Μία συναρπαστική σειρά ντοκιμαντέρ του BBC τριών επεισοδίων για τους πιο κοντινούς μας συγγενείς στο ζωικό βασίλειο, τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Από τη Δευτέρα 21 έως και την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου στις 17.15, γνωρίζουμε τα πλάσματα με τα οποία ανήκουμε στην ίδια οικογένεια και όμως μας κρύβουν τόσο πολλά μυστικά. Με βλέμμα που μας καθηλώνει και με χαρακτηριστικά που μας γοητεύουν και μας ξαφνιάζουν με την απίστευτη ποικιλομορφία τους. Από τον γιγάντιο γορίλα ως τον μικροσκοπικό λεμούριο και τα εκατοντάδες είδη που ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει, κάθε «φυλή» και κάθε ξεχωριστό άτομο μέσα σε αυτή κρύβει κάτι που μπορεί να μας μαγέψει.
Οι κινηματογραφιστές του BBC ταξίδεψαν για δύο χρόνια σε τουλάχιστον 28 προορισμούς σε όλη την υφήλιο, για να μπορέσουν να καταγράψουν όσο το δυνατόν περισσότερα είδη πρωτευόντων θηλαστικών. Από τη χιονισμένη οροσειρά του Άτλαντα ως τις δαιδαλώδεις ζούγκλες της Σουμάτρας και από τα Ιμαλάια ως τον Αμαζόνιο ποταμό. Με εξαντλητική αναζήτηση και τιτάνια υπομονή, κατάφεραν να κινηματογραφήσουν για πρώτη φορά ένα είδος ουρακοτάγκου άγνωστο μέχρι σήμερα, αλλά και σπάνιες στιγμές από την καθημερινή ζωή άλλων ειδών που πιστεύαμε ότι γνωρίζουμε, κι όμως είχαν πολλά ακόμη που δεν μας είχαν επιτρέψει ποτέ να δούμε. Οι ιεραρχίες, οι οικογενειακές σχέσεις, ο τρόπος που μαθαίνουν να κυνηγούν και να βρίσκουν την τροφή τους, οι τελετουργίες της κοινωνικής συμβίωσης και του ζευγαρώματος, και πολλά άλλα.
Τι θα δούμε αναλυτικά:
Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου
Secrets of Survival
Στο πρώτο επεισόδιο, βλέπουμε τις εκπληκτικές στρατηγικές επιβίωσης που έχουν επιτρέψει στα πρωτεύοντα θηλαστικά να κατακτήσουν σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη, από τα πιο ψηλά βουνά ως την ανοιχτή σαβάνα και από τις πιο πυκνές ζούγκλες ως τα προάστια των ανθρώπινων μεγαλουπόλεων. Εκεί, όπου οι προκλήσεις έρχονται από την ίδια τη φύση, όπως η ξηρασία που συχνά επικρατεί σε τμήματα της Βραζιλίας, οι καπουτσίνοι έχουν ανακαλύψει τον τρόπο να κατασκευάζουν εξειδικευμένα εργαλεία για να βρουν την τροφή που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Εκεί, όπου τα προβλήματα είναι κοινωνικής φύσης, μαϊμούδες όπως ο σπάνιος Δρίλλος της Δυτικής Αφρικής έχουν ανακαλύψει τον δικό τους τρόπο επιβίωσης στο πλαίσιο μιας αυστηρής ιεραρχίας. Στα δάση της Δυτικής Ινδίας, οι πονηροί μακάκοι βρήκαν τον τρόπο να εξασφαλίζουν το καλύτερο φαγητό, βάζοντας ένα εντελώς διαφορετικό ζώο να κάνει τη δύσκολη δουλειά. Και στην κοιλάδα του Κονγκό, οι γορίλες συνειδητοποίησαν ότι όσο πιο τρυφεροί πατεράδες είναι, τόσο πιο επιτυχημένοι είναι οι απόγονοί τους και τόσο πιο δυνατή γίνεται η αγέλη τους.
Απέναντι στις προκλήσεις της καθημερινότητας φαίνεται πως τα περισσότερα πρωτεύοντα θηλαστικά έχουν τελειοποιήσει τη δική τους πανέξυπνη στρατηγική επιβίωσης.
Τρίτη 22 Δεκεμβρίου
Family Matters
Στο δεύτερο επεισόδιο, μαθαίνουμε πόσο σημαντική είναι η οικογένεια για τα πρωτεύοντα θηλαστικά, τα οποία ζουν την πιο περίπλοκη κοινωνική ζωή από κάθε άλλο ζώο μετά τον άνθρωπο. Στην κοινωνία των μαϊμούδων του Αμαζονίου, η «γιαγιά» έχει ξεχωριστή θέση, καθώς μόνο αυτή διδάσκει στους νεότερους πού και πώς θα βρουν ένα πολύ ιδιαίτερο έδεσμα. Στα δάση της Βραζιλίας, ο ταμαρίνος ο λεοντιδεύς αποδεικνύεται ένας από τους πιο αφοσιωμένους πατεράδες όλων των θηλαστικών. Για τους απαιτητικούς απογόνους του, γίνεται σωματοφύλακας, δάσκαλος, ακόμα και σοφέρ όποτε του το ζητήσουν. Στα νησιά της Νοτιοανατολικής Ασίας, έχει παρατηρηθεί πως κάποιες μαϊμούδες συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα αναλάβει το baby sitting των νεογέννητων της φυλής. Στη Σουμάτρα της Ινδονησίας ανακαλύφθηκε μόλις το 2017 το πιο σπάνιο είδος ουρακοτάγκου, που αριθμεί μόλις 800 μέλη. Οι κάμερες του BBC μας δίνουν την ευκαιρία να γίνουμε για πρώτη φορά μάρτυρες μιας εξαιρετικά τρυφερής σκηνής ανάμεσα σε μια μητέρα και το βρέφος της.
Άγνωστα είδη, αξέχαστοι χαρακτήρες και εκπληκτικές κοινωνικές συμπεριφορές, σε ένα επεισόδιο γεμάτο εκπλήξεις και συγκινήσεις.
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου
Protecting Primates
Το τρίτο επεισόδιο της σειράς μάς φέρνει αντιμέτωπους με τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα πρωτεύοντα θηλαστικά σε όλο τον κόσμο, καθώς σχεδόν τα μισά γνωστά σε εμάς είδη απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση. Γνωρίζουμε τους επιστήμονες αλλά και τους απλούς ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην προστασία αυτών των ζώων, και μαθαίνουμε πώς μπορούμε κι εμείς να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια.. Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσουμε τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες τους. Μια ερευνήτρια που μελέτησε για 13 χρόνια τους χιμπατζήδες της Ουγκάντα, κατάφερε μετά από χιλιάδες ώρες κινηματογράφησης να αποκρυπτογραφήσει τη μοναδική τους γλώσσα επικοινωνίας. Στην Ταϊλάνδη, μια άλλη επιστήμονας απέδειξε πως οι μακάκοι χρησιμοποιούν εργαλεία που κατασκευάζουν οι ίδιοι εδώ και δεκάδες γενιές. Και στη Βραζιλία, ομάδα ερευνητών δούλεψε για χρόνια με τις μικρότερες μαϊμούδες του κόσμου δείχνοντάς τους βίντεο, προκειμένου να κατανοήσει την ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε ατόμου.
Οι κοντινότεροι συγγενείς μας στο ζωικό βασίλειο έχουν να μας μάθουν ακόμα πολλά, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή τους με όποιον τρόπο μπορούμε.
Primates: μια σειρά ντοκιμαντέρ με τον πιο ενδιαφέροντα πρωταγωνιστή: τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Δευτέρα 21 έως Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου στις 17.15, σε Α’ Τηλεοπτική Μετάδοση, στον ΣΚΑΪ.