• Εφημερίδα Παρόν
  • Το blog του Μάκη Κουρή
  • Τυπολογίες @ Facebook
  • Τυπολογίες @ Twitter
  • ΤΟ ΠΑΡΟΝ @ FACEBOOK

Τυπολογίες - όλα γύρω από τα media

  • Τηλεόραση
  • Εφημερίδες
  • Ραδιόφωνο
  • Internet
  • Μετρήσεις
  • ΑΙΧΜΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • Streaming

Σπίρτζης: Στήσανε ιδιωτικό μονοπώλιο με τις συχνότητες οι καναλάρχες

σπιρτζησ-2Η κυβέρνηση Σαμαρά απέκλεισε την ΕΡΤ, τα σημεία εκπομπής, από 275 που προέβλεπε η υπουργική απόφαση, περιορίστηκαν σε 156 κα μετείχε μόνο μία εταιρεία, η Digea, μέτοχοι της οποίας, κατά… σύμπτωση, ήταν τα έξι ιδιωτικά πανελλαδικά κανάλια!

 

 

Είναι πολύ αργά για δάκρυα, Στέλλα… Στην ομώνυμη ελληνική ταινία, με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Γιώργο Φούντα, παραπέμπουν τα… παράπονα των έξι καναλαρχών-νταβατζήδων -όπως έχει… κατοχυρωθεί να αποκαλούνται-, οι οποίοι κατέχουν τα πανελλαδικά κανάλια, επειδή το πάρτι τελειώνει. Η κυβέρνηση βάζει τέρμα στο μονοπώλιο που έστησαν, με την… άδεια της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, που τους παραχώρησε τις συχνότητες με έναν στημένο διαγωνισμό, στον οποίο ήταν ένας μόνο ο συμμετέχων, η εταιρεία Digea (με μοναδικούς μετόχους τους έξι καναλάρχες), έναντι πινακίου φακής, 18.336.000 ευρώ για… 15 (δεκαπέντε) χρόνια. Με τη δυνατότητα, παράλληλα, να κατεβάζουν τους διακόπτες στα άλλα κανάλια, με το πρόσχημα της καθυστέρησης στην πληρωμή του λογαριασμού για τη χρήση της συχνότητας.

Ούτε στην Ουγκάντα δεν γίνονται τέτοια στημένα παιγνίδια, που βγάλουν μάτι. Ένας διαγωνισμός δεν μπορεί να διεξαχθεί αν δεν μετέχουν το λιγότερο τρεις εταιρείες. Σε αυτό το καραμπινάτο σκάνδαλο μπαίνει πλέον θέμα απουσίας της Δικαιοσύνης και μετά τις σημερινές αποκαλύψεις θα πρέπει να παρέμβει ο Εισαγγελέας. Κανείς, άλλωστε, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η παράνομη παραχώρηση των συχνοτήτων –που αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού- ήταν η… αντιπαροχή για τη στήριξη που πρόσφεραν οι καναλάρχες στην τότε κυβέρνηση.

Τον φάκελο του στημένου διαγωνισμού άνοιξε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μιλώντας στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra.

«Για την αξιοποίηση ενός δημόσιου αγαθού όπως είναι οι συχνότητες είναι και στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας το τι μοντέλο θα ακολουθήσει, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και της ελληνικής νομοθεσίας.  Από πού προκύπτει ότι οι συχνότητες δίνονται για κάποιο διάστημα σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο; Από πουθενά. Αντίθετα, προκύπτει το ανάποδο. Ότι αυτό στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, στρεβλώνει και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Κυρίως στρεβλώνει με τον τρόπο που έγινε αυτός ο διαγωνισμός», τόνισε ο υπουργός κ. Σπίρτζης.

Και στη συνέχεια επισήμανε ότι, εκτός από τα νομικά, υπάρχουν και πολιτικά θέματα.

  • Πολιτικό θέμα είναι το ότι  η ΕΡΤ έκλεισε ενάμιση μήνα πριν από τον διαγωνισμό και δεν μπόρεσε να συμμετάσχει.
  • Πολιτικό θέμα είναι το ότι, ενώ υπήρξαν δύο διαγωνισμοί, ο ένας επί ΕΡΤ, όταν υπήρχε και δεύτερος, επί ΝΕΡΙΤ, για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού προκειμένου να φτιάξει η ΕΡΤ το δικό της δίκτυο, ξαφνικά  ακυρώθηκαν!
  • Πολιτικό θέμα είναι και το ότι, ενώ είχαμε μια υπουργική απόφαση για τον χάρτη τηλεοπτικών συχνοτήτων που προέβλεπε, με βάση τη μελέτη που υπάρχει στο υπουργείο και έχει παραληφθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες, 275 σημεία εκπομπής, βγήκε ξαφνικά μια υπουργική απόφαση για 156 σημεία εκπομπής.

Υπάρχουν, όμως, και διαχειριστικά θέματα, για τα οποία έχουν ενημερωθεί και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, όπως:

  • το ότι άλλαξε το χρηματοοικονομικό μοντέλο,
  • το τι πληρώνουν τα κανάλια στην Digea μετά τον διαγωνισμό και την πρώτη υπογραφή σύμβασης (αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι υπήρξαν αλλαγές και ευνοϊκότερο τίμημα για τα έξι πανελλαδικά κανάλια, που είναι και οι μέτοχοι της εταιρείας παράλληλα) και
  • το ότι άλλαξε ο χρόνος υλοποίησης του δικτύου, που ήταν δεσμευτικός.

Τίποτε δεν έγινε χωρίς λόγο, ή μάλλον όλα ήταν στημένα προς την κατεύθυνση να μη μετάσχει κανένας άλλος στον διαγωνισμό εκτός από τους κυβερνητικούς ημέτερους, τους έξι καναλάρχες.

Στη διαβούλευση συμμετείχαν 26, είπε ο κ. Σπίρτζης. Κάποιοι από τους 26 που πήραν μέρος στη διαβούλευση είπαν ότι ο χρόνος που ορίζει η ΕΕΤΤ δεν είναι αυτός που απαιτείται για να μπορεί να υλοποιηθεί το δίκτυο. Όμως η ΕΕΤΤ προχώρησε λέγοντας ότι είναι δεσμευτικός αυτός ο χρόνος, χωρίς να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή με την «τρόικα». Δεν είναι δυνατόν τόσο μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, όπως ο ΟΤΕ, να μην έχουν μπει και να έχει μπει η Digea! Έχει κάποια ιστορία, κάποια εμπειρία η Digea; Η μόνη… ιστορία που είχε ήταν οι μέτοχοί της, που είναι τα έξι ιδιωτικά πανελλαδικά κανάλια.

 

 

Το Παρον αυτης της κυριακης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ PARON.GR

Top Posts

  • Αλλάζει το τηλεοπτικό παιχνίδι η συνεργασία Alpha – Star – Nova
  • ANT1+ και Mega Play: Συζητήσεις Mega – ANT1 για κοινή υπηρεσία streaming!
  • ΑΙΧΜΕΣ: Μετράνε και "σπάνε τα δοκάρια"
  • ΕΤΙΤΑ: "Απίστευτη σκληρότητα του ΑΝΤ1 σε εργαζόμενο τεχνικό"
  • Μέσω Ολλανδίας η είσοδος των σαουδαράβων σε ΑΝΤ1 – Μακεδονία TV

Αιχμές

Το σήμα Nova (αντί για Wind) βλέπουν πλέον οι συνδρομητές της ιστορικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, μετά τη συγχώνευση των δύο εταιρειών. Δεν θα προκαλέσει καμιά έκπληξη αν η United Media συνεχίσει να ακολουθεί ευρωπαϊκό δρόμο… H ΑΕΚ μετράει το ύψος των δοκαριών και ως εκ τούτου δεν διεξάγεται ο αγώνας και ο συνδρομητής της Nova […]

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Τυπολογίες στο Twitter

My Tweets

Παρόν

Σημερινα Εξωφυλλα


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ







Tags

"Real News" "Ελευθεροτυπία" Alpha ANT1 Cosmote TV Digea Forthnet Mega Nielsen Nova novasports Open Real FM Star «Καθημερινή» «Το ΠΑΡΟΝ» ΑΙΧΜΕΣ ΑΝΤ1 ΑΠΕ Αλέξης Τσίπρας ΔΟΛ ΕΔΟΕΑΠ ΕΕΤΤ ΕΙΤΗΣΕΕ ΕΡΤ ΕΡΤ1 ΕΡΤ2 ΕΡΤ3 ΕΣΗΕΑ ΕΣΡ ΕΤΕΡ Μακεδονία TV ΝΔ ΝΕΡΙΤ Νίκος Παππάς Νίκος Χατζηνικολάου ΟΠΑΠ ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΟΕΣΥ ΠΟΣΠΕΡΤ ΣΚΑΪ ΣΥΡΙΖΑ Σκάι Τράπεζα Πειραιώς τηλεοπτικές άδειες

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Οι Τυπολογίες ξεκίνησαν στις 3 Οκτωβρίου 1993 στην εφημερίδα «Το Παρόν». Επί 27 χρόνια καταγράφουν την επικαιρότητα τα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά ΜΜΕ με 3 διαφορετικούς τρόπους. Με την έντυπη έκδοση της Κυριακής στην εφημερίδα «Το Παρόν» «Το Παρόν» , την ηλεκτρονική έκδοση στο www.typologies.gr και την παρουσία στο twitter (@typologies), και στη σελίδα μας στο Facebook

Πως να επικοινωνησετε μαζι μας

Στην ηλεκτρονική μας έκδοση οι αναγνώστες μας μπορούν παράλληλα να επικοινωνούν μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, προκειμένου να εκφράζουν τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους, που μας είναι απαραίτητες, και επίσης να συμμετέχουν σε δημοσκοπήσεις, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τη χώρα μας και τον Ελληνισμό γενικότερα.

Τηλ 210-66.65.669
email [email protected]
fax +30-210-66.65.812

© Εφημερίδα Παρόν 2017