Μπροστά σε μια σοβαρή εξέλιξη βρίσκεται ο δημοσιογραφικός κλάδος, καθώς συνολικά 14 δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΗΕΜΘ ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές του πρωτοβάθμιου σωματείου Ένωση Εργαζομένων ΕΡΤ (ΕΕΕΡΤ).
Η συγκεκριμένη Ένωση φιλοδοξεί να είναι αυτή που θα υπογράψει, μαζί με άλλα δύο πρωτοβάθμια σωματεία, στο Ραδιομέγαρο τη Συλλογική Σύμβαση με τη διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης. Έχει πολύ καλές σχέσεις με τη διοίκηση της ΕΡΤ, δεν ανήκει κλαδικά στην ΠΟΣΠΕΡΤ, αλλά στην Ομοσπονδία Ακροάματος και Θεάματος, την οποία συνάντησε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Η ΠΟΣΠΕΡΤ είναι εκείνη που υπογράφει ως σήμερα τις ΣΣΕ.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά ως προς το αν μπορεί να υπογράψει κλαδική σύμβαση, το επιχειρησιακό σωματείο ΕΕΕΡΤ περιλαμβάνει στις τάξεις του όλες τις ειδικότητες στην κρατική τηλεόραση, μεταξύ αυτών και τους δημοσιογράφους. Στις πρόσφατες εκλογές ψήφισαν 14 δημοσιογράφοι, ενώ σύμφωνα με τον κατάλογο που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο συνολικά έλαβαν μέρος στη διαδικασία 292 άτομα. Η συμμετοχή των δημοσιογράφων έρχεται σε αντίθεση με το Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ, το οποίο ορίζει πως διαγράφονται από μέλη της όσοι μετέχουν σε άλλο σωματείο που έχει στόχο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ωστόσο, προέκυψε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, οι εν λόγω δημοσιογράφοι είχαν στα χέρια τους ήδη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, ύστερα από αίτημά τους. Η γνωμοδότηση αναφέρει πως υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε δεύτερο σωματείο, αν αυτό δεν «αντίκειται στους σκοπούς της Ένωσης»! Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δήλωσε πως δεν ήταν εν γνώσει του, η συγκεκριμένη γνωμοδότηση.
Η πλειοψηφία του ΔΣ (παρατάξεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ) δεν αποδέχθηκε την πρόταση για έκδοση επίσημης ανακοίνωσης, με την οποία η ΕΣΗΕΑ θα κατοχυρώνει δημόσια τον ρόλο της ως σωματείο που υπογράφει Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Η απόφαση που ελήφθη από την ΕΣΗΕΑ προβλέπει μόνο την ενημέρωση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ για το τι προβλέπει το Καταστατικό.