Η ΕΡΤ έχει μοναδική ευκαιρία, εν όψει της αναμενόμενης Δεύτερης Ψηφιακής Μετάβασης, να ολοκληρώσει την τεχνολογική της αναβάθμιση και να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση της ΝΔ θα στηρίξει την τεχνολογική αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ή θα τεθεί ξανά το σενάριο μετατροπής της σε «πελάτη» της ιδιωτικής Digea. Το ερώτημα τίθεται εν όψει των απαραίτητων επενδύσεων που απαιτούνται για τη λειτουργία πλήρους ψηφιακού δικτύου της ΕΡΤ σε περίπου 1.000 σημεία εκπομπής ανά την Ελλάδα.
Αυτήν τη στιγμή τρέχει στην ΕΡΤ το μεσοπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα για τη διετία 2019 – 2020, που αφορά τη λειτουργία και την τεχνική υποστήριξη της τηλεόρασης. Ήδη έχουν δημοσιευθεί διαγωνισμοί συνολικής δαπάνης άνω των 6 εκατ. ευρώ, που αφορούν επενδύσεις σε κάμερες υψηλής ευκρίνειας, ΟΒ Van εξωτερικών μεταδόσεων, σύστημα αυτοματισμού για τη ροή τηλεοπτικών προγραμμάτων, εξοπλισμό διασύνδεσης εικόνας και ήχου HD. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα ως το 2023 προβλέπεται να φθάσει τα 13,9 εκατ. ευρώ.
Για το στήσιμο του ψηφιακού δικτύου εκπομπής της ΕΡΤ, με εκπομπή σήματος υψηλής ευκρίνειας πλέον στις δύο συχνότητες που διαθέτει η ΕΡΤ, απαιτούνται άλλα περίπου 17 εκατ. ευρώ, τα οποία πρέπει να εγκρίνει το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, αν, δηλαδή, τα επόμενα χρόνια θα είναι σε θέση να κάνει αυτόνομη ψηφιακή μετάδοση όλων των τηλεοπτικών προγραμμάτων που διαθέτει ή αν θα αναγκαστεί να συνεργαστεί εκ νέου με το δίκτυο της Digea.