Με αφορμή μια εξαιρετικά χρονισμένη Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, είναι σημαντικό να μιλήσουμε σαν κοινωνία για την επόμενη μέρα σε ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα του πολιτεύματος, την ελευθερία της έκφρασης, τις δημόσιες δομές ΜΜΕ και την αξία που έχει για την κοινωνία η υιοθέτηση υψηλών Προτύπων.
Η φετινή 3η Μαΐου συμπίπτει με την θεσμική επάνοδο της ΕΡΤ, κάτι το οποίο παράγει περισσότερη πίεση για πολιτική βούληση θέσπισης αυστηρού πλαισίου ανεξαρτησίας του φορέα και σαφώς υποδηλώνει την ανάγκη εκσυγχρονισμού του με την υιοθέτηση πρακτικών και ποιοτικών πλαισίων αυτοδέσμευσης απέναντι στο κοινό.
Τα επόμενα βήματα, συνεπώς, θα πρέπει να παρακινούνται με την ίδια πολιτική και κοινωνική βούληση για μια δημόσια κοινωνική υπηρεσία ενημέρωσης στα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών φορέων.
Η στιγμή της έκδοσης των Προτύπων Ποιότητας (Πρότυπα στα ΜΜΕ – Έχουν νόημα;) από τον ΤΑΞΙΔΕΥΤΗ, είναι μια ευκαιρία να ανοίξει στη δημόσια συζήτηση και η ατζέντα για το πώς τα media θα ανακτήσουν την αξιοπιστία τους και πώς το κοινό θα τα εμπιστευτεί. Σε κάθε περίπτωση, τα αυτονόητα ζητήματα, ήδη μπαίνουν με πιεστικό τρόπο στην στη δημόσια ατζέντα, λόγω των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Η EBU από πέρυσι έχει τονίσει την ανάγκη να επανέλθει η λειτουργία των Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων στα Πρότυπα ποιότητας και τις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας. Έκτοτε δεν έγιναν και πολλά βήματα λόγω της εγγενούς αδυναμίας του φορέα του Υπουργείου Οικονομικών (ΝΕΡΙΤ) να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, αλλά και της αδιαφορίας όλων όσων είχαν την ευθύνη (Πολιτεία, Κόμματα, Σωματεία και εμπλεκόμενοι στα Media) να μελετήσουν εναλλακτικές.
Ακόμη και εάν είχαν την πρόθεση, δεν το έπραξαν. Η αμηχανία ορισμένων αδαών, προκαλούσε περισσότερες αναφορές σε κάτι αόριστο όπως το μοντέλο του BBC, παρά στη μελέτη ειδικών περιπτώσεων Δημοσίων Ραδιοτηλεοράσεων της Ευρώπης με τεράστια ποσοστά αποδοχής από την κοινωνία, καίτοι το μηνιαίο Τέλος σε αυτά ξεπερνά τα 15 ευρώ ανά οικογένεια.
Μένοντας στην ουσία, αξίζει κανείς να εξετάσει την περίπτωση της Αυστριακής ORF η οποία διαθέτει ένα άρτιο Σύστημα Ποιοτικής Διασφάλισης με αποκορύφωμα την τεκμηρίωση σε ορισμένα, τακτά χρονικά διαστήματα με βάση απολογιστικές εκθέσεις για την Δημόσια Αξία (Public Value) που παράγει.
Το παρακάτω είναι προδημοσίευση από το βιβλίο του Βασίλη Βασιλόπουλου «Πρότυπα στα ΜΜΕ. Έχουν νόημα;» από τις εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ, το οποίο θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση του QJNT και της ΕΚΠΟΙΖΩ με την υποστήριξη της ΠΟΕΣΥ, στην αίθουσα Καράτζα της ΕΣΗΕΑ, την Τετάρτη 6 Μαίου, 12μμ.