Τυπολογίες @ Facebook
  • Τυπολογίες @ Twitter
  • ΤΟ ΠΑΡΟΝ @ FACEBOOK

Τυπολογίες - όλα γύρω από τα media

  • Τηλεόραση
  • Εφημερίδες
  • Ραδιόφωνο
  • Internet
  • Μετρήσεις
  • ΑΙΧΜΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • Streaming

Η ψηφιακή στρατηγική της ΕΡΤ

18/06/2010

Ανακοίνωση ΕΡΤ/ ομιλία Γ. Γαμπρίτσου στο συνέδριο της ΕΕΤΤ

Θα δούμε το ρόλο και τη στρατηγική της Δημόσιας τηλεόρασης, της ΕΡΤ δηλαδή, στη νέα, ψηφιακή εποχή, αφού προηγουμένως δούμε μαζί μερικά στοιχεία για το όραμα και τους σκοπούς της, τα μεγέθη της, τις παρεχόμενες υπηρεσίες της, αλλά και να καταρρίψουμε κάποιους μύθους που τη συνοδεύουν: F F (διαφάνειες 2-4)

……..Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω και το γεγονός ότι το 90% των εσόδων της ΕΡΤ προέρχεται από το ανταποδοτικό τέλος, το ερώτημα είναι ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψει η ΕΡΤ στους πολίτες την αξία του ανταποδοτικού τέλους που εισπράττει.

Αυτό αποτελεί ένα βασικό ερώτημα που με έχει απασχολήσει και συνεχίζει να με απασχολεί. Πρώτο ερώτημα είναι αν όντως χρειάζεται η ΕΡΤ, τρία αναλογικά και τρία ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια ή αν αρκούν πολύ λιγότερα για να επιτελέσει καλύτερα το σκοπό της. Θα επιχειρήσω να τοποθετηθώ επί του θέματος με στοιχεία: Αποτελεί γεγονός, με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης, ότι η ΕΡΤ επένδυσε και διαθέτει τις υποδομές για την εκπομπή των τριών ψηφιακών καναλιών (σινε+, σπορ+ και πρισμα+). Το κόστος των υποδομών ήδη έχει συντελεστεί.  Επομένως το ερώτημα πλέον είναι αν συμφέρει να κλείσει η ΕΡΤ κάποια από τα τηλεοπτικά κανάλια της ή όχι.

Κατά τη γνώμη μου η ΕΡΤ εξυπηρετεί τις τηλεοπτικές ανάγκες του κοινού της πληρέστερα, παράγοντας και παρέχοντας στο κοινό περισσότερα και όχι λιγότερα προγράμματα, πάντα στο πλαίσιο των οικονομικών της δυνατοτήτων. Στην ψηφιακή δε εποχή, οι οικονομίες κλίμακας είναι τέτοιες που επιτρέπουν στην ΕΡΤ να λειτουργεί παραπάνω κανάλια για την εκπομπή περισσοτέρων εξειδικευμένων προγραμμάτων, απ’ ό,τι στη μέχρι τώρα αναλογική εποχή.

Με βάση λοιπόν την παραπάνω ανάλυση σχεδιάζουμε τη στρατηγική της ΕΡΤ για την ψηφιακή εποχή ως εξής :

  1. 1. Επιχειρούμε την Οικονομική και Διοικητική εξυγίανση, ώστε τα χρήματα που μας εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός να τα επενδύουμε σε υποδομές νέας γενιάς και σε τηλεοπτικά προγράμματα που αφορούν και ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό αλλά και μικρότερες, πιο συγκεκριμένες ομάδες, με ειδικά ενδιαφέροντα. Προγράμματα που δεν είναι απαραίτητα σε θέση να προσφέρουν οι εμπορικοί ιδιωτικοί σταθμοί.
  1. 2. Δίνουμε έμφαση στα νέα Μέσα και ιδιαίτερα στο Internet. Ξεκινάμε ένα πρόγραμμα με την κωδική ονομασία i-ΕΡΤ με στόχο να ενδυναμώσουμε την παρουσία της ΕΡΤ στο Διαδίκτυο  και στα νέα μέσα. Το Internet  θα αποτελέσει τον τρίτο πυλώνα διανομής και πρόσβασης στο περιεχόμενο της ΕΡΤ: τηλεόραση, ραδιόφωνο, Internet.
  1. 3. Επανεξετάζουμε  τη φυσιογνωμία των τριών «ψηφιακών καναλιών» της ΕΡΤ.  Ένα απ’ αυτά θα μπορούσε να εκπέμπει πιλοτικά σε υψηλή ευκρίνεια.  Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε την επέκταση της εμβέλειας κάλυψης των ψηφιακών καναλιών σε περισσότερες περιοχές απ’ αυτές που καλύπτονται σήμερα.  Ανταποδοτικό τέλος πληρώνουν όλοι οι Έλληνες και επομένως έχουν όλοι το ίδιο δικαίωμα στην πρόσβαση. Έχουμε ήδη καταθέσει στις αρχές σχέδιο επέκτασης σε 10 επιπλέον περιοχές της Ελλάδας.  Επέκταση που θ’ αρχίσει στο αμέσως προσεχές διάστημα.
  1. 4. Η ΕΡΤ ταυτόχρονα ετοιμάζεται να εκπέμψει ψηφιακά τα τρία αναλογικά προγράμματά της, μαζί και το κανάλι της Βουλής των Ελλήνων. Στόχος μας είναι ν’ αρχίσουν  οι ψηφιακές  εκπομπές το φθινόπωρο του 2010, πρώτα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και στη Θεσσαλία και σε άλλα μέρη. Διευκρινίζεται εδώ ότι η αναλογική εκπομπή της ΕΡΤ θα συνεχιστεί κανονικά από την Αίγινα μέχρι την έναρξη των ψηφιακών εκπομπών τον Σεπτέμβριο. Η έναρξη της ψηφιακής εκπομπής των αναλογικών καναλιών της ΕΡΤ έχει καθυστερήσει, καθώς η νέα διοίκηση έπρεπε να πάρει σημαντικές αποφάσεις ως προς την τεχνολογία.  Πρόκειται όμως να επιταχυνθεί από το φθινόπωρο, με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν ρυθμιστικά εμπόδια.

Στο υφιστάμενο ρυθμιστικό σύστημα μετάβασης στην ψηφιακή εκπομπή, υπάρχουν αναμφισβήτητα, ελλείψεις, ασάφειες, έλλειψη συντονισμού, χρονοδιαγράμματος μετάβασης και η απουσία συγκεκριμένου  φορέα επιφορτισμένου με την παρακολούθηση και τον συντονισμό της μετάβασης. Όμως, θέλω να τονίσω τον ρόλο της ΕΡΤ ως καθολικού δημόσιου παρόχου, που δημιουργεί υποχρεώσεις οι οποίες είναι εν μέρει διαφορετικές απ’ αυτές των ιδιωτικών καναλιών. Η ΕΡΤ χρειάζεται να τρέξει πιο γρήγορα απ’ ό,τι είναι διατεθειμένα να τρέξουν τα ιδιωτικά κανάλια.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης των ψηφιακών εκπομπών της ΕΡΤ, που μόλις πρόσφατα καταθέσαμε στις δημόσιες αρχές, επιχειρεί να δώσει ώθηση στη λιμνάζουσα σήμερα ψηφιακή μετάβαση, να εκπληρώσει κατά το δυνατόν το ρόλο της ΕΡΤ ως δημόσιου τηλεοπτικού φορέα και να βοηθήσει στην υπέρβαση κάποιων από τις αγκυλώσεις που εκ των πραγμάτων υφίστανται στο ρυθμιστικό καθεστώς μετάβασης. Κι όλα αυτά με σεβασμό στους θεσμούς και την αγορά, με διαφάνεια και όσο συντεταγμένα επιτρέπουν οι συνθήκες. Ζητάμε όμως ταυτόχρονα από την πολιτεία ευελιξία ως προς την αυστηρή τυπικότητα, μέχρι την τελική ρύθμιση του τοπίου, την οποία τελική ρύθμιση, είμαι βέβαιος, ότι θα επιχειρήσει η παρούσα κυβέρνηση με ταχύτητα και πληρότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημόσια τηλεόραση έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει το σύστημα MPEG-4 για το δεύτερο πολυπλέκτη της (κανάλια ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3 και Βουλή των Ελλήνων), διατηρώντας όμως επί του παρόντος το σύστημα MPEG-2 για τον πρώτο πολυπλέκτη (κανάλια Πρίσμα+, Σπορ+, Σινε+, RIK), ώστε όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί δέκτη MPEG-2 να μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ.  Είναι όμως σαφές, πως το μήνυμα  που περνάει η ΕΡΤ στο κοινό και στην αγορά είναι ότι βαδίζουμε πλέον όλοι μαζί με το σύστημα MPEG-4.

Κλείνω λέγοντας ότι, ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης στην ψηφιακή εποχή δεν αποδυναμώνεται αλλά ενισχύεται. Η ΕΡΤ θα συνεχίσει :

ð     Να επενδύει στη δημιουργία προγραμμάτων υψηλής ποιότητας για όλους.

ð     Να διανέμει τα προγράμματά της στο κοινό με όλες τις τεχνικές μεθόδους, Μέσα και Δίκτυα εκπομπής, ώστε να φθάνει στο κοινό με τους περισσότερο δυνατούς τρόπους.

ð     Να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και να επενδύει σε τεχνολογικά εργαλεία που υπηρετούν τους παραπάνω σκοπούς.

Η ΕΡΤ λειτουργεί σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει τις αγκυλώσεις ενός γραφειοκρατικού δημόσιου οργανισμού με την οικονομική ασφάλεια που της εξασφαλίζει το ανταποδοτικό τέλος. Σε καμία όμως περίπτωση η ΕΡΤ δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένο το ανταποδοτικό τέλος. Στη συνεχή προσπάθειά της να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, που αναγκαστικά τη χρηματοδοτούν, θα λειτουργεί με συνέπεια, διαφάνεια και σεβασμό στις αρχές και τους σκοπούς που υπηρετεί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΜΠΡΙΤΣΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ- ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΡΤ

Αν έχω ακόμα λίγο χρόνο, θα ήθελα να θέσω στο ακροατήριο κάποιους προβληματισμούς επί του υπάρχοντος ρυθμιστικού πλαισίου μετάβασης στην ψηφιακή εκπομπή:

– Στην Ελλάδα, στον προσωρινό ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων ορίζεται ότι, σε κάθε δίαυλο εκπομπής χωράνε τέσσερα τηλεοπτικά προγράμματα (κανάλια). Αυτό, επιστημονικά θεωρείται πολύ απλόχερο ακόμα και για αυτή τη μέθοδο συμπίεσης MPEG-2 (π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε έξι κανάλια ανά δίαυλο, στη Γαλλία και Ιταλία 5-6 κανάλια ανά δίαυλο). Πόσο μάλλον τώρα που με τη μέθοδο συμπίεσης MPEG-4 που επέλεξε η DIGEA, σύμφωνα με την επιστήμη, χωράει σχεδόν διπλάσιος αριθμός καναλιών (8-10) ανά δίαυλο εκπομπής. Επομένως, δημιουργούνται νέα δεδομένα στην αγορά και θα ήταν σκόπιμο για την επόμενη φάση προγραμματισμού και ρύθμισης να επαναξιολογηθούν φάσμα, χωρητικότητα σε κανάλια ανά δίαυλο εκπομπής, και άρα ο αριθμός ψηφιακών πολυπλεκτών που θα αδειοδοτηθεί, αφού όμως ληφθούν υπόψη και η σκοπιμότητα και οι ανάγκες για εκπομπή προγραμμάτων σε υψηλή ευκρίνεια  (HDTV).  Θα ήταν επίσης χρήσιμο να επαναξιολογηθεί, για την τελική φάση ρύθμισης, και το υφιστάμενο μοντέλο αδειοδότησης, που δίνει τους διαύλους ευρυεκπομπής (συχνότητες) στους διαχειριστές περιεχομένου αντί στους διαχειριστές των δικτύων εκπομπής.

Έχουμε όμως ήδη αργήσει απελπιστικά και ο κίνδυνος νέων καθυστερήσεων πρέπει να αποφευχθεί.

Share this:

  • Email
  • Facebook
  • Twitter

Άλλα ενδιαφέροντα θέματα

Comments

Filed Under: Uncategorized Tagged With: Γιώργος Γαμπρίτσος, ΕΡΤ

Διαβαστε και τα παρακατω

  • Επόμενη μάχη για Cosmote TV – Nova, το Champions League
  • ΑΙΧΜΕΣ: Το ...επίγειο βήμα του NaftermporikiTV
  • Euro και Ολυμπιακοί σε ελεύθερη μετάδοση από την ΕΡΤ
  • Από τον ΑΝΤ1+ ...στον ΑΝΤ1
  • Eurovision 2023: Fιάσκο η διαδικασία ψηφοφορίας
  • Ελεύθερη και συνδρομητική TV μαζί: «Όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα»
  • Απάντηση του "Βήματος" στον Π. Τατσόπουλο
  • O Αλέξης Βαλούρδος επικεφαλής του ομίλου της Αυγής
  • Απόλυση Τατσόπουλου από "Τα Νέα"
  • Οι μεγάλες αλλαγές στην TV την Κυριακή στην έντυπη έκδοση των "Τυπολογιών"

Τελευταιες αναρτησεις

  • Η εκπομπή “Uncover Stories” αποκλειστικά στο ΑΤΤΙCA TV
  • Οι μεγάλες αλλαγές στην TV την Κυριακή στην έντυπη έκδοση των “Τυπολογιών”
  • Συνέδριο ΕΙΗΕΑ: “Εφημερίδες 2024”
  • Ίντερ VS Μίλαν: Το «Derby della Madonnina» αποκλειστικά στην COSMOTE TV
  • O Αλέξης Βαλούρδος επικεφαλής του ομίλου της Αυγής

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

"Real News" "Ελευθεροτυπία" Alpha ANT1 Cosmote TV Digea Forthnet Mega Nielsen Nova novasports Open Real FM Star «Καθημερινή» «Το ΠΑΡΟΝ» ΑΙΧΜΕΣ ΑΝΤ1 ΑΠΕ Αλέξης Τσίπρας ΔΟΛ ΕΔΟΕΑΠ ΕΕΤΤ ΕΙΤΗΣΕΕ ΕΡΤ ΕΡΤ1 ΕΡΤ2 ΕΡΤ3 ΕΣΗΕΑ ΕΣΡ ΕΤΕΡ Μακεδονία TV ΝΔ ΝΕΡΙΤ Νίκος Παππάς Νίκος Χατζηνικολάου ΟΠΑΠ ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΟΕΣΥ ΠΟΣΠΕΡΤ ΣΚΑΪ ΣΥΡΙΖΑ Σκάι Τράπεζα Πειραιώς τηλεοπτικές άδειες

Το Παρον αυτης της κυριακης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ PARON.GR

Top Posts

  • Επόμενη μάχη για Cosmote TV – Nova, το Champions League
  • ΑΙΧΜΕΣ: Το ...επίγειο βήμα του NaftermporikiTV
  • Euro και Ολυμπιακοί σε ελεύθερη μετάδοση από την ΕΡΤ
  • Από τον ΑΝΤ1+ ...στον ΑΝΤ1
  • Eurovision 2023: Fιάσκο η διαδικασία ψηφοφορίας

Αιχμές

Τέσσερις προτάσεις έχουν φτάσει στο γραφείο του Δ. Μελισσανίδη, ο οποίος θέλει να μεταφέρει το NaftemporikiTV και στην επίγεια τηλεόραση. Το ένα απορρίφθηκε εξαιτίας των τεραστίων διαστάσεων απαιτήσεων του. Απομένουν τρία πάνω στο τραπέζι.  Ίσως πολύ σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις. Δύο τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν αποφασίσει νέα σεζόν να “περιοριστεί” το prime time, δηλαδή  να μειωθούν οι παραγωγές […]

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Τυπολογίες στο Twitter

My Tweets

Παρόν

Σημερινα Εξωφυλλα


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ







Tags

"Real News" "Ελευθεροτυπία" Alpha ANT1 Cosmote TV Digea Forthnet Mega Nielsen Nova novasports Open Real FM Star «Καθημερινή» «Το ΠΑΡΟΝ» ΑΙΧΜΕΣ ΑΝΤ1 ΑΠΕ Αλέξης Τσίπρας ΔΟΛ ΕΔΟΕΑΠ ΕΕΤΤ ΕΙΤΗΣΕΕ ΕΡΤ ΕΡΤ1 ΕΡΤ2 ΕΡΤ3 ΕΣΗΕΑ ΕΣΡ ΕΤΕΡ Μακεδονία TV ΝΔ ΝΕΡΙΤ Νίκος Παππάς Νίκος Χατζηνικολάου ΟΠΑΠ ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΟΕΣΥ ΠΟΣΠΕΡΤ ΣΚΑΪ ΣΥΡΙΖΑ Σκάι Τράπεζα Πειραιώς τηλεοπτικές άδειες

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Οι Τυπολογίες ξεκίνησαν στις 3 Οκτωβρίου 1993 στην εφημερίδα «Το Παρόν». Επί 27 χρόνια καταγράφουν την επικαιρότητα τα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά ΜΜΕ με 3 διαφορετικούς τρόπους. Με την έντυπη έκδοση της Κυριακής στην εφημερίδα «Το Παρόν» «Το Παρόν» , την ηλεκτρονική έκδοση στο www.typologies.gr και την παρουσία στο twitter (@typologies), και στη σελίδα μας στο Facebook

Πως να επικοινωνησετε μαζι μας

Στην ηλεκτρονική μας έκδοση οι αναγνώστες μας μπορούν παράλληλα να επικοινωνούν μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, προκειμένου να εκφράζουν τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους, που μας είναι απαραίτητες, και επίσης να συμμετέχουν σε δημοσκοπήσεις, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τη χώρα μας και τον Ελληνισμό γενικότερα.

Τηλ 210-66.65.669
email [email protected]
fax +30-210-66.65.812

© Εφημερίδα Παρόν 2017