Ανακοίνωση των εργαζομένων στο Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων
Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η απόφαση για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) στη δημόσια τηλεόραση, υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Παντελής Καψής, με νομοθετική ρύθμιση. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβε απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή, υπεύθυνου ΜΜΕ της Ν.Δ. κ. Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος ανέδειξε τα ζητήματα που προκαλούνται στη χώρα, καθώς και στην ΕΡΤ με την απόφαση κατάργησης του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων και τη θέση του προσωπικού του σε εφεδρεία.
Όπως παραδέχτηκε ο κ. Καψής, «είναι αλήθεια ότι κάποιες δραστηριότητες (ενν. του ΙΟΜ) μπορούν να ασκηθούν καλύτερα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και τη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης. Για το σκοπό αυτό προωθείται ήδη σχετική νομοθετική ρύθμιση». Αναμένεται να βρεθεί «ποια είναι η καταλληλότερη ρύθμιση για να ανταποκριθούμε στο έργο μας».
Επομένως αναζητείται νέος φορέας, για τον οποίο δεν θα υπάρχουν τα κωλύματα άσκησης των αρμοδιοτήτων που υπάρχουν για την ΕΡΤ, για να αναλάβει σημαντικές αρμοδιότητες του ΙΟΜ που δεν μπορούν να ασκηθούν από τη δημόσια τηλεόραση.
Ο κ. Καψής αναγνώρισε ότι οι εργαζόμενοι του ΙΟΜ «είναι άξια στελέχη» και ότι «ο θεσμός της εφεδρείας προκάλεσε κάποιες αδικίες». Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, κατακρίνεται από επίσημα χείλη το μέτρο της εφεδρείας, με πρώτο τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό κ. Ρέππα.
Θύμα ενός άδικου και αναποτελεσματικού μέτρου είναι το ολιγομελές στελεχιακό δυναμικό του ΙΟΜ, 5 ερευνητές και μόνο 2 διοικητικοί υπάλληλοι μέσω ΑΣΕΠ, το οποίο είναι έμπειρο και πλήρως εξειδικευμένο στην υλοποίηση των αρμοδιοτήτων του ΙΟΜ, οι οποίες και διατηρούνται ως καταφανώς απαραίτητες.
Όλο το προσωπικό βρίσκεται στην πιο παραγωγική ηλικία (34 έως 44 ετών) έχει προσληφθεί με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες και εάν είχε γίνει αξιολόγηση σε καμία περίπτωση δεν θα ετίθετο σε εφεδρεία, λόγω προσόντων.
Εξάλλου, η απόφαση αυτή δεν επιτυγχάνει την περιβόητη εξοικονόμηση χρημάτων, αφού στην πράξη χάνονται πολύτιμοι πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετείχε το Ινστιτούτο.
Οι εργαζόμενοι του ΙΟΜ συνεχίζουν να παρέχουν καθημερινά την εργασία τους έως σήμερα, ενώ είναι απλήρωτοι από τον Αύγουστο του 2011 και δεν έχουν λάβει ούτε το δώρο Χριστουγέννων!
Το δε προσωπικό περιλαμβάνει μητέρες ανήλικών παιδιών. Μάλιστα τρεις εξ αυτών έχουν μωρά κάτω των 18 μηνών, και ενώ σύμφωνα με το Σύνταγμα και την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία απολαύουν πλήρους προστασίας της μητρότητας για το διάστημα αυτό, ωστόσο με την απόφαση κατάργησης του ΙΟΜ τίθενται σε εργασιακή εφεδρεία, η οποία λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης που στην περίπτωσή τους απαγορεύεται.
Φαίνεται, λοιπόν, η πλημμελής προετοιμασία στη λήψη της απόφασης αυτής, η οποία αντί να κινείται προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης, αντανακλά μια πρόχειρη και αποσπασματική εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.
Το γεγονός ότι, την εποχή του κρατικού μονοπωλίου στη ραδιοτηλεόραση, ο όρος «Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων» πρωτοχρησιμοποιήθηκε για να χαρακτηρίσει μια αυτοτελή υπηρεσία της ΕΡΤ Α.Ε., η οποία στην πράξη ουδέποτε λειτούργησε ή παρήγαγε έργο, δεν αποτελεί επιχείρημα για τη μεταφορά σήμερα των αρμοδιοτήτων του ΙΟΜ στη δημόσια τηλεόραση, αφού από πολλών ετών το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας έχει ριζικά αλλάξει. Με την απελευθέρωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τη δημιουργία ιδιωτικών Μέσων δημιουργήθηκε η ανάγκη ύπαρξης ενός εθνικού ερευνητικού φορέα για όλα τα οπτικοακουστικά Μέσα, κατά το πρότυπο των περισσοτέρων ευρωπαϊκών κρατών και ενός φορέα υποστήριξης της Πολιτείας στη διαμόρφωση οπτικοακουστικής πολιτικής. Το ΙΟΜ που λειτουργεί ήδη από το 1993, ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες της Πολιτείας και της οπτικοακουστικής κοινότητας.
Η ΕΡΤ δεν μπορεί να ασκεί το ρόλο του ανεξάρτητου εθνικού φορέα έρευνας για την οπτικοακουστική επικοινωνία και τα ΜΜΕ, να συγκεντρώνει στοιχεία και να συντάσσει εθνική έκθεση για την προώθηση των ευρωπαϊκών έργων, την οποία υποβάλλει η χώρα στην Κομισιόν, να ασκεί την εθνική εκπροσώπηση στο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα Media ή στον πανευρωπαϊκό οργανισμό Εθνικό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο.