ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μια αποτίμηση της δράσης της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ), ακριβώς 70 χρόνια μετά την ίδρυσή της, παρουσιάζει στο κεντρικό του αφιέρωμα το περιοδικό ιστορικής ύλης «Ιστορία Εικονογραφημένη» στο τεύχος Ιουνίου 2025 (#684).
Ο Ανδρέας Κάρυος, μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού Ιστορίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο άρθρο του «ΕΟΚΑ 1955-1959» αναλύει τη στρατηγική σκέψη και τις επιχειρησιακές μεθόδους του τελευταίου εθνικοαπελευθερωτικού επαναστατικού κινήματος του ελληνισμού, ενώ από την πλευρά του ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας, Αλέξης Μιχαηλίδης, στο άρθρο του «Ο αγώνας της ΕΟΚΑ εβδομήντα χρόνια μετά» εξετάζει το διεθνές γεωπολιτικό κλίμα, τις κυριότερες πτυχές και τα αποτελέσματα του αγώνα της οργάνωσης, μέχρι την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του νησιού το 1959-1960.
Όπως επισημαίνει στο editorial ο εκδότης-διευθυντής του περιοδικού, Διονύσης, Ν. Μουσμούτης, «ο Απελευθερωτικός Αγώνας του 1955-1959 υπήρξε, προπάντων, αγώνας ιδεών και ιδανικών, με μεγάλο πνευματικό και ηθικό περιεχόμενο. Το μεγαλύτερο εφόδιο των ανθρώπων που τον διεξήγαγαν ήταν το ψυχικό σθένος και η πίστη στο δίκαιο της Ιστορίας».
Στο ίδιο τεύχος και με αφορμή την εκλογή του νέου πάπα, η «Ιστορία Εικονογραφημένη» παρουσιάζει την ιστορία του Παπικού Κράτους («Παπισμός – Σύγκρουση θρησκευτικής και κοσμικής εξουσίας») από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια μέχρι το Σύμφωνο του Λατερανού, σε άρθρο που υπογράφει η Βρετανίδα ιστορικός και συγγραφέας, Τζέσικα Βάρνμπεργκ.
Διαβάστε, ακόμα, στο τεύχος Ιουνίου 2025 της «Ιστορίας Εικονογραφημένης»:
- Πώς οι Ρωμαίοι έκαναν του ανθρώπους, θεούς, της Βρετανίδας αρχαιολόγου και ιστορικού Τζέσικα Σουές. Η αποθέωση και η θεοποίηση των νεκρών Ρωμαίων αυτοκρατόρων έγινε ουσιαστικό στοιχείο της ρωμαϊκής αυτοκρατορικής ιδεολογίας. Τι σήμαινε, όμως, αυτό για τους αρχαίους Ρωμαίους και πώς άνοιξε το δρόμο για τη θεοποίηση των Ρωμαίων αυτοκρατόρων;
- Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, του αντισυνταγματάρχη ε.α. και ιστορικού ερευνητή Γεώργιου Νικολούδη. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου μία μυστική βρετανική οργάνωση, γνωστή ως Εκτελεστική Υπηρεσία Ειδικών Επιχειρήσεων (SOE), στρατολόγησε και εκπαίδευσε περίπου 13.000 πράκτορες για να πραγματοποιούν δολιοφθορές, κατασκοπεία και δραστηριότητες αντίστασης πίσω από τις εχθρικές γραμμές.
- Επιχείρηση Συνδετήρας: Τι έκαναν οι ΗΠΑ με τους ναζί επιστήμονες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, της ιστορικού και διεθνολόγου Τσίρα Σβανκιράντζε. Η επιχείρηση «Συνδετήρας» ήταν ένα αμερικανικό πρόγραμμα με στόχο τη μετεγκατάσταση Γερμανών επιστημόνων στις ΗΠΑ. Από το 1945 έως το 1959 μεταφέρθηκαν από τη Γερμανία περισσότεροι από 1.600 επιστήμονες, μηχανικοί και τεχνικοί, πολλοί από τους οποίους ήταν πρώην μέλη και μερικοί πρώην ηγέτες του Ναζιστικού Κόμματος.
- Η μάχη του Μποσγουρθ – Μια ουαλική νίκη; του Βρετανού ιστορικού Ρόμπιν Έβανς. Στις 22 Αυγούστου 1485 συγκρούστηκαν στο Μπόσγουορθ της κεντρικής Αγγλίας οι δυνάμεις του Ριχάρδου Γ’ και του Ερρίκου Τυδώρ. Νικητής αναδείχθηκε ο δεύτερος, αλλά η επιτυχία του οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη των Ουαλών και στην ουαλική καταγωγή του.
- 26-30 Απριλίου 1825: Η πτώση της Σφακτηρίας και η ναυμαχία της Μεθώνης, ιστορικού Ιωάννη Β. Δασκαρόλη. Η διαδοχική κατάληψη από τον Ιμπραήμ πασά της Σφακτηρίας, του Παλαιόκαστρου, του Νιόκαστρου, της Κορώνης και της Μεθώνης, αποτέλεσε καίρια στιγμή της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς επέτρεπε στον Ιμπραήμ την εξόρμησή του στο εσωτερικό του Μοριά, έχοντας ασφαλείς βάσεις για επικοινωνία με την Κρήτη και την Αλεξάνδρεια.
- Τα αεροπλανοφόρα στον Πόλεμο του Ειρηνικού (1943-1945), του συγγραφέα Νίκου Κ. Κυριαζή. Το καλοκαίρι του 1944 η πλάστιγγα του πολέμου είχε αρχίσει να γέρνει εναντίον της Ιαπωνίας. Μέχρι τον Αύγουστο του 1944 οι ήττες στα σύνορα με την Ινδία και τις Μαριάνες νήσους οδήγησαν το ιαπωνικό Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο για την Κατεύθυνση του Πολέμου να χαράξει νέα στρατηγική.
- Η δολοφονία του Ρασπούτιν, του δημοσιογράφου και ιστορικού Τίτου Ι. Αθανασιάδη. Ο Ρασπούτιν είναι μία από τις πιο συναρπαστικές και αμφιλεγόμενες μορφές του 20ού αιώνα. Η φήμη του τρόμαζε ακόμη και εκείνους που ήθελαν να τον βγάλουν από τη μέση. Έτσι, τη νύχτα που δολοφονήθηκε, οι συνωμότες δοκίμασαν με διάφορους τρόπους να τον εξοντώσουν, καθώς φαινόταν να μην πεθαίνει με τίποτα…
Και τις μόνιμες στήλες:
«Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο) «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη) και «Πρόσωπα & Ιστορία / Φώτης Κόντογλου (1895-1965)» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» διατίθεται κάθε μήνα σε κεντρικά περίπτερα και πάγκους εφημερίδων και περιοδικών σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes).