Με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υποδομών, δυόμισι χρόνια μετά την παράδοση του ψηφιακού φάσματος στην Digea, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών ζητά τη μείωση του ενοικίου για τα τηλεοπτικά κανάλια. Η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον νέο πρόεδρο της ΕΕΤΤ Δημήτρη Τσαμάκη και αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ η Digea έχει χρονικό περιθώριο έξι μηνών για να προχωρήσει στη μείωση του ενοικίου.
Σύμφωνα με απόφαση της ΕΕΤΤ έναν χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2015, ανακοινώθηκε διαγωνισμός για τον έλεγχο του τεχνοοικονομικού μοντέλου υπολογισμού του ΑΟΤ (Ανώτατου Ορίου Τιμής), που αφορά το ενοίκιο που πληρώνουν τα κανάλια για τη μεταφορά του ψηφιακού τους σήματος. Είχε προηγηθεί η κατάθεση αναφοράς σε Εισαγγελέα από τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη για «παράνομες» ενέργειες της ΕΕΤΤ σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό ψηφιακών συχνοτήτων το 2013. Ειδικότερα για το ΑΟΤ θα πρέπει να επισημανθεί πως η ΕΕΤΤ το καθόρισε τον Μάρτιο του 2014, αφού προηγουμένως, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2014, είχε παραδώσει τις συχνότητες στην Digea.
Ο διαγωνισμός που έκανε η ΕΕΤΤ, υπό την πίεση τόσο του αρμόδιου υπουργείου όσο και των τηλεοπτικών σταθμών, που κατήγγειλαν τα δυσβάσταχτα ενοίκια από την Digea, κατέληξε έναν χρόνο μετά στην αναθεώρηση του μοντέλου επενδύσεων της εταιρείας σε ό,τι αφορά τα πανελλαδικά κανάλια (ΚΑΛΔ) και τα περιφερειακά (ΚΑΛΠΔ). Την αναθεώρηση του μοντέλου ανέλαβε η εταιρεία «MAZARS AE Ορκωτοί Ελεγκτές, Λογιστές, Επιχειρηματικοί Σύμβουλοι ΑΕ» και από τον Ιούνιο του 2015 που βγήκε το αποτέλεσμα έως και τον Μάιο του 2016 έγινε διαβούλευση με την Digea, η οποία διαφώνησε με την αναθεώρηση του ΑΟΤ. Με την τοποθέτηση, όμως, νέου προέδρου στην ΕΕΤΤ εκδόθηκε η απόφαση για μείωση των ενοικίων.
Συγκεκριμένα, ενώ το αρχικό μοντέλο επενδύσεων (ΚΑΛΔ), με το οποίο υπολογίζεται το ΑΟΤ και το ενοίκιο για κάθε ένα από τα πανελλαδικά κανάλια, ανερχόταν σε 14.321.530 ευρώ, με την αναθεώρηση το ποσό ανέρχεται σε 12.418.840 ευρώ. Για τους περιφερειακούς σταθμούς το μοντέλο (ΚΑΛΠΔ) προέβλεπε 5.055.803 ευρώ και με την αναθεώρηση το ποσό μειώνεται σε 4.324.630 ευρώ.
Η Digea είναι υποχρεωμένη μέσα σε έξι μήνες να προσδιορίσει το Ανώτατο Όριο Τιμής και να προσαρμόσει τα ενοίκια των σταθμών. Και αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η Digea, με αφορμή τη λήξη των συμβάσεων με τα περιφερειακά κανάλια, είχε απαιτήσει με επιστολές της την αύξηση των ενοικίων (!), κάτι που κατήγγειλαν πριν από δέκα ημέρες τα περιφερειακά κανάλια στο υπουργείο Επικρατείας και στο υπουργείο Υποδομών.