Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, στην κρατική τηλεόραση καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού σε δημοσιογράφους, ρεπόρτερ και τεχνικούς. Οι δημοσιογράφοι είχαν εκφράσει ήδη την έντονη ανησυχία τους για την πρόθεση της διοίκησης να αρχίσει τη λειτουργία του νέου newsroom εν μέσω πανδημίας. Η έκκληση των δημοσιογράφων να μην προχωρήσει τώρα το σχέδιο δεν εισακούστηκε, καθώς οι εκπρόσωποι της διοίκησης στη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης δήλωναν πως όλα τα μέτρα προστασίας λαμβάνονται και η αίθουσα είναι πολύ μεγάλη.
Οι δημοσιογράφοι του Πρώτου Προγράμματος, που θα μεταφερθούν άμεσα στην αίθουσα του newsroom, κατέθεσαν τις έντονες ανησυχίες τους στην ΕΣΗΕΑ, η οποία ωστόσο δεν παρενέβη με το ίδιο αίτημα στη διοίκηση της ΕΡΤ. Οι δημοσιογράφοι του Πρώτου Προγράμματος προειδοποιούσαν πως «το ενδεχόμενο ενός ενιαίου χώρου εργασίας όπου θα εργάζονται καθημερινά δεκάδες εργαζόμενοι αντίκειται και ακυρώνει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα της παρούσας συγκυρίας».
Αξίζει να σημειωθεί πως στην ΕΡΤ απασχολούνται ήδη 605 δημοσιογράφοι με μόνιμη σχέση εργασίας, ενώ εργάζονται δεκάδες ακόμη που προσελήφθησαν μέσω των μεικτών τηλεοπτικών παραγωγών ή των πρόσφατων προσλήψεων με σύμβαση έργου. Η αίθουσα του newsroom είναι συνολικά 521 τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής στην πανδημία μπορούν να εργάζονται ταυτόχρονα μόνο 52 άτομα. Κι από αυτά στην αίθουσα ειδήσεων μόνο 7 άτομα και στο κεντρικό desk των ειδήσεων 8 άτομα.
Η υποχρέωση τήρησης των παραπάνω κανόνων, που δόθηκαν με τον πλέον επίσημο τρόπο στη διοίκηση της ΕΡΤ από τον γιατρό εργασίας, ακυρώνει στην πράξη τον σχεδιασμό της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης για τη λειτουργία του ενιαίου newsroom για όλους τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ.