Αναδημοσιεύουμε ένα παλαιότερο κείμενο μας, εμπλουτισμένο, για την πρώτη ημέρα του MEGA, το οποίο προέρχεται από έρευνα σε αρχεία. Παραλλάγες του υπάρχουν σε διάφορα site, χωρίς φυσικά να δημοσιεύεται η πηγή, όπως διδάσκει η δημοσιογραφία του copy paste στο Internet. Δημοσιεύουμε και φωτογραφίες που προέρχονται από μια επετειακή έκδοση του MEGA που κυκλοφόρησε για τα 20 του χρόνια.
Στις 20 Νοεμβρίου του 1989 η δημοσιογράφος Εύα Μαυρογένη καθισμένη στο μικρό τραπέζι της νόμιζε ότι θα έκανε μόνο δοκιμαστικά για τον πρώτο δελτίου ειδήσεων της “ελεύθερης”-ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Έχοντας μισή ώρα με τις κάμερες καρφωμένες πάνω της, ρώτησε πότε θα ξανακάνουν δοκιμαστικό.
To MEGA βγήκε στον αέρα με 8ωρο αρχικά πρόγραμμα βασισμένο σε ξένες, γνωστές ήδη, αμερικάνικες τηλεοπτικές σειρές.
Στις Ειδήσεις ,η Εύα Μαυρογένη, η Άλκηστις Κιούση, η Βίκυ Παλαιολόγου ενώ η Λιάνα Κανέλλη παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 8.30 μ.μ. μαζί με την Βίκυ Παλαιολόγου και τον Αιμίλιo Λιάτσο και ο Νίκος Χατζηνικολάου στις ειδήσεις το Σαββατοκύριακο. Το πρώτο δελτίο ειδήσεων παρουσίασε η Λιάνα Κανέλη, μαζί με το Δημήτρη Γιαννακόπουλο και την Άλκηστη Κιούση, με το σήμα “Ματιές στα γεγονότα”.
Γενικός διευθυντής του καναλιού ήταν ο Κώστας Σκούρας το πρώτο διάστημα και διευθυντής ειδήσεων ο Ιάσων Μοσχοβίτης, μαζί με το Γιώργο Λεβεντογιάννη./ Μερικοί από τους ανθρώπους που στελέχωσαν το πρώτο διάστημα το κανάλι ήταν Αγαμέμνων Φαράκος (αρχισυντάκτης), Τάσος Παπαδόπουλος (αρχισυντάκτης), Σταύρος Τσώχος (αρχισυντάκτης αθλητικών), Κώστας Λυχναράς(σκηνοθέτης), Κώστας Γιαννίκος (διευθυντής προγράμματος), Δημήτρης Νόλλας (υπεύθυνος ελληνικών προγραμμάτων), Γιώργος Γαμπρίτσιος (διευθυντής τεχνικής υποστήριξης), Αλέξης Σκαναβής (διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών), Αμαλία Σκέπερς (υπεύθυνη γραφείου Τύπου).
Το πρώτο τηλεοπτικό πρόγραμμα ξεκινούσε στις 3.00 το μεσημέρι με την σειρά επιστημονικής φαντασίας «Διάστημα 1999» και συνέχιζε με «Μπάτμαν», «Σλεντζχάμερ», «Φάλκον Κρέστ», «Ταρζάν>», «Δικαίωμα στην αγάπη», «Κάπιτολ», «Η μεγάλη κοιλάδα», ελληνικές ταινίες όπως το φιλμ «Θανάση πάρε το όπλο σου», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Το προξενιό της Άννας».
Η εταιρεία Τηλέτυπος ιδρύθηκε στις 27 Απριλίου 1989 και το καταστατικό της δημοσιεύεται στις 2 Μαΐου 1989 Σκοπός της είναι η «παραγωγή και εμπορία τηλεοπτικών προγραμμάτων και εκπομπών, την εγκατάσταση , λειτουργία και εκμετάλλευση τηλεοπτικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα, όταν επιτραπεί και με τις προϋποθέσεις που θα επιτραπεί . Τη δημιουργία, εξοπλισμό, οργάνωση και εκμετάλλευση ειδικών χώρων (Studios)για την παραγωγή και εκμετάλλευση τηλεοπτικών εκπομπών , προγραμμάτων και διαφημιστικών μηνυμάτων»
Το μετοχικό της κεφάλαιο είναι ύψους 5 εκατ δ, καταβεβλημένο σε μετρητά και αποτελείται από 5.000 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 1.000 δρχ εκάστη. Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν ,ο Χρήστος Λαμπράκης, Ο Γιώργος Μπόμπολας, ο Χρήστος Τεγόπουλος, ο Σταύρος Κίμωνας- Τριανταφυλλίδης (σ. σ. εκπροσωπώντας την πλευρά Βαρδινογιάννη) και ο Αριστείδης Αλαφούζος.