Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης των 3 μελών του ΕΣΡ, Κωνσταντίνου Αποστολά (έτος διορισμού 2008), Λίνας Αλεξίου (2011) και Γιώργου Στεφανάκη (2011), με βάση το (μνημονιακό) νόμο 4055/2012, γνωμοδότησε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Τα τρία αυτά μέλη μπορούν να απολαμβάνουν της φωτογραφικής διάταξης του συγκεκριμένου νόμου που συντάχθηκε ειδικά για τα 3 μέλη της προηγούμενης διοικήσης (Ιωάννη Λασκαρίδη, Γιάννη Παπακώστα) και συνεπώς, αν δεν κρίνει διαφορετικά η Ολομέλεια του ΣτΕ, μπορούν να έχουν 4ετή θητεία, 8ετούς διάρκειας.
Για το θέμα ττης συνταγματικότητας των αυτοδίκαιων παρατάσεων των μελών του ΕΣΡ το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής αναφέρει πως “κρίνοντας υπό το πρίσμα των περιστάσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο σκοπός της ρύθμισης ότι αυτή δεν πάσχει αντισυνταγματικότητα». Δηλώνει πάντως ότι η αρμοδιότητα οριστικής θέσης για το θέμα ανήκει στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η γνωμοδότηση αυτή ενισχύει τη θέση που έχει εκφράσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, να αντικατασταθούν μόνο τα 3 μέλη του ΕΣΡ που έχουν αποχωρήσει (Λασκαρίδης, Παπακώστας, Δεμίρη) και όχι και οι υπόλοιοποι 3 (Αλεξίου-μητέρα της προέδρου της Βουλής, Στεφανάκης, Αποστολάς). Αν υπάρξει επιμονή στη θέση αυτή το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την αδειοδότηση, βρίσκεται κυριολεκτικώς στον αέρα!
Μπορείτε να διαβάσετε όλη την γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής στο http://www.thepressproject.gr/