ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
80 χρόνια μετά τα Δεκεμβριανά του 1944, οι Στάθης Καλύβας και Σπύρος Τσουτσουμπής επιχειρούν με την πρωτότυπη έκδοσή τους, η οποία κυκλοφορεί μαζί με την «Καθημερινή» της Κυριακής, να σκιαγραφήσουν τα χαρακτηριστικά και τη δυναμική αυτής της πολύπλευρης σύγκρουσης, η οποία έχει σφραγίσει τη νεοελληνική ιστορία.
Υπερβαίνοντας τις αναλύσεις που ταυτίζουν τα Δεκεμβριανά με τη μάχη της Αθήνας ή εστιάζουν στον ρόλο του ξένου παράγοντα και μόνο, εξετάζουν υπό μια νέα οπτική ερωτήματα όπως το «γιατί και με τίνος την ευθύνη ξέσπασαν», «από ποιες κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες προέκυψε αυτό το κύμα βίας» κ.ά.
Η οπτική τους αντιμετωπίζει τα Δεκεμβριανά ως μια πολυεπίπεδη σύγκρουση, ένα πραξικόπημα, μια εμφύλια σύγκρουση αλλά και μια απόπειρα επανάστασης με διακριτές αλλά αλληλοσυμπληρούμενες εθνικές και τοπικές διαστάσεις. Παράλληλα, αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση, το «πρόσωπο της μάχης» και τις εμπειρίες των μαχητών, των πολιτών και των ακτιβιστών που βρέθηκαν μέσα στον κυκεώνα των Δεκεμβριανών.
Στη βάση όλων αυτών τίθενται και νέα ερωτήματα όπως: Πώς βιώθηκαν τα Δεκεμβριανά στο πεδίο της μάχης αλλά και από τους αμάχους; Πώς και για ποιους λόγους αποφεύχθηκαν αντίστοιχου τύπου συγκρούσεις στην απελευθερωμένη Ευρώπη;
Τα Δεκεμβριανά των Καλύβα-Τσουτσουμπή αποτελούνται από τέσσερα κεφάλαια, τα οποία συνοδεύει ένα πλούσιο εικονογραφικό υλικό.
Το πρώτο κεφάλαιο αφορά τα προλεγόμενα της σύγκρουσης: ό,τι έγινε στα χρόνια της Κατοχής, τις διαμάχες μεταξύ των αντιστασιακών οργανώσεων κατά τη διάρκειά της, καθώς και την πορεία προς την Απελευθέρωση.
Το δεύτερο εστιάζει στη μάχη της Αθήνας κι επιχειρεί να εντοπίσει τα βασικά χαρακτηριστικά της σύγκρουσης, την εξέλιξη των μαχών, το πώς τη βίωσαν οι άμαχοι αλλά και τις διεθνείς της διαστάσεις.
Το τρίτο κεφάλαιο, με τίτλο «Τα άλλα Δεκεμβριανά», φωτίζει πλευρές που συνήθως συζητιούνται λιγότερο: τις συγκρούσεις σε περιοχές πέραν της Αθήνας, όπως η Ήπειρος, η Ανατολική Μακεδονία και η Κρήτη.
Στο καταληκτικό τέταρτο κεφάλαιο οι συγγραφείς σκιαγραφούν τον απόηχο της μάχης και την επίδρασή της στις συνειδήσεις των ανθρώπων και το πολιτικό κλίμα, και πραγματεύονται το ζήτημα της «λευκής τρομοκρατίας» και την πορεία από τον Δεκέμβριο του 1944 έως την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.
Η πρωτότυπη έκδοση «Δεκεμβριανά» κυκλοφορεί την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου με την «Καθημερινή».