ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τι γεύση έχει ένα Ξινόμαυρο 50 ετών; Στον Οινοχόο Δεκεμβρίου, ταξιδεύουμε στη Νάουσα. Συναντάμε τους 22 οινοποιούς της ζώνης και μαθαίνουμε τα πάντα για το Ξινόμαυρο στον τόπο που γεννήθηκε. Αφιερώνουμε 40 σελίδες στην κορυφαία ερυθρή μας ποικιλία, με ρεπορτάζ και δοκιμές σε ετικέτες κάθε στιλ. Οι δυο Masters of Wine και ο Master Sommelier καθοδηγούν μια γευσιγνωσία που δεν έχει ξαναγίνει με ετικέτες από το 1974 μέχρι σήμερα.
Ποια είναι τα δέκα καλύτερα ελληνικά λευκά που πρέπει να έχετε δοκιμάσει έστω και μια φορά στη ζωή σας; Οινολόγοι, σομελιέ και δημοσιογράφοι δοκιμάζουμε, συγκρίνουμε και προτείνουμε 160 ετικέτες για τα γιορτινά τραπέζια και το χειμώνα, από λευκά και κόκκινα μέχρι 20 ευρώ, μέχρι τα πιο Value For Money της αγοράς. Στρώνουμε το γιορτινό τραπέζι με Γαλλικά και Ισπανικά. Νέοι οινολόγοι δοκιμάζουν τα καινούργια φυσικά κρασιά, ενώ οι συνεργάτες μας προτείνουν από Λημνιό μέχρι Pinot Noir, πορτοκαλί, λευκά και ροζέ που αγαπούν το κρύο.
Παίρνουμε συνέντευξη από την διάσημη συγγραφέα και οινογράφο Alice Feiring. Στη Νότια Αφρική συναντάμε τον επιδραστικό οινοποιό Eben Sadie.
Έρευνα: Πώς μπορεί το κρασί να γίνει πιο «πράσινο»; Ποια είναι τα ορατά αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης στα αμπέλια; Ακολουθούμε τα βήματα της οινοπαραγωγής, από τους αμπελώνες μέχρι τη φιάλη και προτείνουμε λύσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Ταξιδεύουμε στο Paso Robles της Καλιφόρνια, πίνουμε στα καλύτερα tasting rooms, και κάνουμε bar hopping για pintxos στην πρωτεύουσα της Ριόχα.
Βάζουμε την ποικιλία Μαυροτράγανο στο μικροσκόπιο και προτείνουμε 17 ετικέτες που αξίζει να αναζητήσετε.
Φτιάχνουμε κοκτέιλ με κονιάκ, απολαμβάνουμε τις ελληνικές καινούργιες craft από μικροζυθοποιίες, και συνδυάζουμε Ιταλικά κρασιά με τυριά.
Ο Οινοχόος Δεκεμβρίου έρχεται αυτή την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου με την «Καθημερινή», πιο απολαυστικός από ποτέ με 208 σελίδες αφιερωμένες στο κρασί και τα αποστάγματα.