Το καλοκαίρι του 2013 βγήκαμε όλοι στο δρόμο για να διαδηλώσουμε κατά του μαύρου της ΕΡΤ, αλλά και να διεκδικήσουμε μια δημόσια τηλεόραση ανοιχτή στη κοινωνία, πολυπολιτισμική, διάφανη, αξιοκρατική.
Μαζί με όλο τον κόσμο συμπαρασταθήκαμε και εμείς, οι Τεχνικοί του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης. Συμπαρασταθήκαμε στους συναδέλφους μας, αλλά και στην ιδέα του ότι χρειαζόμαστε μια δημόσια τηλεόραση που θα παράγει πρώτα από όλα πολιτισμό, προσφέροντας στον πολίτη αυτό που η Ελληνική τηλεόραση του έχει στερήσει: σεβασμό, αξιοπρέπεια, αληθινή δημοσιογραφία, πρόγραμμα ελληνικής μυθοπλασίας, εκπομπές πολιτισμού.
Πιστεύαμε και ελπίζαμε ότι αυτό είναι εφικτό.
Όμως, 4 Χρόνια τώρα, περιμένοντας την ανασύνταξη της ΕΡΤ προς το καλύτερο διαπιστώνουμε τα εξής:
Η ΕΡΤ βάσει του προϋπολογισμού της έχει 50 εκατομμύρια πλεόνασμα.
177 εκατομμύρια έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος.
4,5 εκατομμύρια έσοδα από πώληση υπηρεσιών.
55 εκατομμύρια έξοδα μισθοδοσίας.
7 εκατομμύρια έξοδα για φως, νερό, τηλέφωνο.
6,5 εκατομμύρια έξοδα για ενοίκια.
ΕΧΕΙ 50 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ, 183,65 εκατομμύρια έσοδα που μόλις 4,5 εκατομμύρια προέρχονται από πώληση υπηρεσιών.
Η κύρια πηγή εσόδων της, λοιπόν, είναι το ανταποδοτικό τέλος. Το τέλος που πληρώνουμε όλοι μας για να έχουμε δημόσια τηλεόραση.
Τι μας ανταποδίδει η ΕΡΤ;
Ξένο πρόγραμμα που σαφώς είναι ανώτερο σε ποιότητα από αυτό των ιδιωτικών καναλιών. Ταινίες ντοκιμαντέρ. Ταινίες μικρού μήκους που έχει η ίδια παραγάγει μέσω του προγράμματος μικροφίλμ. Δημοσιογραφικές εκπομπές. Εκπομπές πολιτιστικές.
Ελληνική μυθοπλασία πουθενά!
Η ΕΡΤ δεν έχει επενδύσει σε κανένα ελληνικό σήριαλ! Ακόμα και εκπομπές λόγου, πολιτισμού, τέχνης που αναγκάστηκε να παραγάγει για να μπορεί να επιδεικνύει ελληνικό πρόγραμμα, το έκανε κάτω από διαδικασίες Fast Track, αγνοώντας αξιόλογες προτάσεις που είχαν κατατεθεί, διαλέγοντας τις πιο φτηνές και όχι απαραίτητα τις πιο καλές, όπως μια δημόσια τηλεόραση οφείλει να κάνει. Μάλιστα, η διοίκηση της ΕΡΤ προέβη και στην εξής παράλογη διαδικασία, να επιστρέφει προϋπολογισμούς που έχουν κατατεθεί και ήδη εγκριθεί, διορθώνοντάς τους προς τα κάτω, πιέζοντας μισθολογικά τις αμοιβές των τεχνικών συντελεστών και δημιουργών.
Γέμισε και η δημόσια τηλεόραση με εκπομπές, αντιγράφοντας τη θεματολογία της ιδιωτικής τηλεόρασης (μαγειρέματα και ξανά μαγειρέματα) με έναν μανδύα λίγο πιο φλου αρτιστίκ, άλλοθι στους τυχόν αμφισβητίες. Αντέγραψε και το τρόπο φτηνής παραγωγής για να μπορούν να μιλούν για πλεόνασμα στη Βουλή και να στέλνουν το ανταποδοτικό τέλος στο βαρέλι δίχως πάτο του Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να το επενδύουν στη παραγωγή προγράμματος, αγνοώντας το καταστατικό της που σαφές αναφέρει:
«2. Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., χωρίς να επιδιώκει την απόκτηση κέρδους, συμβάλλει στην ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού και στην προσπάθεια εθνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.»
Ένα χρόνο τώρα από την υπόσχεση δια στόματος του Διευθύνοντα Συμβούλου και 6 μήνες (9/11/16) από την επίσημη πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη προμήθεια σειρών μυθοπλασίας στο site της ΕΡΤ Α.Ε, τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί, ενώ, αντιθέτως, βρίθουν οι διαδόσεις ότι τα σήριαλ έχουν προ πολλού δοθεί.
Δε δίνουν σκεπτικό απόρριψης των προτάσεων και δε στηρίζουν τους επαγγελματίες που εργάζονται στον οπτικοακουστικό χώρο, ως ηθικά όφειλαν να κάνουν, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και παράγοντας υψηλού επιπέδου οπτικοακουστικό προϊόν.
Ένα τμήμα της δημόσιας τηλεόρασης, αυτό του τεχνικού ελέγχου, που κάποτε λειτουργούσε και μάλιστα πολύ αυστηρά, είναι σα να μην υπάρχει πια για τις παραγωγές που χρηματοδοτούν και στη συνέχεια προβάλουν από τις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης.
Κανένας χρηματοδοτικός κανονισμός, όπου να μπορεί να ελεγχθεί το ποσό που χρηματοδοτεί η ΕΡΤ τις ταινίες του 1,5%, έτσι ώστε να απομακρυνθούν αυτοί που σκοπό έχουν να συνεχίσουν το παλιό καθεστώς με τα χιλιάδες παράθυρα και να χρησιμοποιούν δημόσιο χρήμα με το τρόπο που γνωρίζουν όλοι.
Κανένα σκεπτικό απόρριψης από την ΕΡΤ των προτάσεων είτε για εκπομπές είτε για κινηματογραφικές ταινίες ή σειρές μυθοπλασίας.
Κι αυτό γιατί το σκεπτικό για όλα είναι του ενός, ο οποίος φαίνεται να αισθάνεται ότι είναι υπόλογος μόνο μπροστά στον Θεό, όπως κάποτε και οι πιο στυγνοί μονάρχες …
Υ.Γ. Εμείς παρόλα αυτά, θα συνεχίζουμε να τρίβουμε τη ταμπέλα της ΕΡΤ όταν θολώνει μπας και τη ξεθολώσουμε, όπως έκανε ο Θανάσης Βέγγος στο τηλεοπτικό σποτάκι για τα 50 χρόνια της ΕΡΤ, γιατί όπως λέει: «Κύριε Φύλαξ, η τηλεόραση δεν είναι δικιά σου, ούτε δικιά μου, ολουνού του κοσμάκη είναι, να βλέπει, να μαθαίνει και να φχαριστιέται και να ‘ρχεται εδώ ο καθένας να λέει ελεύθερα την γνώμη του».
Ε.Τ.Ε.Κ.Τ. – Ο.Τ.
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ – ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ