Τα 300 εκατομμύρια ευρώ εμφανίζονται και ξαναεμφανίζονται σε κωδικούς εσόδων για τα δημόσια ταμεία από το 2012 ως το ποσόν που θα πληρώσουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την εκχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων στα UHF, το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν δοθεί. Το «έσοδο» αυτό έχει χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο ως τρομοκρατικό επιχείρημα στη Βουλή ώστε να παραδοθούν οι ψηφιακές τηλεοπτικές συχνότητες με τον διαγωνισμό-παρωδία στην Digea αλλά και για να καταργηθεί ουσιαστικά η χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στην «τρόικα» πως το ποσόν των 300 εκατ. ευρώ θα είναι έσοδα του κράτους για το 2014, θέτοντας ως τελική ημερομηνία πώλησης των συχνοτήτων την 1η Νοεμβρίου 2014.
Και ενώ εξαιτίας αυτού του «εσόδου» δόθηκαν οι τηλεοπτικές συχνότητες στην Digea, ξαφνικά στις 14 Απριλίου η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, αντί να δώσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο πώλησης του ψηφιακού μερίσματος, έλαβε απόφαση να αναθέσει νέα μελέτη σχετικά με την αξία των συχνοτήτων στην εταιρεία AnalysysMason, με δαπάνη 45.000 ευρώ!
Η ίδια εταιρεία είχε αναλάβει μελέτη για την αποτίμηση των συχνοτήτων που προορίζονται για την κινητή τηλεφωνία και είχε καταλήξει το 2012 στα 300 εκατ. ευρώ. Στις επίσημες ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα της η εταιρεία δηλώνει πως τον Απρίλιο του 2014 επικαιροποίησε τα στοιχεία της μελέτης, για λογαριασμό του υπουργείου Μεταφορών, με τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του 2013.
Παρά την επικαιροποίηση των οικονομικών δεδομένων των εταιρειών, δεν προκύπτει τυπικά η δυνατότητα να μειωθεί η αξία πώλησης των ψηφιακών συχνοτήτων. Είχε προηγηθεί εδώ και μήνες επίσημο διάβημα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στο υπουργείο Μεταφορών, σύμφωνα με το οποίο δεν είναι δυνατόν να πληρώσει η κινητή τηλεφωνία για το ψηφιακό μέρισμα 300 εκατ. ευρώ όταν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών μέσω της Digea αγόρασαν το σύνολο των ψηφιακών συχνοτήτων για 15 χρόνια με μόλις 18,6 εκατ. ευρώ.
Βρήκαν τη λύση για μείωση της αξίας
Η νέα απόφαση για ανάθεση από την ΕΕΤΤ στην ίδια εταιρεία συμβούλων λύνει, όπως όλα δείχνουν, τον γόρδιο δεσμό για το αρμόδιο υπουργείο και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Γιατί στην απευθείας ανάθεση αναγράφεται επί λέξει: «Αναθέτει απευθείας στην εταιρεία “AnalysysMasonLimited” το έργο της επικαιροποίησης της οικονομικής αξίας του φάσματος (ψηφιακό μέρισμα και 2500-2690 ΜΗz), που είχε αποτιμηθεί στη μελέτη της AnalysysMason με βάση τη μέθοδο της συγκριτικής αξιολόγησης αντίστοιχων ευρωπαϊκών πρακτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις αντίστοιχες δημοπρασίες που έχουν λάβει χώρα μετά τον Φεβρουάριο του 2012». Δηλαδή, με απλά λόγια, να ληφθεί υπόψη το μικρό ποσόν που πλήρωσε η Digea…
Στην ίδια απόφαση ανάθεσης αναφέρεται πως η εταιρεία εκπόνησε τη μελέτη της το 2012 και όχι το 2010, όπως υποστηρίζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μέσω φιλικών δημοσιευμάτων στον Τύπο.
Η AnalysysMason έπρεπε να παραδώσει τη νέα αποτίμηση, έναντι αμοιβής 45.000 ευρώ, σε έναν μήνα, δηλαδή στις 15 Μαΐου. Έτσι, θα μάθουμε και τυπικά πλέον το ποσόν στο οποίο θα πουληθούν οι υπόλοιπες συχνότητες του ψηφιακού μερίσματος. Το ερώτημα είναι με ποια μέτρα θα καλυφθεί η απώλεια των εσόδων των 300 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τα οποία υπάρχει η δέσμευση απέναντι στην «τρόικα». Εκτός κι αν ο Γ. Στουρνάρας κλείσει μερικά σχολεία ακόμη ή μειώσει κι άλλο τις συντάξεις, για να γίνει η χάρη, όπως έγινε και στην περίπτωση της ιδιωτικής τηλεόρασης, στην κινητή τηλεφωνία και να πληρώσει λιγότερα για τις ψηφιακές συχνότητες.