Στον έναν χρόνο από το λουκέτο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης το μείζον ερώτημα για το τι κέρδισε το Ελληνικό Δημόσιο από αυτό δεν έχει απαντηθεί. Τα εμπλεκόμενα πρόθυμα κυβερνητικά στελέχη, Σίμος Κεδίκογλου και Παντελής Καψής, όχι μόνο δεν έχουν απαντήσει, αλλά κάνουν και ό,τι μπορούν για να μην τίθεται το σχετικό ερώτημα.
Τι κέρδισε, λοιπόν, το Ελληνικό Δημόσιο από το λουκέτο στην ΕΡΤ; Η απάντηση είναι μία: Έχασε σε όλα τα επίπεδα. Και στο οικονομικό και στο κοινωνικό. Το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ σχετικά με τον απολογισμό της ΔΤ και τα διαθέσιμα εκατομμύρια της ΕΡΤ που πέρασαν αρχικά στον Γκίκα Μάναλη και τώρα στην Αφροδίτη Γουγά.
Η κυβέρνηση δεν δίνει λογαριασμό για την ταμειακή διαχείριση της ΔΤ την περίοδο που δεν λειτουργούσε η ΝΕΡΙΤ. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός της ΝΕΡΙΤ δεν δημοσιοποιείται και παραμένει κρυφός, ενώ η εταιρεία δεν περιλαμβάνεται στις ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αρνείται να δώσει λογαριασμό για το λουκέτο στην ΕΡΤ, το οποίο υποτίθεται ότι θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση χρημάτων για το Δημόσιο.
Να θυμίσουμε ότι η ΕΡΤ δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού πλήρωναν οι πολίτες, και είχε έσοδα 260-300 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Από αυτά το κράτος έπαιρνε απευθείας 70-80 εκατ. φόρους και εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ υπήρχε πρόβλεψη και για 75 εκατ. ευρώ υπέρ του ΛΑΓΗΕ… για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν περί το ένα εκατομμύριο ευρώ από εισφορές εργαζομένων, ενώ πλήρωσαν και τους ανέργους από το ταμείο ανεργίας. Το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε επίσης από την απώλεια φόρων αλλά και από τις χιλιάδες απολύσεις, καθώς 2.900 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους.
Το Δημόσιο ακόμη θα πληρώνει δικηγόρους και νομικούς τα επόμενα χρόνια για τις συνεχείς δίκες που θα γίνονται λόγω των προσφυγών στη Δικαιοσύνη. Η χώρα έμεινε χωρίς φωνή σε όλο τον κόσμο. Το κλείσιμο της ΕRT World εξαφάνισε την ελληνική γλώσσα και την ελληνική επικαιρότητα στην Αμερική, την Αυστραλία, την Ευρώπη και την Αφρική. Σε όλο τον κόσμο η μόνη ενημέρωση από την Ελλάδα παρέχεται από τις πρεσβείες και τους κυβερνητικούς υπαλλήλους.