Σκληρή αναμέτρηση ανάμεσα στα ΜΜΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται το επόμενο διάστημα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει την αυτοδυναμία θα θέσει ως προτεραιότητά του την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ΜΜΕ, επαναφέροντας το καθεστώς της νομιμότητας στην ιδιωτική ραδιοτηλεόραση και φέρνοντας ξανά στη ζωή την ΕΡΤ.
Ανάμεσα στα χαρτιά που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για την κατάληψη των συχνοτήτων από την ιδιωτική τηλεόραση και για τη μη νόμιμη συγκρότηση του ΕΣΡ, το οποίο από τα χρόνια του βασικού μετόχου έως και την εποχή του Μνημονίου ελέγχεται για μια σειρά από πράξεις και παραλείψεις. Επίσης, στα «βέλη που έχει στη φαρέτρα του» ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών στις περισσότερες από τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, που καλούν τους μετόχους τους να διαθέσουν χρήματα για τη λειτουργία των εταιρειών τους.
Μια «διαδρομή» για έμμεση παρέμβαση είναι η διαφημιστική δαπάνη των τραπεζών, υπέρ των ΜΜΕ. Η «τρόικα» είχε ήδη διαπιστώσει πως τα χρήματα που πηγαίνουν από τη διαφήμιση στα ΜΜΕ είναι δυσανάλογη των αναγκών προβολής.
Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ «απειλούν» με λουκέτα. Αφήνουν να εννοηθεί ότι αν πιεστούν θα κατεβάσουν τα ρολά στις εταιρείες τους, προκαλώντας νέο κύμα ανεργίας στα ΜΜΕ, που θα χρεωθεί αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχουν και άλλοι που εκτιμούν πως μετά τις εκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα υπάρξει μια νέα διαπραγμάτευση και θα επέλθει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ.
Η πρώτη μεγάλη παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το άνοιγμα της ΕΡΤ όπως λειτουργούσε στις 11 Ιουνίου 2013, με την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων και την επανασύσταση του φορέα άμεσα με νέο νόμο και προσωπικό που θα προέλθει από αξιολόγηση, ενώ στη διαδικασία της διοίκησης θα προσμετρηθεί η εμπειρία της ertopen. Στην περίπτωση του ΕΣΡ θα υπάρξει άμεσα η ενεργοποίηση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την αντικατάσταση των έξι από τα επτά μέλη της Αρχής.
Στον άμεσο σχεδιασμό είναι και η προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών με διαφορετικά κριτήρια και με υποχρέωση καταβολής οικονομικού ανταλλάγματος υπέρ του Δημοσίου. Για τη μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος θα είναι απαραίτητη η άδεια του ΕΣΡ και η υπογραφή σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο. Σε αυτή τη διαδικασία θα δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν από μηδενική βάση, καθώς η μοριοδότηση δεν θα προκύπτει από τα χρόνια λειτουργίας, όπως ίσχυε ως σήμερα. Μεταξύ των κριτηρίων θα είναι η οικονομική βιωσιμότητα και οι πραγματικές θέσεις εργασίας.
Αντιθέτως, δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με την Digea, η οποία έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με το κράτος, όμως υπάρχουν σοβαρές ευθύνες από την πλευρά της ΕΕΤΤ για τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού που είναι πιθανό να οδηγήσει στην ακύρωσή του.