Μετά από τόσες παλινωδίες η κυβέρνηση καταλήγει σε μια λύση εμπαιγμού. Η πρόταση για περιορισμό της ενιαίας τιμής μόνο στα λογοτεχνικά βιβλία και για την πρώτη μόνο έκδοση σημαίνει κονιορτοποίηση της ενιαίας τιμής, αλλά και κατ’ επέκταση πλήρη υπονόμευσή της, γιατί είναι ανεφάρμοστη. Ποιος θα ορίσει τι είναι λογοτεχνικό βιβλίο και τι όχι; Τι σημαίνει πρώτη έκδοση; Γνωρίζει άραγε τους όρους αυτούς το Υπουργείο Ανάπτυξης; Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα λόγω των ασαφειών να μην εφαρμόζεται τίποτα.
Αλλά η τακτική αυτή δείχνει και μια διάθεση ρατσισμού. Γιατί τα λογοτεχνικά βιβλία και όχι τα επιστημονικά, τα φιλοσοφικά, τα παιδικά;
Το σημαντικότερο: δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση την ουσία της ενιαίας τιμής, που είναι η προστασία του ποιοτικού βιβλίου, της ελληνικής παράδοσης και της ελληνικής γλώσσας, του Έλληνα συγγραφέα;
Για να σώσουμε το ποιοτικό βιβλίο χρειάζεται να βοηθήσουμε τον μικρό βιβλιοπώλη που επέλεξε τη δουλειά αυτή γιατί την αγαπάει. Αυτός ο βιβλιοπώλης προστατεύεται, αν όλα τα βιβλία είναι στην ενιαία τιμή, ώστε να μπορεί από τα οφέλη όλων των βιβλίων να συντηρηθεί και να μην τον πνίξουν τα μεγάλα διαδικτυακά βιβλιοπωλεία που επιχειρούν από το εξωτερικό.
Η κυβέρνηση καταλαβαίνει τι κάνει; Χτυπάει τον πολιτισμό, τη γνώση, τον πλουραλισμό, τη δημοκρατία.
Είναι ώρα να ανανήψει και να αναλάβει τις ευθύνες της.
Ο κόσμος του βιβλίου έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κ. Χατζηδάκη προκειμένου να συμβάλει στη διαπραγμάτευση για να μην οδηγηθεί η ελληνική αγορά του βιβλίου στο χάος. Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση του κ. υπουργού έστω και την ύστατη αυτή ώρα.