Η πανευρωπαϊκή διαδικτυακή εφαρμογή «συμβούλου ψήφου» EUvox, που σχεδιάστηκε ειδικά για τις επικείμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τίθεται από σήμερα και πάλι σε λειτουργία, μετά την αναβάθμιση του συστήματος που έγινε για να αντιμετωπιστούν τα τεχνικά προβλήματα της πρεμιέρας του. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη απευθείας στα ελληνικά στο www.euvox.eu/gr και πανευρωπαϊκά, σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο www.euvox.eu.
Στόχος της εφαρμογής EUvox είναι να βοηθήσει τους πολίτες των κρατών μελών της Ε.Ε. να προσανατολιστούν στο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται εν όψει των ευρωεκλογών, δοκιμάζοντας τις απόψεις τους πάνω σε 30 ζητήματα καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκρίνοντάς τις με τις αντίστοιχες θέσεις των κομμάτων που ζητούν την ψήφο τους.
Η εφαρμογή δεν προτείνει στον χρήστη τι να ψηφίσει, αλλά του επιτρέπει να αντιστοιχίσει τις απόψεις του με τις απόψεις δέκα εκ των υποψήφιων κομμάτων, σε σχέση με τα συγκεκριμένα 30 ζητήματα, τα οποία αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οικονομία και την κοινωνία. Οι 22 από αυτές τις ερωτήσεις είναι κοινές για τους πολίτες όλων των κρατών μελών της Ε.Ε., ενώ οι 8 αφορούν θέματα εθνικού ενδιαφέροντος και διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
Στην ελληνική εκδοχή της εφαρμογής περιλαμβάνονται τα εξής κόμματα: Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Ελιά, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, Δράση, Οικολόγοι Πράσινοι.
Το EUvoxέχει σχεδιαστεί μέσω της σύμπραξης μεταξύ της ολλανδικής εταιρείας Kieskompas, η οποία ειδικεύεται σε παρόμοιες εφαρμογές, και του ευρωπαϊκού ακαδημαϊκού οργανισμού PreferenceMatcher, ενώ συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (τομέας ιντερνετικών δραστηριοτήτων και διαδικτυακών μέσων, 2014).
Η εφαρμογή είναι εντελώς ανεξάρτητη από οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα ή κυβερνητικό φορέα. Η επιλογή των κομμάτων που περιλαμβάνονται στην εφαρμογή και η εξαγωγή των πολιτικών τους θέσεων έγινε από εθνικές ομάδες ακαδημαϊκών, οι οποίες εξήγαγαν και τις κομματικές θέσεις βασιζόμενες σε επίσημα κείμενα κάθε κόμματος και δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών των. Μέλη της ελληνικής ακαδημαϊκής ομάδας είναι η Βασιλική Γεωργιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Στο τέλος του ερωτηματολογίου ο χρήστης λαμβάνει μια λίστα με τον ποσοστιαίο βαθμό συνάφειάς του με κάθε κόμμα στη χώρα του. Επιπλέον, μπορεί να προβάλει τα αντίστοιχα αποτελέσματα που βγαίνουν συγκρίνοντας τις θέσεις του και με τα υπόλοιπα κόμματα της Ε.Ε. ή με το σύνολο των άλλων χρηστών που έχουν δοκιμάσει την εφαρμογή (αυτή η δυνατότητα θα ενεργοποιηθεί μετά από κάποιο διάστημα χρήσης, ώστε να υπάρχουν συγκρίσιμα δεδομένα). Έχει επίσης τη δυνατότητα να φιλτράρει τις απαντήσεις του, δίνοντας έμφαση σε αυτές που βαρύνουν περισσότερο στον εκλογικό του προσανατολισμό και εξαιρώντας άλλες που είναι λιγότερο καθοριστικές για τον ίδιο. Τέλος, έχει κάποιες επιλογές διαχείρισης των αποτελεσμάτων του, όπως το να τα κατεβάσει σε ένα αρχείο ώστε να τα μελετήσει καλύτερα, να τα μοιραστεί στα κοινωνικά δίκτυα, να τα σχολιάσει κλπ.
Τα δεδομένα από τη χρήση της εφαρμογής μέχρι και τη μέρα των ευρωεκλογών, θα αξιοποιηθούν σε ακαδημαϊκές έρευνες και αναλύσεις που θα ακολουθήσουν. Οι απαντήσεις των χρηστών είναι ανώνυμες και τα γενικά δημογραφικά στοιχεία που ζητούνται (προαιρετικά), θα χρησιμοποιηθούν μόνο για ερευνητικούς σκοπούς.
Επίσημη ιστοσελίδα:
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη πανευρωπαϊκά στο:
www.euvox.eu
και απευθείας στα ελληνικά στο:
Ελληνικοί λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα:
www.facebook.com/euvox2014.greece
twitter.com/EUVOX2014gr
Communitymanager: Βένη Μουζακιάρη