Η χορήγηση αδειών λειτουργίας στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς μέσα από διαδικασία δημοπρασίας δεν σχετίζεται πλέον με τη χρήση τηλεοπτικής συχνότητας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Οι σταθμοί, που διαθέτουν μόνο προσωρινή άδεια λειτουργίας από το ΕΣΡ, σύμφωνα με την παλαιότερη νομοθεσία έπρεπε να πληρώνουν το 2% του ετήσιου τζίρου τους για την κατοχή συχνότητας. Η υποχρέωση πληρωμής από το 2005 και μετά συμψηφιζόταν με την πολιτική διαφήμιση την περίοδο των βουλευτικών εκλογών. Από τις αρχές του 2014, ωστόσο, τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια δεν «κατέχουν» πλέον συχνότητες, αλλά τις «νοικιάζουν» από την Digea! Η εταιρεία των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας είναι αυτή που πήρε το σύνολο των ψηφιακών, πλέον, συχνοτήτων από το κράτος έναντι του ευτελούς ποσού των 18,3 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια! Ως πάροχος δικτύου, εκμεταλλεύεται εμπορικά τις συχνότητες αυτές, νοικιάζοντάς τες με συγκεκριμένο ενοίκιο στα πανελλαδικά και στα περιφερειακά κανάλια. Με βάση τον μαθηματικό τύπο που αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών η Digea νοικιάζει χώρο σε κάθε τηλεοπτικό κανάλι με 800.000 ευρώ τον χρόνο για πανελλαδική εμβέλεια και από 12.000 έως και 350.000 ευρώ για περιφερειακής εμβέλειας, με κριτήριο τον πληθυσμό της περιφέρειας.
Η χορήγηση αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς, με αναγκαία την προκήρυξη του αριθμού τους και των όρων λειτουργίας των τηλεοπτικών εταιρειών, δεν θα αφορά πλέον την εκπομπή του σήματος αλλά την καθαρή λειτουργία τους. Όπως συμβαίνει ήδη με τη συνδρομητική τηλεόραση, που πληρώνει για την άδειά της περίπου 3 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια και ετήσιο ποσοστιαίο αντάλλαγμα επί του τζίρου της.
Το ζήτημα των τηλεοπτικών συχνοτήτων σχετίζεται πλέον άμεσα με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών στην κοινή τους εταιρεία, την Digea, η οποία είναι επίσης ζημιογόνος και χρεωμένη στις τράπεζες. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε «επανέλεγχο» της σύμβασης ανάμεσα στην Digea και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και θα ελέγξει τους όρους παραχώρησης των συχνοτήτων. Παραμένει άγνωστο, ωστόσο, αν η εν λόγω σύμβαση θα καταγγελθεί, καθώς η Digea έχει ήδη στον έλεγχό της την εκπομπή σήματος όλων των τηλεοπτικών καναλιών της χώρας. Και δεν υπάρχει κρατική τηλεόραση με δικό της δίκτυο εκπομπής, καθώς και η ΝΕΡΙΤ εκπέμπει μέσω της Digea! Με αυτά τα δεδομένα, η συγκεκριμενοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες αποκτά ξεχωριστή σημασία.