Δελτίο Τύπου ΕΡΤ
Το Αρχείο της ΕΡΤ, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, δύο ξεχωριστά επετειακά αφιερώματα για την Ένωση των Δωδεκανήσων και την Ημέρα της Γυναίκας.Με αφορμή την επέτειο από την ένωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα (7 Μαρτίου 1948), το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το επεισόδιο της σειράς «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» του Γιώργου Πετρίτση, με τίτλο «ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ».
Στο επεισόδιο παρουσιάζεται η ιστορία της ένωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, από τη συνθηκολόγηση με την Ιταλία τον Σεπτέμβριο του 1943 μέχρι την επίσημη κήρυξη της Ένωσης τον Μάρτιο του 1948.
Ο Ιωάννης Γεωργάκης, τότε πολιτικός σύμβουλος του αντιβασιλέως Δαμασκηνού, αναφέρεται στην πρώτη επίσημη επίσκεψη της ελληνικής κυβέρνησης στα Δωδεκάνησα, που βρίσκονταν υπό βρετανική διοίκηση, με το θωρηκτό «Αβέρωφ» στις 14 Μαΐου 1945. Ο Σωτήριος Αγαπητίδης, οικονομολόγος και μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας στο Συνέδριο Ειρήνης στο Παρίσι (1946), εξηγεί τους όρους ένωσης των Δωδεκανήσων. Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλος, αφηγείται τις εντυπώσεις του από την ημέρα της παράδοσης των Δωδεκανήσων (31 Μαρτίου 1947) από τους Βρετανούς στην ελληνική στρατιωτική διοίκηση και τον ναύαρχο Ιωαννίδη. Ακόμα, ο πρέσβυς ε.τ. Θεμιστοκλης Χρυσανθοπουλος μιλά για την πρώτη μεταβατική περίοδο της ελληνικής διοίκησης μέχρι την επίσημη ένωση.
Αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (8 Μαρτίου), είναι το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «ΕΞΑΝΤΑΣ», με τίτλο «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ».
Στο επεισόδιο παρουσιάζεται το πρόβλημα πολλών αφρικανικών κοινωνιών που δημιουργείται από το έθιμο της κλειτοριδεκτομής, του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των νεαρών κοριτσιών. Η έρευνα επικεντρώνεται στο Μαλί και ειδικά σε κοινότητες της χώρας που εξακολουθούν να διατηρούν το έθιμο.
Ο ανθρωπολόγος Λαμιν Τραορε δίνει σημαντικά στοιχεία για την έκταση του φαινομένου στη χώρα και εξηγεί τις ρίζες του εθίμου στους μύθους των αφρικανικών φυλών. Η ακτιβίστρια Σιντιμπε Καντιντια Αουντου εξηγεί την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεπάγεται το συγκεκριμένο έθιμο. Ο Μουσταφα Τραορε επισημαίνει τον ακραίο πόνο του ακρωτηριασμού και τον κίνδυνο να αποβεί μοιραίος για τα μικρά κορίτσια. Επίσης παρουσιάζεται η ιστορία της Φαντα, ενός κοριτσιού που αντιμετώπισε σοβαρότατα προβλήματα υγείας λόγω της κλειτοριδεκτομής.
Σε μια άλλη κοινότητα, το Κονιμπαμπουγκου, ο αρχηγός του χωριού εξηγεί τη δυσκολία να σταματήσει το έθιμο και τις αντιδράσεις των θρησκευτικών ηγετών. Ο ιμάμης του χωριού θεωρεί το έθιμο αναπόσπαστο τμήμα της θρησκείας. Ωστόσο ο Μαμαντου Τραορε, ηγετικό στέλεχος της Ένωσης Μουσουλμανικής Νεολαίας, μελετώντας το Κοράνι διεξοδικά για το συγκεκριμένο θέμα, δεν έχει διαπιστώσει κάτι τέτοιο και από υπέρμαχος του εθίμου, πλέον το αποκηρύσσει ανενδοίαστα. Ο ακτιβιστής Σιακα Τραορε εξηγεί πως η παιδεία μπορεί να εγγυηθεί την αλλαγή. Η Αιγκα Νταμπα υπουργός για το Παιδί και την Οικογένεια θεωρεί ότι νομοθετικά θα πρέπει να απαγορευτεί το έθιμο μόνο όταν οι κοινωνίες θα έχουν αποδεχθεί την ανάγκη να το εγκαταλείψουν.
______________________________________________________
Το έργο της ψηφιοποίησης και διάσωσης των αρχείων της ΕΡΤ συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς (ΕΤΠΑ – ΕΠ Κοινωνία της Πληροφορίας, ΕΠ Ψηφιακός Σχεδιασμός), εθνικούς πόρους και την ΕΡΤ.