Λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατό της από καρκίνο, τον Ιούλιο του 1952, η λαοφιλής Εύα Ντουάρτε-Περόν -γνωστότερη ως Εβίτα- είχε υποβληθεί σε λοβοτομή με πρόσχημα τους πόνους από την ασθένειά της, αλλά με πραγματικό σκοπό τον έλεγχο της προσωπικότητάς της. Η εντολή είχε δοθεί από τον ίδιο το σύζυγό της και πρόεδρο της Αργεντινής Χούαν Περόν, ο οποίος θεωρούσε ότι ορισμένες πολιτικές πρωτοβουλίες της Εβίτας, κατά το τελευταίο διάστημα της ζωής της, θα οδηγούσαν τη χώρα σε αιματηρή εμφύλια σύγκρουση.
Τη συνταρακτική αυτή αποκάλυψη έκανε πρόσφατα ο διακεκριμένος αργεντινός χειρουργός και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ Ντάνιελ Νάιτζενσον, μετά από έρευνα πέντε ετών για το θέμα. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην Ιστορία Εικονογραφημένη (τχ. 571, Ιανουάριος 2016) και το δημοσιογράφο Γιάννη Ράγκο, τη μοναδική εκτός της χώρας του, ο Νάιτζενσον παρουσιάζει όλα τα στοιχεία που ρίχνουν φως σε μία από τις σκοτεινότερες πολιτικές συνομωσίες του μεταπολεμικού κόσμου.
Διαβάστε ακόμα στο τχ. 571 της Ιστορίας Εικονογραφημένης:
Αφιέρωμα: Από την αστρολογία στην αστρονομία
– Ουράνιοι μύθοι: Οι αρχαίες ιστορίες για τους αστερισμούς και τα άστρα (του Ελευθέριου Καντζίνου)
– Οι πίνακες του αστρολόγου (της Λόρεν Κάσελ)
– Η ικανότητα να προβλέπεις το μέλλον (του Φίλιππου Φίλιππα)
– Η μάχη των Θερμοπυλών – Μια διαχρονική έμπνευση (του Νίκου Γιαννόπουλου)
Πώς η ομόθυμη και εθελούσια θυσία των Ελλήνων στη μάχη των Θερμοπυλών, μετέτρεψε την ήττα σε ανεπανάληπτη ηθική νίκη, η οποία εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει.
– Άννα Κομνηνή: Η ζωή και το έργο της συγγραφέως της Αλεξιάδος (του Λυκούργου Αρεταίου)
– Η σύναξη της Λευκάδας και ο θάνατος του Κατσαντώνη (του Δημήτριου Κ. Ρίζου)
– Ο άνθρωπος που προέβλεψε τον Μεγάλο Πόλεμο (του Πολ Ρέϊνολντς)
Η ιστορία της προφητικής διάλεξης του Πολωνού τραπεζίτη και μεγαλοεπενδυτή Ζαν ντε Μπλοχ (1836-1902), με την οποία προειδοποίησε για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεκατρία χρόνια πριν από την έναρξή του!
– Ο πόλεμος των κέντρων έρευνας και μελετών (του Μάρτιν βαν Κρέβελντ)
– Ο οθωμανικός κόσμος της ηδονής (του Μιλτιάδη Βαρβούνη)
Άγνωστες πτυχές για τις συμπεριφορές αναψυχής -έρωτας, ηδονή, πορνεία, ομοφυλοφιλικά πρότυπα- στον οθωμανικό κόσμο.
Και τις μόνιμες στήλες:
«Βιβλία & Ιστορία» (Διονύσης Μουσμούτης), «Το χθες στην Ιστορία» (Νίκος Νικολούδης), «Επικαιρότητα & Ιστορία» (Γιάννης Ράγκος), «Τέχνη & Ιστορία» (Τόνια Μάκρα) και «Θέατρο & Ιστορία» (Καλλιόπη Ραπανάκη).