Μυθικές είναι οι απώλειες των εσόδων του Δημοσίου, καθώς από το παράνομο «κατέβασμα» των ταινιών από το διαδίκτυο το κράτος χάνει από τον ΦΠΑ το ποσό των 500 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων. Κι ενώ υπάρχει έτοιμη νομοθεσία που δοκιμάστηκε στην Ιταλία με επιτυχία 80%, στην Ελλάδα η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να την εφαρμόσει με το επιχείρημα πως πρέπει οι ταινίες να διατίθενται δωρεάν! Αυτές είναι λοιπόν οι απώλειες στον οπτικοακουστικό τομέα, χωρίς να προσμετρώνται εκείνες του κλάδου των εκδόσεων από την κλοπή των κειμένων είτε μέσω internet είτε μέσω των εταιρειών αποδελτίωσης.
Τα στοιχεία βρίσκονται στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, όμως η αντιμετώπιση του φαινομένου δεν είναι μόνο δική του αρμοδιότητα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει σύγχρονη νομοθεσία για την πνευματική ιδιοκτησία και καλούνται άμεσα τα υπουργεία Επικρατείας, Πολιτισμού και Οικονομικών να συντάξουν ένα πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα του διαδικτύου.
Η οικονομική διάσταση είναι σημαντική. Οι απώλειες για το κράτος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΠΟΕ ανέρχονται σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, από το παράνομο «κατέβασμα» ταινιών, μουσικής και λογισμικού. Η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει υπολογίσει ότι παρανόμως έχουν «κατέβει» 2.500.000 μουσικά και κινηματογραφικά έργα. Η Ελλάδα παραμένει στη «λίστα ντροπής» του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ με χώρες όπως το Τουρκμενιστάν και η Αίγυπτος, που δεν διαθέτουν επαρκή προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ο αντίλογος είναι πως δεν υπάρχει καμιά νόμιμη εναλλακτική στη χώρα, αφού δεν λειτουργεί κάποια σοβαρή υπηρεσία ταινιών / σειρών που να είναι συμβατή με όλες τις συσκευές.
Επίσης είναι σημαντικό το γεγονός ότι καθένας που κατεβάζει κάτι «δωρεάν», δεν σημαίνει ότι αν υπάρξει και τιμή θα το αγοράσει. Το παράδειγμα από τις διεθνείς υπηρεσίες νόμιμης μουσικής που διατίθενται στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό. Είναι ζήτημα σε μια χώρα με περισσότερες από 5.000.000 συνδέσεις internet (mobile + landline) αν υπάρχουν πάνω από 30.000 άτομα που είναι συνδρομητές σε υπηρεσία μουσικής.
Η πρόταση της ΕΠΟΕ είναι να αποκτήσει και η Ελλάδα τη νομοθεσία της Ιταλίας, όπου προβλέπει μια σειρά άμεσων ενεργειών σε συνεργασία με τους παρόχους internet. Από τη στιγμή που θα γίνει καταγγελία για παράνομο κατέβασμα έργου μέσω site, η ΕΕΤΤ θα παρεμβαίνει και θα αναζητεί τους παρόχους της ιστοσελίδας για να διαπιστωθεί αν νομίμως παρέχουν την υπηρεσία. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, η ΕΕΤΤ σε συνεργασία με τον πάροχο (ΟΤΕ, Vodafone, Forthnet, WIND) και την ΑΔΑΕ, που θα αίρει το απόρρητο, θα διακόπτει τη λειτουργία του site. Το πρόβλημα όσον αφορά την υφιστάμενη νομοθεσία έγκειται στο γεγονός ότι οι διαδικασίες των ασφαλιστικών μέτρων είναι πολύ αργές.