Κέρδη 50,5 εκατ. ευρώ για την εταιρεία το 2011
“Παρόν” 05.02.2012
Η επόμενη μέρα της ΕΡΤ είναι το ζητούμενο στο Ραδιομέγαρο. Η ΕΡΤ μειώνει τις δραστηριότητες της κλείνοντας τα 4 ψηφιακά κανάλια της, δηλώνοντας πως επιχειρεί ένα εξορθολογισμό και πετυχαίνοντας οικονομικά αποτελέσματα που είναι αξιοζήλευτα στη βαθιά κρίση. Το κρίσιμο ζήτημα είναι τι θα γίνει με το ανταποδοτικό τέλος το οποίο σπαταλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και τώρα χρησιμοποιείται για την οικονομική εξυγίανση της εταιρείας.
Τα αποτελέσματα έχουν ως έξης. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε από 375 εκατ. ευρώ, την εποχή της διοίκησης του Χ. Παναγόπουλου, σε 314 εκατ. ευρώ από τη διοίκηση του Λ. Ταγματάρχη το 2011. Το 2008 η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 4,8 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 170 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 (μυθικά) κέρδη 50,5 εκατ. ευρώ και μειωμένες υποχρεώσεις κατά 100 εκατ. ευρώ , στα 71 εκατ. ευρώ. Σε αντίθεση με την κριτική που αναφέρει πως η ΕΡΤ επιβαρύνει τον προυπολογισμό, όπως αφήνει να εννοηθεί ο πρώην υπουργός, Η. Μόσιαλος, το 2011 η εταιρεία θα καταβάλει 83 εκατ. ευρώ στο δημόσιο, σε ΦΠΑ (26 εκατ.), ταμεία (33εκατ.) φόρο μισθωτών υπηρεσιών (10 εκατ.) φόρους εισοδήματος (12 εκατ. ευρώ) και λοιπούς φόρους (2 εκατ. ευρώ). Τα αποτελέσματα στο οικονομικό πεδίο εξαιτίας των θυσιών των εργαζόμενων είναι εντυπωσιακά και για το τρέχον έτος, καθώς προυπολογίζεται τζίρος 311 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 55,3 εκατ. ευρώ. Το πλεονέκτημα του ανταποδοτικού τέλους και σωστή αξιοποίηση του είναι που δίνει ένα προβάδισμα στην ΕΡΤ έναντι της ιδιωτικής TV, την ίδια ώρα που διάφοροι σπεύδουν να πάρουν τμήματά του όπως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Στην πολιτική των περικοπών, η διοίκηση της ΕΡΤ είναι πολύ κοντά στο σχέδιο Μόσιαλου. Δεν ενέκρινε το κλείσιμο της ΕΤ1, ενώ για τη «Ραδιοτηλεόραση» «δίνει άλλη μια ευκαιρία» να μειώσει το ετήσιο έλλειμμα των 250 χιλ. ευρώ, αλλιώς θα κλείσει . Κλείνουν το Prisma+, το οποίο απορροφάται από την ΕΤ1, το Cine/Sport+ το οποίο είχε ήδη συγχωνευτεί σε ένα, και το Info+. Επίσης ο αριθμός των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών είναι πολύ πιθανό από 19 να μείνουν σε 12. Η ΕΡΤ με άλλα λόγια μένει με τα κανάλια ΕΤ1,ΝΕΤ,ΕΤ3 και την ERT World.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ από τη μεριά της κατηγορεί τη διοίκηση πως πρόκειται για “ελλιπές πλάνο εισήγησης και νεφελώδεις προφορικές αναλύσεις” χωρίς να έχει κατατεθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο. Ζητάει να λάβει το σχέδιο του οργανογράμματος της εταιρείας.
Ο Η. Μόσιαλος στη δήλωση του αναφέρει πως το ΔΣ της ΕΡΤ “υπό την πίεση του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, ακύρωσε τις προσπάθειες και τις προτάσεις’ που είχε καταθέσει “για αναδιάρθρωση και ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και της τηλεθέασης/ακροαματικότητας των δημόσιων ΜΜΕ. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί δεν τις υλοποίησε ο ίδιος όσο ήταν υπουργός, όταν επί ένα μήνα, η ΕΡΤ, αναγκάστηκε, με ευθύνη της κυβέρνησης να λειτουργήσει χωρίς ΔΣ!