Το «όχι» των τραπεζών έφερε το πρωτοσέλιδο του «Βήματος» «Η ευκαιρία της Αριστεράς». Η στροφή του Σταύρου Ψυχάρη και οι χαμηλότεροι τόνοι έναντι του ΣΥΡΙΖΑ από το «Έθνος» του Γιώργου Μπόμπολα και το Mega έχουν εξήγηση: τα τεράστια δάνεια των μεγαλύτερων ομίλων ΜΜΕ.
Την προπερασμένη Παρασκευή υπήρξε μια συνάντηση. Από τη μια πλευρά βρίσκονταν οι εκπρόσωποι του ΔΟΛ, του Πήγασου, του Mega και του ΑΝΤ1 και από την άλλη οι εκπρόσωποι των τραπεζών. Στη συζήτηση αυτή κατατέθηκε μια πρόταση για ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών των ΜΜΕ. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών, αν και ήθελαν να ανταποκριθούν, έκαναν πίσω διότι φοβήθηκαν αφενός τον πολιτικό αντίκτυπο μιας τέτοιας ενέργειας ενώ έχουν ξεκινήσει, π.χ., οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και αφετέρου τον έλεγχο από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Η άρνησή τους ερμηνεύθηκε από τους επιχειρηματίες και ως μήνυμα από την κυβέρνηση, καθώς είχε προηγηθεί και η επιστροφή του ειδικού φόρου τηλεόρασης. Η εντολή που δόθηκε ήταν για μια διακριτική αλλά ευανάγνωστη στροφή από τις εφημερίδες, με πρώτο το «Βήμα», που εδώ και καιρό είχε δώσει σχετικά μηνύματα αγάπης.
Επιχειρήθηκε επίσης να αποκατασταθούν οι σχέσεις των εκδοτών με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσφέροντας θέση σχολιαστή στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού σε πρόσωπο που θα υποδείκνυε το κόμμα. Ύστερα από σχετικές διαβουλεύσεις κατέληξαν στο πρόσωπο του Θανάση Καρτερού, αρθρογράφου της «Αυγής» και πρώην διευθυντικού στελέχους του «Ριζοσπάστη» και του ΣΚΑΪ. Η ιδέα ήταν του Φώτη Μπόμπολα, αλλά ο έμπειρος και έγκριτος δημοσιογράφος, που είναι έξω από… παιχνίδια, έστειλε το μήνυμα πως δεν ενδιαφέρεται, αν και υπήρχε η πρόκληση της αντιπαράθεσης με τον Γιάννη Πρετεντέρη. Και στην Κουμουνδούρου εκτιμήθηκε, όμως, πως μια τέτοια επιλογή σχολιαστή στα παράθυρα του Mega θα ήταν καταστροφική για τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που δηλώνει πως θα συγκρουστεί με τους έλληνες ολιγάρχες.
Μεταξύ των εκδοτών υπάρχει εκνευρισμός, διότι θεωρούσαν πως με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα κατόρθωναν να φτάσουν σε συμφωνία με τις τράπεζες και την κυβέρνηση. Το σκηνικό που υπήρχε έως σήμερα τους επέτρεπε να επιβιώνουν εφαρμόζοντας προγράμματα λιτότητας στις επιχειρήσεις τους και λαμβάνοντας μικρές τονωτικές «ενέσεις» δανεισμού από τις τράπεζες. Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνει πως θα εφαρμόσει τον νόμο και θα ζητήσει από τους επιχειρηματίες να καλύψουν τα ίδια κεφάλαια που χρειάζονται για τις εταιρείες ΜΜΕ.
Η ανατροπή της συγκυβέρνησης για πρώτη φορά θέτει σε αμφισβήτηση όχι μόνο τη λειτουργία τους (τον τρόπο με τον οποίο έχουν μάθει να λειτουργούν εδώ και χρόνια…) αλλά και την ύπαρξη ορισμένων μεγάλων συγκροτημάτων. Τώρα οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ θα αναγκαστούν να διαπραγματευτούν, εκτός απροόπτου, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λοιδορούσαν επί πέντε χρόνια.