Η επιχείρηση νομιμοποίησης της ψηφιακής τηλεοπτικής διαπλοκής από την ελληνική κυβέρνηση με επίκληση των πιέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, σκόνταψε στην …Κομισιόν. Ο λόγος είναι προφανής. Ο διαγωνισμός που προετοιμάζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών με βάση τις υπουργικές διατάξεις και αποφάσεις με τις οποίες «ξεπλύθηκε» το αμαρτωλό τηλεοπτικό παρελθόν των καναλιών που λειτουργούν χωρίς άδειες, προσκρούει σε βασικές διατάξεις περί ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δημοσίευμα της στήλης την περασμένη Κυριακή πως ετοιμάζονται να χαρίσουν τις τηλεοπτικές συχνότητες, το ψηφιακό μέλλον της χώρας έναντι μόλις 18 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια, όταν τα προηγούμενα χρόνια το δημόσιο έλαβε από τα αναλογικά κανάλια το ποσό των 105 εκατ. ευρώ, προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π» την περασμένη Τετάρτη έγινε άτυπη τηλε-διάσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες της Κομισιόν και στελέχη της ΕΕΤΤ για τον επικείμενο ψηφιακό διαγωνισμό. Λέγεται πως η ΕΕΤΤ εξασφάλισε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει, αν και υπάρχει ήδη η ενημέρωση του προέδρου της για τα κρυφά σημεία του διαγωνισμού
Το μείζον ερώτημα που προκύπτει για την ελληνική πλευρά είναι εάν έχουν δοθεί τα πλήρη στοιχεία των δεδομένων της ελληνικής αγοράς ή αν ορισμένοι επιχείρησαν να αποκρύψουν τις βασικές παραμέτρους.
Ως επιχείρημα χρησιμοποιείται πως ένας πάροχος δικτύου και όχι περισσότεροι, είναι μια πρακτική που ακολουθείται και στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στη Βρετανία. Μόνο που εκεί, η εταιρεία πάροχος δικτύου είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και ελέγχεται, ενώ το πιο σημαντικό σε αυτήν ανήκουν μετοχικά όλοι οι φορείς της βιομηχανίας. Επιπλέον η Digea, έχει ως μετόχους της τα τηλεοπτικά κανάλια –πελάτες της, χωρίς ασφαλώς να είναι εισηγμένη σε χρηματιστήριο και να υπόκειται σε δημόσιο έλεγχους από άλλους μετόχους.
Άλλο ένα επιχείρημα των αρμοδίων παραγόντων, τόσο στο υπουργείο Μεταφορών όσο και στην ΕΕΤΤ για την απόφαση του κόστους των 18 εκατ. ευρώ για τις ψηφιακές συχνότητες πανελλαδικής εμβέλειας είναι πως εξετάστηκαν οι παράμετροι της ευρωπαϊκής και ελληνικής αγοράς και λόγω της στόχευσης βιωσιμότητας των παρόχων δικτύου, ορίστηκε το ποσό των 16,3 εκατ. ευρώ για τις συχνότητες πανελλαδικής εμβέλειας και 1,9 εκατ. για τις περιφερειακής εμβέλειας. Η αρχή αυτή ωστόσο προσκρούει απευθείας στην αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού, αφού το κράτος που προκηρύσσει το διαγωνισμό οφείλει να μεριμνά για τα έσοδα του δημοσίου και όχι για τις οικονομίες κλίμακος της υποψήφιας ιδιωτικής εταιρείας που θα υποβάλλει προσφορά.