Νέα δεδομένα στην υπόθεση της «Ελευθεροτυπίας». Ενώ η Χ. Κ. Τεγόπουλος είναι στη διαδικασία της πτώχευσης, ο σύνδικος που έχει αναλάβει την ευθύνη της διαδικασίας αναζητεί, χωρίς αποτέλεσμα, πρόσβαση στο λογιστήριο. Την περασμένη Τρίτη ο εκπρόσωπος των τελευταίων εργαζομένων της ΧΚΤ που έχουν μείνει σε επίσχεση, Μπ. Πολυχρονιάδης, αποκάλυψε πως ο σύνδικος επικοινώνησε μαζί του «καθώς έψαχνε απεγνωσμένα στοιχεία για το πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι δεν έχουν καταγγείλει τη σύμβασή τους με τη ΧΚΤ και παραμένουν σε αυτή». Οι δικηγόροι των εργαζομένων επιβεβαίωσαν αργότερα ότι λόγω της στέρησης πρόσβασης στο λογιστήριο της υπό πτώχευση επιχείρησης, οι ίδιοι χορηγούν στον σύνδικο στοιχεία για τους πελάτες τους, που εξακολουθούν να εμφανίζονται στη ΧΚΤ ως εργαζόμενοι, προκειμένου αυτοί να αναγγελθούν και για τις αποζημιώσεις.
Σε συνάντηση ενημέρωσης των απλήρωτων εργαζομένων της ΧΚΤ, που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, αποκαλύφθηκε ότι ενδέχεται να υπάρξει αναφορά στον Εισαγγελέα για το ζήτημα του «εξαφανισμένου» λογιστηρίου. Όπως ανέφερε ένας εκ των δικηγόρων των εργαζομένων, ο σύνδικος τού είχε αναφέρει το ίδιο πρωί ότι ενημέρωσε για το ζήτημα την εισηγήτρια δικαστή που προΐσταται της πτωχευτικής διαδικασίας κι εκείνη του υπέδειξε να στείλει σχετικό φάκελο με αναφορά στον Εισαγγελέα.
Οι απλήρωτοι της ΧΚΤ αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη επιφύλαξη και όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα για το σχέδιο ανασυγκρότησης που ανακοίνωσε ότι θα προτείνει η επιχείρηση, καθώς προβλέπει, μεταξύ άλλων, κούρεμα 80-90% των δεδουλευμένων και αποζημιώσεων που τους οφείλονται, καθώς και αποπληρωμή μέρους του υπόλοιπου 10-20% με μετοχές στη ΧΚΤ. Ακόμη πιο επιφυλακτικοί είναι με το γεγονός ότι το σχέδιο προέρχεται από την ίδια τη ΧΚΤ και τον κατά 27% μέτοχό της Χ. Οικονομόπουλο, ο οποίος εκδίδει σήμερα την «Ελευθεροτυπία», μέσω εταιρείας συμφερόντων του (Τρίτη Όψη), αξιοποιώντας τον τίτλο και τα ακίνητα της ΧΚΤ, που είναι δεσμευμένα από τους εργαζόμενους και υποθηκευμένα σε τράπεζες. Οι εργαζόμενη στην Τρίτη Όψη είναι σήμερα απλήρωτοι οκτώ-εννιά μήνες, ενώ πολλοί έχουν απολυθεί, αποχωρήσει ή βρίσκονται σε επίσχεση.
Όπως δήλωσε ο Χ. Οικονομόπουλος σε συνάντηση ενημέρωσης που είχε προ ημερών με τους δικηγόρους των εργαζομένων και εκπροσώπους των σωματείων τους, ο επενδυτής που θα διαθέσει 12 εκατομμύρια ευρώ για την εφαρμογή του σχεδίου θα είναι ενδεχομένως ο ίδιος. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην ίδια συνάντηση, από τα 12 εκατομμύρια, δύο εκατ. θα κρατηθούν για την ανασυγκρότηση της επιχείρησης, τέσσερα εκατ. θα διατεθούν στις τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές, πέντε εκατ. θα διατεθούν στους απλήρωτους εργαζόμενους και ένα εκατ. θα μετατραπεί σε μετοχές προς τους απλήρωτους εργαζόμενους. Επίσης, θα εκπλειστηριαστεί το κτίριο της «Ελευθεροτυπίας» στον Νέο Κόσμο και θα επαναλειτουργήσει υπό νέο σχήμα το εργοστάσιο-τυπογραφείο στο Κορωπί. Η ΧΚΤ έχει ζητήσει παράταση προθεσμίας υποβολής του σχεδίου της μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2015, που θα γίνει το πρώτο δικαστήριο για τη διαδικασία της πτώχευσης.
Θα προηγηθεί, στις 29 Νοεμβρίου, συνέλευση των πιστωτών της ΧΚΤ. Κατά τη συνάντηση που είχαν στην ΕΣΗΕΑ, οι απλήρωτοι της ΧΚΤ αποφάσισαν να ζητήσουν τη συνεργασία των σωματείων τους ώστε να διοργανωθούν εκλογές για την ανάδειξη ενός από αυτούς, ο οποίος θα τους εκπροσωπεί στο εξής στη συνέλευση των πιστωτών, όπως προβλέπει η διαδικασία της πτώχευσης.