Μέρες βασικού μετόχου θα ζήσουμε στα media σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεσμεύτηκαν πως θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων για τη δόση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ήδη έχει παρέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία με επείγουσα επιστολής της προς το υπουργείο Οικονομικών θέτει ζήτημα, αφενός, για το νομοσχέδιο των τηλεοπτικών αδειών και αφετέρου για τον νόμο επαναλειτουργίας της ΕΡΤ! Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχει απαιτήσει επίσημες απαντήσεις εντός 20 ημερών σε σειρά ερωτημάτων που θέτει. Η προθεσμία λήγει αυτήν την εβδομάδα.
Υπό το φως αυτής της αποκάλυψης αποκτούν άλλο νόημα οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή αλλά και του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δεν χρωστάει σε κανέναν» και θα τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Είναι πασιφανές ότι οι καναλάρχες δεν έχασαν χρόνο και προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητώντας να παρέμβει στην ελληνική κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών. Το μείζον ζήτημα που τίθεται, ειδικά για την ΕΡΤ, είναι η έναρξη εμπορικής δραστηριότητας με την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, κάτι που αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων!
Ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ αλλά και το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, που προβλέπει την ίδρυση και τη λειτουργία θυγατρικής εταιρείας για την ψηφιακή τηλεόρασή της, δίνουν τη δυνατότητα στην κρατική ραδιοτηλεόραση να παρέχει εμπορικές υπηρεσίες για τη μεταφορά του ψηφιακού σήματος άλλων καναλιών εντός της χώρας. Αυτό ακριβώς το σημείο εντόπισαν οι νομικοί της ΕΙΤΗΣΕΕ και εγείρουν ζήτημα κρατικών ενισχύσεων.
Η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι η πρώτη και σημαντικότερη ίσως θεσμική τρικλοποδιά που βάζουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών στην κυβέρνηση για το σχέδιο νόμου των τηλεοπτικών αδειών, με το οποίο διαφωνούν. Τυχόν παρέμβασή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ή στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα μπλόκαρε σε χρονοβόρες διαδικασίες. Με τη δύναμη, όμως, των λόμπι των Βρυξελλών υπήρξε κινητοποίηση και παρέμβαση των ευρωπαϊκών οργάνων.
Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν αποκλείεται να ακολουθήσει σε δεύτερο στάδιο, αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου και επιμείνει στην έκδοση της προκήρυξης των τηλεοπτικών αδειών.