Κι άλλες ρυθμίσεις που να διευκολύνουν τη λειτουργία των υφιστάμενων τηλεοπτικών εταιρειών διεκδικεί η ΕΙΤΗΣΕΕ από την κυβέρνηση με το non-paper που κατέθεσε πριν από τη συζήτηση για τον νόμο Παππά – Σπίρτζη. Οι επιχειρηματίες θέλουν να κρατήσουν το προνόμιο των λεγόμενων «μη ενημερωτικών Μέσων», διά του οποίου πολλοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν υπολογίζονται στη συγκέντρωση των επιχειρήσεων.
Στο non-paper ζητούν να οριστεί με σαφέστατο τρόπο η διαφορά ανάμεσα στον σταθμό γενικής στόχευσης και σε εκείνον του θεματικού περιεχομένου, όπως και ανάμεσα στον ενημερωτικό και στον μη ενημερωτικό σταθμό, με παραπομπή στο άρθρο 5.5 του νόμου 3592/2007. Με τη μέθοδο του «μη ενημερωτικού Μέσου» δεν προσμετρώνται στο σύνολο των σταθμών ενός επιχειρηματία τα αθλητικά ραδιόφωνα. Δηλαδή, ένας σταθμός που απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους, έχει δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές για τον αθλητισμό, μεταδίδοντας ταυτόχρονα και πολιτικά σχόλια, όπως συμβαίνει σήμερα, δεν θεωρείται ενημερωτικός!
Επίσης, οι επιχειρηματίες της τηλεόρασης ζητούν να χαλαρώσουν οι κανόνες για τα ίδια κεφάλαια και ειδικά στο σκέλος που δίνει έννομο συμφέρον στον υπουργό Επικρατείας να ζητήσει την εκκαθάριση των εταιρειών στην περίπτωση που είναι αρνητικά. Επίσης, ο νόμος ορίζει πως οι τηλεοπτικές εταιρείες πρέπει να έχουν θετικά ίδια κεφάλαια για τα 10 χρόνια που θα διαρκεί η άδειά τους. Στο non-paper αναφέρεται πως θα πρέπει να ισχύει για τις τηλεοπτικές εταιρείες ό,τι και για τις υπόλοιπες. Τυχόν διαθέσιμα είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται για άλλες επενδύσεις, γράφουν και φέρνουν ως παράδειγμα τις… τράπεζες, που δεν έχουν την υποχρέωση να διατηρούν σταθερά τα ίδια κεφάλαιά τους. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα η Πολιτεία να καθορίσει ένα ελάχιστο ύψος μετοχικού κεφαλαίου, σε οποιοδήποτε ύψος κρίνει, για να διασφαλιστεί η ποιότητα του παραγόμενου περιεχομένου και η φερεγγυότητα των υπηρεσιών», τονίζουν.