Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις συχνότητες στα UHF που πηγαίνουν στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας απέδειξε πως η ΕΕΤΤ και η κυβέρνηση παρέδωσαν τις ψηφιακές συχνότητες κυριολεκτικά τζάμπα στους ιδιοκτήτες των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, που είναι και μέτοχοι της Digea. Το κράτος θα λάβει από τις τηλεοπτικές συχνότητες στα UHF, δηλαδή το ψηφιακό μέρισμα, και τις συχνότητες στα 2,6 GHz 381 εκατ. ευρώ.
Το ποσόν των 381 εκατ. ευρώ επιμερίζεται ως εξής:
– Για τις τηλεοπτικές συχνότητες (ψηφιακό μέρισμα) στα UHF, από την 60 έως την 66, που χρησιμοποιούσε η ελεύθερη τηλεόραση, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα πληρώσουν στο κράτος 155 εκατ. ευρώ.
– Για το τμήμα του φάσματος των 2,6 GHZ οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα πληρώσουν 226 εκατ. ευρώ.
Ενώ για το σύνολο των συχνοτήτων στα UHF, από την 21 έως και την 56, το κράτος θα εισπράξει από την Digea 18,3 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία των δύο «δημοπρασιών» είναι ενδεικτικά.
– Η κινητή τηλεφωνία θα πληρώσει για κάθε μεγάκυκλο των συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος 2.583.000 εκατ. ευρώ. Το ποσόν προκύπτει από τη διαίρεση της τιμής πώλησης με το σύνολο των μεγακύκλων. Η κινητή τηλεφωνία πήρε 60 MHz προς 155 εκατ. ευρώ, άρα κάθε ΜHz αποτιμήθηκε στα 2.583.000 εκατ. ευρώ.
– Η Digea πήρε 320 MHz και πλήρωσε 18,3 εκατ. ευρώ, άρα για κάθε ΜHz πληρώνει 57.187 ευρώ για 15 χρόνια. Την ίδια ώρα, ζητάει από τους πελάτες της -τα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια- να πληρώνουν 3.500 ευρώ τον μήνα, 42.000 ευρώ τον χρόνο, για κάθε 1,5 μεγάκυκλο που χρησιμοποιούν. Μάλιστα, σε μία ψηφιακή συχνότητα βάζει μέχρι και 8 περιφερειακά κανάλια, με αποτέλεσμα το ψηφιακό σήμα να έχει πολύ κακή ποιότητα. Η ευθύνη της ΕΕΤΤ στη διαφορετική αποτίμηση του φάσματος για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και για την Digea είναι πρόδηλη και οφείλει να αιτιολογήσει την απόφασή της.
Το επιχείρημα των ιδιοκτητών ιδιωτικής τηλεόρασης είναι πως η τηλεόραση παρέχεται ελεύθερα και οι τηλεθεατές δεν πληρώνουν το πρόγραμμά της, ενώ οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα εμπορευτούν τις συχνότητες αυτές σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών εκμεταλλεύονται τις συχνότητες πουλώντας ένα διαφορετικό προϊόν, την ενημέρωση που παρέχουν. Επίσης, και η Digea έχει έσοδα από την «πώληση» της χωρητικότητας των συχνοτήτων στους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, και μάλιστα με προσδιορισμένο κέρδος.
Η κινητή πληρώνει μπροστά
Επιπλέον, η ΕΕΤΤ ακολούθησε διαφορετική πολιτική έναντι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και για τους όρους πληρωμής των ποσών. Οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα, το 30% των 381 εκατ. ευρώ, εντός δέκα ημερών, το 40% έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015 και το υπόλοιπο σε τρεις ετήσιες δόσεις. Αντιθέτως, η Digea, των ιδιοκτητών της ιδιωτικής τηλεόρασης, μπορεί να πληρώσει το 50% των 16 εκατ. ευρώ για τα πανελλαδικά κανάλια μέσα σε 90 ημέρες και το υπόλοιπο σε τρεις ετήσιες δόσεις, που αρχίζουν από το 2017.