• Εφημερίδα Παρόν – paron.gr
  • Τυπολογίες @ Facebook
  • Τυπολογίες @ Twitter
  • ΤΟ ΠΑΡΟΝ @ FACEBOOK

Τυπολογίες - όλα γύρω από τα media

  • Τηλεόραση
  • Εφημερίδες
  • Ραδιόφωνο
  • Internet
  • Μετρήσεις
  • ΑΙΧΜΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • Streaming

ΔΟΔ: Αδράνεια των ΜΜΕ στον διαδικτυακό εκφοβισμό των γυναικών δημοσιογράφων

08/03/2022

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για το διαδικτυακό εκφοβισμό και την παρενόχληση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες συνάδελφοι σε παγκόσμια κλίμακα και κοινοποιεί στα μέλη της Ενώσεως τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήγαγε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων επί του θέματος. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ομοσπονδία:

 

«

 

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΩΡΑ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤOΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

 

Βρυξέλλες, 7 Μαρτίου 2022 – Απαιτείται επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση του εκτεταμένου διαδικτυακού εκφοβισμού και της παρενόχλησης που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Το κάλεσμα έρχεται μετά από τα αποτελέσματα δύο παγκόσμιων ερευνών, που δημοσιεύθηκαν στις 7 Μαρτίου, τα οποία αποκάλυψαν σημαντική έλλειψη δράσης των επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Η ΔΟΔ κάλεσε τις Ενώσεις και τα Μέσα Ενημέρωσης να υιοθετήσουν αυστηρά πρωτόκολλα και ισχυρές συλλογικές συμβάσεις για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού.

Την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η IFJ παρουσίασε τα αποτελέσματα δύο ερευνών, οι οποίες διεξήχθησαν στις αρχές του 2022, για την αξιολόγηση του έργου των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των επιχειρήσεων ΜΜΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο διαδικτυακός εκφοβισμός.

Η ΔΟΔ είχε προηγουμένως αποκαλύψει το μέγεθος του διαδικτυακού εκφοβισμού που υπέστησαν γυναίκες δημοσιογράφοι, με σχεδόν τα δύο τρίτα εξ αυτών να έχουν υποστεί διαδικτυακή παρενόχληση. Μόνο το 50% των γυναικών που στοχοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο ανέφεραν τις επιθέσεις στη διοίκηση του Μέσου που εργάζονται, στην Ένωσή τους ή στην αστυνομία, και στα δύο τρίτα των περιπτώσεων δεν έγινε τίποτα.

Τώρα η τελευταία έρευνα που συλλέγει απαντήσεις από 56 Ενώσεις – μέλη της ΔΟΔ αποκάλυψε ότι:

  • Το 79% των συνδικάτων και των Ενώσεων δήλωσαν ότι γνώριζαν περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού μεταξύ των μελών τους
  •  Μόλις το 16% έχει συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν τον διαδικτυακό εκφοβισμό
  • Το 75% των Ενώσεων και των συλλογικών οργάνων έχουν θέσει τον διαδικτυακό εκφοβισμό ως θέμα προτεραιότητας
  • Το 63% των Ενώσεων υποστήριξε το κάλεσμα για υιοθέτηση και κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και την παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας.

Οι Ενώσεις και τα συλλογικά όργανα των δημοσιογράφων δήλωσαν ότι υποστήριξαν τα μέλη τους μέσω νομικής βοήθειας, δημοσίων ανακοινώσεων καθώς και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ψηφιακή ασφάλεια και κατευθυντηρίων γραμμών για την πρόληψη του διαδικτυακού εκφοβισμού.

Ειδικά συνδικαλιστικά μέτρα για την καταπολέμηση της διαδικτυακής βίας περιλαμβάνουν την υιοθέτηση κωδικών προστασίας, τη σύσταση εθνικών επιτροπών για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, τη χαρτογράφηση των υποθέσεων, την ανάπτυξη ενός δείκτη φυσικής ασφάλειας των μελών και πλατφορμών για την αναφορά επιθέσεων ή τηλεφωνικών γραμμών νομικής βοήθειας χωρίς χρέωση.

Εξετάζοντας τις πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού, τα αποτελέσματα της δεύτερης έρευνας δείχνουν έλλειψη δράσης. Ερωτήθηκαν εκατόν εξήντα ένας δημοσιογράφοι, επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης και διευθυντές μέσων ενημέρωσης που εκπροσωπούν 37 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι:

  • Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων ισχυρίστηκαν ότι η διαδικτυακή παρενόχληση δεν αποτελεί προτεραιότητα για την επιχείρηση ΜΜΕ που εργάζονται και το 44% είπε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε καν.
  • Μόλις το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων είπε ότι το Μέσον που εργάζονται υιοθέτησε ένα πρωτόκολλο ή μηχανισμό που επιτρέπει στις γυναίκες δημοσιογράφους και εργαζόμενες στα ΜΜΕ να καταγγείλουν διαδικτυακό εκφοβισμό και να δέχονται στήριξη και προστασία σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η υποστήριξη που παρείχαν οι επιχειρήσεις ΜΜΕ, όταν και εφόσον την παρείχαν, συνίστατο κυρίως σε νομική βοήθεια, δημόσια στήριξη, πρόσβαση σε ασφαλείς χώρους και εκπαιδευμένο προσωπικό συμβουλευτικής υποστήριξης.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Ισότητας της ΔΟΔ, Maria Angeles Samperio, δήλωσε: «Πολλές γυναίκες δημοσιογράφοι, ιδιαίτερα ελεύθεροι επαγγελματίες, επηρεάζονται από τον διαδικτυακό εκφοβισμό και εγκαταλείπουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποφύγουν περαιτέρω παρενόχληση. Οι έρευνες δείχνουν ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά από τις επιχειρήσεις ΜΜΕ για την παροχή ασφαλέστερων αιθουσών ειδήσεων και συγκεκριμένων πρωτοκόλλων για την εξάλειψη του φαινομένου. Είναι καιρός να εισαγάγουμε σαφείς μηχανισμούς στα μέσα ενημέρωσης για να δείξουμε μηδενική ανοχή απέναντι στην κατάχρηση των μέσων ενημέρωσης».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ Anthony Bellanger δήλωσε: «Η ασφάλεια των δημοσιογράφων είναι ζωτικής σημασίας για την αναφορά της αλήθειας και την εκπλήρωση του δικαιώματος του κοινού στην Ενημέρωση. Ωστόσο, οι γυναίκες δημοσιογράφοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν βαρύτατο εκφοβισμό στο διαδίκτυο, ο οποίος έχει σαφή αντίκτυπο στην πολυφωνία και την ποικιλομορφία των ΜΜΕ. Ως επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, δεν μπορούμε απλά να μένουμε άπραγοι. Η έλλειψη διατάξεων στις συλλογικές συμβάσεις για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πραγματικά ανησυχητική. Οι έρευνές μας δείχνουν ότι οι Ενώσεις και τα συλλογικά όργανα των δημοσιογράφων είναι έτοιμα να δράσουν, αλλά χρειαζόμαστε στο πλευρό μας και τις επιχειρήσεις ΜΜΕ καθώς πρέπει να δράσουμε από κοινού για την εξάλειψη του διαδικτυακού εκφοβισμού στο όνομα της ελευθερίας του Τύπου».

Η ΔΟΔ έχει υιοθετήσει κατευθυντήριες γραμμές για την υποστήριξη των Μέσων Ενημέρωσης και των Ενώσεων, στον αγώνα τους κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού. Η Ομοσπονδία προτρέπει τα ΜΜΕ να ξεκινήσουν εσωτερικούς ελέγχους για το σύνολο των υπαλλήλων τους προκειμένου να αξιολογήσουν το μέγεθος του διαδικτυακού εκφοβισμού».

     

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window) LinkedIn

Άλλα ενδιαφέροντα θέματα

Comments

Filed Under: Ραδιόφωνο, Τηλεόραση Tagged With: Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

Το Παρον της κυριακης

Αιχμές

ΑΙΧΜΕΣ: Αναταραχή…

Τρομερός αναβρασμός σε ΠΑΟΚ, Open και Λιμάνι. Ασκούνται, κεντρικά, πιέσεις για την αποχώρηση του Ιβάν Σαββίδη από τη χώρα με απευθείας “χτύπημα” στη σχέση του επιχειρηματία με τους οπαδούς. Μεγάλες εντάσεις στον ενημερωτικό τομέα μεγάλου δικτύου.  Τι θα γίνει ως τον Σεπτέμβριο, ουδείς γνωρίζει. Ζερόμ και Επιστήμη τέλος… Και, μετά την ένταση και τις καταγγελίες […]

RSS Διαβάστε τώρα στο paron.gr

Σημερινα Εξωφυλλα


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβαστε και τα παρακατω

  • Ομόφωνα το ΔΣ της ΕΡΤ ενέκρινε τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου
  • Ραδιοφωνικός σταθμός οδεύει προς ...επαναφορά
  • Στη Silvermedia ο Τζόνι Καλημέρης
  • Εργαζόμενοι στην τύχη τους, σωματεία εν υπνώσει...
  • Η… θάλασσα στην ΕΡΤ
  • Στις "Τυπολογίες" την Κυριακή: Εποχή Σταθόπουλου στη Nova, νέες ισορροπίες στον Alpha
  • ΑΙΧΜΕΣ: Αναταραχή...
  • ΕΡΤ: Προσωρινή διακοπή στο πρόγραμμα της ΕΡΤ3
  • Διαβάστε στο «ΠΑΡΟΝ»: Τραβάνε το χαλί στον Μητσοτάκη - Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς σε κοινή γραμμή
  • Φθηνότερο internet από τη ΔΕΗ

Οδηγίες προστασίας σε περίπτωση σεισμού

Tags

"Ελευθεροτυπία" Alpha ANT1 Cosmote TV Digea ERTFLIX Forthnet Mega NETFLIX Nielsen Nova novasports Open Real FM Star «Καθημερινή» «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» ΑΙΧΜΕΣ ΑΝΤ1 ΑΠΕ Αλέξης Τσίπρας ΔΟΛ ΕΔΟΕΑΠ ΕΕΤΤ ΕΙΤΗΣΕΕ ΕΡΤ ΕΡΤ1 ΕΡΤ2 ΕΡΤ3 ΕΣΗΕΑ ΕΣΡ ΕΤΕΡ Μακεδονία TV ΝΔ ΝΕΡΙΤ Νίκος Παππάς ΟΠΑΠ ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΟΕΣΥ ΠΟΣΠΕΡΤ ΣΚΑΪ ΣΥΡΙΖΑ Τηλεθέαση Τράπεζα Πειραιώς τηλεοπτικές άδειες

Follow me on Twitter

My Tweets

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Οι Τυπολογίες ξεκίνησαν στις 3 Οκτωβρίου 1993 στην εφημερίδα «Το Παρόν». Επί 32 χρόνια καταγράφουν την επικαιρότητα τα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά ΜΜΕ με 3 διαφορετικούς τρόπους. Με την έντυπη έκδοση της Κυριακής στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», την ηλεκτρονική έκδοση στο www.typologies.gr και την παρουσία στο twitter (@typologies), και στη σελίδα μας στο Facebook

ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ:

"ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΚΔΟΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: "Ρ.Η.Ε.Μ.Ε ΑΕ"
ΕΔΡΑ: ΕΘΝ.ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 253, ΠΑΛΛΗΝΗ,
Τ.Κ.: 15351
ΑΦΜ: 997883048
ΔΟΥ ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΤΗΛ.: 210 66.65.669
EMAIL: [email protected]

ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΟΥΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΟΥΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΟΥΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΚΟΥΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ / ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN: "Ρ.Η.Ε.Μ.Ε ΑΕ"

Συμμόρφωση με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 Πολιτική Απορρήτου

Μ.Η.Τ. 232455Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232455

Πως να επικοινωνησετε μαζι μας

Στην ηλεκτρονική μας έκδοση οι αναγνώστες μας μπορούν παράλληλα να επικοινωνούν μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, προκειμένου να εκφράζουν τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους, που μας είναι απαραίτητες, και επίσης να συμμετέχουν σε δημοσκοπήσεις, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τη χώρα μας και τον Ελληνισμό γενικότερα.

ΤΗΛ.: 210 66.65.669

email [email protected]
fax +30-210-66.65.812

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

"Ελευθεροτυπία" Alpha ANT1 Cosmote TV Digea ERTFLIX Forthnet Mega NETFLIX Nielsen Nova novasports Open Real FM Star «Καθημερινή» «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» ΑΙΧΜΕΣ ΑΝΤ1 ΑΠΕ Αλέξης Τσίπρας ΔΟΛ ΕΔΟΕΑΠ ΕΕΤΤ ΕΙΤΗΣΕΕ ΕΡΤ ΕΡΤ1 ΕΡΤ2 ΕΡΤ3 ΕΣΗΕΑ ΕΣΡ ΕΤΕΡ Μακεδονία TV ΝΔ ΝΕΡΙΤ Νίκος Παππάς ΟΠΑΠ ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΟΕΣΥ ΠΟΣΠΕΡΤ ΣΚΑΪ ΣΥΡΙΖΑ Τηλεθέαση Τράπεζα Πειραιώς τηλεοπτικές άδειες
Copyright © Εφημερίδα Παρόν 2017 - 2025