Η παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου Ανδρέα Ζούλα, με βαριές καταγγελίες ακόμη και για τη λειτουργία του οργάνου, σημαίνει πρακτικά το τέλος του ΕΣ, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, αλλά και ότι «παγώνει» μέχρι νεωτέρας ο διαγωνισμός για την επιλογή του νέου προέδρου – διευθύνοντος συμβούλου και των υπολοίπων μελών του ΔΣ.
Η επιστολή παραίτησης, την οποία αποκάλυψε η στήλη στην ηλεκτρονική της έκδοση την Παρασκευή, έρχεται ως συνέχεια των αποκαλύψεων του Ανδρέα Ζούλα για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Όπως φαίνεται, αυτές έφτασαν μέχρι το Εποπτικό Συμβούλιο, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η καταδίκη των κυβερνητικών παρεμβάσεων, αλλά η απόφαση παρέμεινε μυστική, με αποτέλεσμα ο κ. Ζούλας να οδηγηθεί στην παραίτηση.
Να σημειωθεί ότι μετά την παραίτηση του κ. Ζούλα, το Εποπτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να συνεδριάσει γιατί, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο, είναι σε νόμιμη λειτουργία όταν από τα επτά μέλη παραμένουν τα πέντε. Ήδη είναι μόνο τέσσερα: ο πρόεδρος Θ. Φορτσάκης, ο Λουκάς Καρυτινός, η Τατιάνα Καραπαναγιώτη και η Άννα Δαμιανίδη. Ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Σίμος Σιμόπουλος δεν έχει εμφανιστεί ποτέ και, κατά μια πληροφορία, έχει παραιτηθεί εξαρχής.
Στην επιστολή του ο κ. Ζούλας τονίζει τα εξής:
«Το ομόφωνο κείμενο στο οποίο καταλήξαμε για την καταγγελία των παρεμβάσεων αυτών θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αποφασιστικής αλλαγής πορείας της ΝΕΡΙΤ, αρχής γενομένης από το ίδιο το Εποπτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς, η απόφαση αυτή, ενώ καταδικάζει απερίφραστα τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, κρατήθηκε μυστική. Αγνοώ τους μηχανισμούς και τις μεθοδεύσεις μέσω των οποίων παρασιωπήθηκε η σημαντικότερη απόφαση που λάβαμε από τότε που συγκροτήθηκε το Εποπτικό Συμβούλιο, ως εκ του νόμου εγγυητής της ανεξαρτησίας της ΝΕΡΙΤ και ως φορέας που μεριμνά για τη λειτουργία της κατά το δημόσιο συμφέρον. Γνωρίζω όμως καλά ότι με την παρασιώπηση και μόνο το ίδιο το Εποπτικό Συμβούλιο απαρνείται τον ρόλο που του αναθέτει ο νόμος. Και τούτο αποτελεί και τον τελικό λόγο παραιτήσεώς μου». <ΔΙ>
Σε άλλο σημείο ο κ. Ζούλας σημειώνει:
«Στην πολύωρη συζήτηση που ακολούθησε κατέδειξα με απόλυτη επάρκεια και με στοιχεία τόσο τις κυβερνητικές παρεμβάσεις όσο και τις υπηρεσιακές δυσλειτουργίες, η συλλειτουργία των οποίων μετατρέπει τη ΝΕΡΙΤ από φορέα ενημέρωσης σε όργανο εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων». Και επισημαίνει: «Ενημέρωση και σκοπιμότης είναι έννοιες ασυμβίβαστες»!