Ανακοίνωση ΕΡΤ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 26 Οκτωβρίου συζήτησε και αποφάσισε τα ακόλουθα:
1. Ασφάλιση περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ Α.Ε.. Εγκρίθηκε η παράταση από 31.08.2010 έως 30.11.2010 των ασφαλιστικών συμβολαίων με την εταιρεία «Ευρωπαϊκή Πίστη», για την κάλυψη κινδύνων στους κλάδους περιουσιακών στοιχείων και αστικής ευθύνης.
Αποφασίστηκε, κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης, να συνταχθούν νέες προδιαγραφές για τη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή για την ανάδειξη αναδόχου ασφαλιστικής εταιρείας.
2. Μίσθωση ξένων ταινιών από τις εταιρίες ODEON Α.Ε και NUTOPIA ENTERTAINMENT. Περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, επιτυχημένες και βραβευμένες σε διεθνή φεστιβάλ ταινίες, όπως: «Το σύμπλεγμα Μπάαντερ Μάϊνχοφ» σε σκηνοθεσία Uli Edel, «Η Κόλαση» σε σκηνοθεσία Krzysztof Kieslowski, «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο» του Olivie Dahan, «Η θάλασσα μέσα μου» του Αλεχάντρο Αμενεμπάρ, «Μονάκριβη» του L. Daniels, «22 σφαίρες» του Ρισάρ Μπερί, το «Καταφύγιο» του Φρανσουά Οζον και «Slacker Uprising» του Μάϊκλ Μουρ.
3. Παραχώρηση ψηφιακών αντίγραφων φωτογραφιών για χρήση σε περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.
4. Έγκριση συνεργασίας μεταξύ ΕΡΤ-ΝΟVA για ανταλλαγή αθλητικών στιγμιοτύπων.
Τέλος, τα μέλη του ΔΣ ενημερώθηκαν για τα όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Administrative Board της European Broadcasting Union που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Οκτωβρίου και αφορούσαν σε θέματα κοστολόγησης των εξωτερικών τηλεοπτικών παραγωγών και αναθέσεων, καθώς και στο καθεστώς χρηματοδότησης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών – μελών της EBU.
Σε ό,τι αφορά στην κοστολόγηση των εξωτερικών τηλεοπτικών παραγωγών και αναθέσεων, στη συνεδρίαση της EBU τονίστηκε η αναγκαιότητα ύπαρξης μηχανισμών ελέγχου του κόστους τους, προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα των οποίων είναι η δημιουργία φερέγγυας τράπεζας δεδομένων που θα επιτρέπει τη συγκρισιμότητα των στοιχείων. Κρίθηκε δε ως όρος απολύτως αναγκαίος για τη βελτίωση της λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, η σύσταση και λειτουργία τμημάτων εσωτερικού ελέγχου. Μέλη του ΔΣ επεσήμαναν την ανάγκη να αναμορφωθεί συνολικά το πλαίσιο προκήρυξης, αξιολόγησης, ανάθεσης, υλοποίησης και ελέγχου-έγκρισης των εσωτερικών και εξωτερικών παραγωγών της ΕΡΤ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη διεθνή πρακτική.
Αναφορικά με τους τρόπους χρηματοδότησης, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης, προκύπτει πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες με το χαμηλότερο ανταποδοτικό τέλος, καθώς αυτό έχει οριστεί στα 4,24 ευρώ το μήνα.
Ενδεικτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΒΒC), το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται σε 190 ευρώ ανά νοικοκυριό, στη Γερμανία (ZDF και ARD) σε 204 ευρώ και στη Γαλλία (FT) σε 108 ευρώ. Στην Τουρκία (TRT) το τέλος φθάνει στο 2% του λογαριασμού κατανάλωσης ρεύματος, επιβάλλεται και στις επιχειρήσεις και υπάρχει ειδικός φόρος υπέρ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης επί της αγοράς συσκευών τηλεόρασης και ραδιοφώνου. Στη Σερβία το τέλος είναι 55 ευρώ ετησίως ανά νοικοκυριό.