Δύσκολη θα είναι η επόμενη ημέρα για την ΕΡΤ και τους εργαζομένους της. Μετά την Άνγκελα Μέρκελ, που, όπως αποκαλύψαμε, είχε ζητήσει τον λόγο προ μηνών από τον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή του να ανοίξει την ΕΡΤ, παρενέβησαν στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων και οι Ολλανδοί. Παρά το γεγονός ότι η ΕΡΤ δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, η ολλανδική πλευρά, για λογαριασμό των Γερμανών, ήθελε να δημιουργήσει ένα ακόμη ζήτημα σε μια προσωπική πολιτική υπόσχεση του πρωθυπουργού, κινούμενη προς την κατεύθυνση του εξευτελισμού του. Ακόμη και στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις όρισαν ως… μονομερή ενέργεια το άνοιγμα της ΕΡΤ, υιοθετώντας τις κρίσεις που έκαναν πριν από λίγο καιρό οι εφημερίδες εκδοτών που είχαν ενοχληθεί από την επιστροφή της.
Η λύση που βρέθηκε είναι σε βάρος αυτών που επρόκειτο να προσληφθούν. Οι προσλήψεις των περίπου 1.500 εργαζομένων της ΕΡΤ θα αφαιρεθούν από τις μελλοντικές που θα γίνουν στο Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι η λειτουργία της δεν επηρεάζει αρνητικά τον προϋπολογισμό. Και αυτό ενώ υπάρχει η εκκρεμότητα της δημοσίευσης του ισολογισμού για την πρώην ΕΡΤ για το 2012, αλλά και του κόστους από το λουκέτο του 2013 και της λειτουργίας της ΔΤ. Επιπλέον, οι διοικήσεις της ΝΕΡΙΤ δεν δημοσίευσαν ισολογισμό και την υποχρέωση αυτή έχει ο Λάμπης Ταγματάρχης. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς δεν έχει γίνει αποτίμηση των παγίων στοιχείων του νέου φορέα που είχε αποστολή να δημιουργήσει ο πρώην υφυπουργός επικρατείας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ Παντελής Καψής.
Ο Διονύσης Τσακνής έσπευσε να διαβεβαιώσει πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανησυχούν. Η κυβέρνηση όμως δεν έχει κάνει καμία δήλωση, ενώ είναι γνωστό πως υπήρξε και «σχέδιο Β» για τη συρρίκνωσή της. Το λουκέτο του 2013 σταμάτησε την πορεία εξυγίανσης του φορέα που είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση Παπανδρέου, με τις διοικήσεις Παπαγεωργίου – Στεφάνου και Ταγματάρχη. Τώρα, με μειωμένο το ανταποδοτικό τέλος, που πληρώνουν τα νοικοκυριά (3 ευρώ τον μήνα), αναζητούνται ιδέες για να βγει η εξίσωση των πλεονασμάτων…
Ένα άλλο ζήτημα της ΕΡΤ είναι το πρόγραμμα για τα τρία κανάλια. Μέχρι σήμερα, παρά τα λάθη, εξαιτίας της υπερπροσπάθειας των εργαζομένων, η ΕΡΤ1 ανέβηκε σημαντικά, ειδικά από τη στιγμή που υπήρξε η απαξίωση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Όμως, η πορεία της τηλεθέασής της εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη φύση των πολιτικών γεγονότων. Αντιθέτως, η ΕΡΤ2 δεν είναι ακόμη σε θέση να οργανώσει το πρόγραμμά της και μεταδίδει κυρίως επαναλήψεις, ενώ η ΕΡΤ3 σχεδόν μόλις ξεκίνησε να εκπέμπει ξανά σε όλη την Ελλάδα.