Στο αρχείο έθεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για λογοκρισία στη μετάδοση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Η υπόθεση κρίθηκε με ψήφους 5-2 (μειοψήφησαν η Λ. Αλεξίου και ο Γ. Παπακώστας), χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν τα στοιχεία των δημόσιων καταγγελιών των τριών στελεχών της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ, του πρώην προέδρου – διευθύνοντος συμβούλου Αντ. Μακρυδημήτρη, του πρώην αντιπροέδρου Ρ. Μορώνη και του πρώην αντιπροέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου Αν. Ζούλα, οι οποίοι παραιτήθηκαν καταγγέλλοντας τη λογοκρισία εις βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Η κυβέρνηση τότε είχε ασκήσει πιέσεις για να μη μεταδοθεί η ομιλία του Αλ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ, στην οποία θα παρουσίαζε προεκλογικά το πρόγραμμα διακυβέρνησής του, καταργώντας την πολιτική που ακολουθούσε η ΕΡΤ να μεταδίδει και τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις Τύπου των αρχηγών από τη ΔΕΘ.
Όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, στα στοιχεία του φακέλου «αθώωσης της ΝΕΡΙΤ» δεν περιλαμβάνονται οι καταγγελίες της απελθούσης διοίκησης, που αποκάλυψαν τι συνέβη. Στην επιστολή τους προς το τότε Εποπτικό Συμβούλιο, από κοινού, ο Αντ. Μακρυδημήτρης και ο Ρ. Μορώνης είχαν κατηγορήσει τον Βασίλη Θωμόπουλο, γενικό διευθυντή Περιεχομένου, ότι προκάλεσε «πολιτική παρέμβαση για να ανατραπεί η απόφαση της διοίκησης για τη μετάδοση της ομιλίας και της συνέντευξης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της ΔΕΘ». Τα δύο πρώην ανώτατα στελέχη της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ έγραφαν πως ο Β. Θωμόπουλος «ενημέρωσε αυτούς που, προφανώς, θεωρεί προϊσταμένους του, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πολιτική παρέμβαση προς τον πρόεδρο για να μη μεταδοθεί η ομιλία του αρχηγού της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της ΔΕΘ».
Παρότι η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τις παραιτήσεις των τριών, πουθενά στην έκθεση της ειδικής επιστήμονος δεν υπάρχει αναφορά στα πραγματικά γεγονότα ούτε βέβαια μνημονεύονται οι δημόσιες δηλώσεις-καταγγελίες των τριών παραιτηθέντων στελεχών. Αντιθέτως, ζητήθηκε η άποψη της διοίκησης που ακολούθησε, η οποία επιλέχθηκε από το ΕΣ της εταιρείας, με πλήρη υιοθέτηση των επιχειρημάτων που κατέθεσε ο σημερινός πρόεδρος – διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ, ο Πέτρος Μάης, περί «ίσης μεταχείρισης».
Το Συμβούλιο μετά την ακρόαση της ΝΕΡΙΤ δέχθηκε και δεύτερο υπόμνημα της εταιρείας, το οποίο υπέγραφε ο πληρεξούσιος δικηγόρος (και πρώην μέλος του ΕΣΡ) Νίκος Κουλούρης και απαντούσε στο σημείωμα της ειδικής επιστήμονος. Το Συμβούλιο έκρινε πως μπορεί να αποφασίσει χωρίς να καλέσει τους τρεις καταγγέλλοντες να καταθέσουν, αν και ο Ροδόλφος Μορώνης διετέλεσε και μέλος της Αρχής. Έμεινε στο γράμμα του νόμου, που αναφέρει πως το ΕΣΡ μπορεί να αποφασίσει αρκεί να ακούσει την πλευρά της καταγγελλόμενης εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό απέφυγε να απαντήσει πλήρως στην καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ περί παρέμβασης και λογοκρισίας στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.