Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την περίπτωση της Ισπανίας δικαιώνει τη στάση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος από τον περασμένο Ιανουάριο έκοψε τις επιδοτήσεις των Περιφερειών, μέσω ΕΣΠΑ, για την εγκατάσταση συμπληρωματικών αναμεταδοτών, προκειμένου να καλυφθούν με ψηφιακό σήμα οι περιοχές που είχαν μείνει ακάλυπτες από την Digea.
Η Digea δηλώνει πως ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή της, όπως προκύπτει από τη σύμβαση με την ΕΕΤΤ, για κάλυψη του 95% του πληθυσμού της χώρας. Πρακτικά, όμως, αυτό σημαίνει πως έχει μείνει ακάλυπτο το 25% – 30% γεωγραφικά! Και ενώ η ΕΕΤΤ, που καλύπτει την Digea σε αυτό το μείζον για την Ελλάδα ζήτημα, υποστηρίζει πως σε ορισμένες περιοχές η κάλυψη του πληθυσμού υπερβαίνει το 96%, η πραγματικότητα είναι διαφορετική – αν βέβαια εξεταστεί η ψηφιακή κάλυψη με βάση τη γεωγραφία της χώρας. Ολόκληρες περιοχές, όπως η Λέσβος, η Νότια Κρήτη, η Δυτική Ελλάδα, ο Έβρος, η Ρόδος, <B> σε μεγάλα γεωγραφικά σημεία τους δεν έχουν καθόλου τηλεόραση! <Δ>
Οι λεγόμενες «λευκές περιοχές» δεν προβλέπονταν ούτε θεσμικά. Η κυβέρνηση της ΝΔ, που έδωσε το πράσινο φως για την παράδοση όλων των ψηφιακών συχνοτήτων στην Digea, φρόντισε μέσω του υπουργείου Μεταφορών και του γενικού γραμματέα Μ. Δασκαλάκη να μην υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα, το καλοκαίρι του 2014, αρχικά στην Πελοπόννησο, ο τότε γενικός γραμματέας Μ. Δασκαλάκης είχε ανακοινώσει «πως οι δήμοι πρέπει να πληρώσουν για να τοποθετηθούν αναμεταδότες στις περιοχές τους»! Κάτι που δεν προβλεπόταν θεσμικά. Οι δήμοι αντέδρασαν, αλλά όχι όλοι. Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα ποιοι δήμοι έχουν πληρώσει από την τσέπη των ελλήνων πολιτών για να υπάρχει το ψηφιακό σήμα της Digea στις περιοχές τους.
Ο Χρ. Σπίρτζης έκοψε δύο προγράμματα ενίσχυσης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και της Περιφέρειας Ανατολικού Αιγαίου, επειδή αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων. Υπάρχουν ωστόσο δήμοι, όπως στη Χαλκιδική, που σε συνεννόηση με την Digea έχουν πληρώσει ήδη για την τοποθέτηση αναμεταδοτών. Πρόσφατα το ίδιο αποφάσισε και ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου στην Κρήτη, ο οποίος ζήτησε τις τεχνικές προδιαγραφές από την Digea.
Το πλέον παράλογο στην όλη υπόθεση είναι πως η ΕΕΤΤ με έγγραφό της από την άνοιξη του 2015 έχει προειδοποιήσει τους δήμους με κυρώσεις αν δεν σταματήσουν τις αναλογικές μεταδόσεις. Κάτι τέτοιο θα έριχνε πρακτικά μαύρο στην τηλεόραση στις περιοχές που δεν έχουν ψηφιακή κάλυψη. <Β> Έμμεσα, δηλαδή, η ΕΕΤΤ οδηγούσε τους δήμους να πληρώσουν από την τσέπη τους για να έχει σήμα η Digea. <Δ> Σύμφωνα με εκτιμήσεις τεχνικών, για την πλήρη κάλυψη της χώρας με ψηφιακό σήμα απαιτείται η τοποθέτηση περίπου 1.000 αναμεταδοτών, με το κόστος να κυμαίνεται από 8 έως και 15 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το ποιος δίνει την εκτίμηση!