Ντόμινο σκανδάλων εντοπίζει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης του δήθεν διαγωνισμού της ΝΕΡΙΤ και ήδη η συγκλονιστική αποκάλυψη ότι το Μητρώο Αξιολογητών δεν συγκροτήθηκε ποτέ οδηγεί σε νέα εισαγγελική παρέμβαση.
Η ΝΕΡΙΤ έκανε ειδική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συγκρότηση Μητρώου Αξιολογητών. («…Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΕΡΙΤ θα προβεί στη συγκρότηση Μητρώου Αξιολογητών για την αξιολόγηση των υποψηφίων ανά ειδικότητα…».)
Σε αυτήν περιγράφονταν αναλυτικά έως και οι δύο φάσεις αξιολόγησης των… αξιολογητών από το διοικητικό συμβούλιο για την τελική επιλογή και την ένταξή τους στο Μητρώο.
Όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, αιτήσεις για το Μητρώο είχαν κάνει διάφοροι δημοσιογράφοι, οι οποίοι όμως ουδέποτε εκλήθησαν να συμμετάσχουν σε τέτοιου τύπου διαδικασίες. Το ίδιο ισχύει και για επαγγελματίες από διάφορες άλλες ειδικότητες, επειδή τελικώς το < Μητρώο Αξιολογητών δεν συγκροτήθηκε ποτέ.
Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, όμως, αναφερόταν: «…Το διοικητικό συμβούλιο επιφυλάσσεται να προσθέτει στο Μητρώο και άλλους αξιολογητές, ανάλογα με τις ανάγκες της ΝΕΡΙΤ ΑΕ». Το κόλπο είναι ότι αυτή η προβλεπόμενη εξαίρεση έγινε ο κανόνας, κάτι που τραυμάτισε καίρια την αξιοπιστία και την εγκυρότητα της όλης διαδικασίας.
Η διοίκηση Προκοπάκη έλαβε εξουσιοδότηση από το ΔΣ για τη συγκρότηση του Μητρώου Αξιολογητών. Καμία, όμως, από τις διαδικασίες που προβλέπονταν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος δεν τηρήθηκε και το Μητρώο Αξιολογητών ουδέποτε ανακοινώθηκε στο ΔΣ.
Ο κ. Προκοπάκης επέλεξε -άνευ διαδικασιών- μόνο τρεις από τον ευρύ κατάλογο των αιτούντων. Ο ένας, ο καθηγητής ΜΜΕ Μιχ. Μεϊμάρης, παραιτήθηκε σκίζοντας τη φόρμα αξιολόγησης και δηλώνοντας: «Δεν είμαι λογιστής». Η δεύτερη, η Σοφία Ιορδανίδου, αποσύρθηκε σιωπηλά και έμεινε μόνο ο Αντώνης Χατζής.
Επί ημερών Προκοπάκη οι αξιολογητές συμπληρώθηκαν με υπαλλήλους της ICAP (!), κάτι που απαγορευόταν από τις προκηρύξεις, που διαχώριζαν ρητά τον «εξωτερικό σύμβουλο» (που ήταν η ICAP) από τους αξιολογητές.
Επί διοικήσεως Μακρυδημήτρη ο αναπληρωτής πρόεδρος Ρ. Μορώνης, που έλαβε σχετική εξουσιοδότηση, επίσης δεν συγκρότησε Μητρώο Αξιολογητών με βάση την πρόσκληση ενδιαφέροντος. Έτσι, συνέχισε ο Αντ. Χατζής ως ο μόνος από όσους είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση και οι ελάχιστοι (πράγμα προβληματικό) επιπλέον αξιολογητές.
Επειδή ούτε στην προκήρυξη για τις εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις (όπου περιλαμβάνονταν και των 132 δημοσιογράφων) ούτε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος γίνεται λόγος για κυλιόμενο και μεταβαλλόμενο Μητρώο Αξιολογητών, είναι προφανές πως η μη συγκρότηση Μητρώου και η επιλογή διαφορετικών αξιολογητών από τις δύο διαδοχικές διοικήσεις της ΝΕΡΙΤ υποδηλώνουν τη διάθεση ελέγχου και καθοδήγησης της διαδικασίας με τους «φίλα προσκείμενους» στην εκάστοτε διοίκηση αξιολογητές.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να μην τηρηθεί ούτε μία (!) από τις αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία αξιολόγησης που περιλαμβάνονταν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Μητρώο. Χαρακτηριστική η οδηγία για «κλήρωση» των αξιολογητών πριν από κάθε αξιολόγηση. («…Πριν από την έναρξη κάθε αξιολόγησης διενεργείται κλήρωση των αξιολογητών ανάλογα με τις ανάγκες της ειδικότητας των υποψηφίων προς αξιολόγηση, από την οποία προκύπτουν οι συγκεκριμένοι αξιολογητές της αξιολόγησης αυτής…».)
Τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών φάνηκαν στις αξιολογήσεις αθλητικών και πολιτικών συντακτών, αλλά στους 59 για «σύνταξη και παραγωγή ειδήσεων και εκπομπών» είναι ακόμη πιο κραυγαλέα.
Η συνέχεια αφορά την εισαγγελική έρευνα.