- Έχει κληθεί να καταθέσει η κυβέρνηση
Το λουκέτο στην ΕΡΤ, στις 11 Ιουνίου 2013, εξετάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μετά την αποδοχή της σχετικής προσφυγής που κατέθεσε η ΠΟΣΠΕΡΤ, το Δικαστήριο καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να υποβάλει δήλωση γεγονότων με γραπτές παρατηρήσεις σε σχέση με την αποδεκτότητα και την ουσία της υπόθεσης» ως τις 29 Μαρτίου 2018. Όπως σημειώνεται στη σχετική ενημέρωση που εστάλη στον δικηγόρο της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου «θεωρεί την παρούσα έγγραφη προσφυγή ως δυνητική σημαντική υπόθεση που δημιουργεί δεδικασμένο»…
Στην προσφυγή υποστηρίζεται πως «το ολοσχερές κλείσιμο ενός οργανισμού δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ισοδυναμεί με παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης, που προστατεύεται από το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ, εφόσον παίρνει τη μορφή μιας κρατικής ενέργειας και όχι μόνο μιας απλής παράλειψης να εκπληρώσει μία θετική υποχρέωση». Στο έγγραφο υπάρχει επίκληση δημοσιευμάτων των εφημερίδων, μεταξύ αυτών και του «Π», για το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ, όπως και των δηλώσεων του Ροδόλφου Μορώνη, σημερινού αντιπροέδρου του ΕΣΡ, αναπληρωτή προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της ΝΕΡΙΤ, για τις παρεμβάσεις της πρώην υπουργού Επικρατείας Σοφίας Βούλτεψη στην εταιρεία.
Η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ, υπό τον Βασίλη Κωστόπουλο, έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την εκδίκαση της υπόθεσης και βρίσκεται σε επικοινωνία με την EBU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση), η οποία καλείται να τοποθετηθεί στην υπόθεση. Ο Βασίλης Κωστόπουλος ήταν από τα λίγα στελέχη της ΕΡΤ που αρνήθηκαν προσωπικά στον Γκίκα Μάναλη να συνδράμουν στη λειτουργία της ΔΤ και αργότερα της ΝΕΡΙΤ. Σε πολιτικό επίπεδο, η επικείμενη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επαναφέρει το ζήτημα του λουκέτου στην ΕΡΤ, το οποίο υποστήριξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί τη λειτουργία των κρατικών ΜΜΕ.