Ανακοίνωση Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης
Κύρια αποσπάσματα της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας, Ηλία Μόσιαλου στην ΝΕΤ (“Πρωϊνή Ενημέρωση)
Α. Χρηματοδότηση και διαχείριση
Οι ΄Ελληνες πολίτες χρηματοδοτούν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τα πολυμέσα με 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, με υποχρεωτική εισφορά. Δεν είναι εθελοντική. Έχει τρία κανάλια, δύο ψηφιακά, 20 περιφερειακούς ραδιοσταθμούς, τρία ραδιόφωνα στη Θεσσαλονίκη, πέντε στην ΕΡΑ, 20 εκπομπές στα μεσαία, έχουμε ένα διεθνές κανάλι. Αυτά δεν συμβαίνουν πουθενά αλλού.
Επομένως, τι περιμένει ο Έλληνας πολίτης; Χρήση των χρημάτων του με διαφάνεια και καλή διαχείριση. Αρκεί να την εξασφαλίσουμε. Αν καλή διαχείριση και διαφάνεια σημαίνει ότι διατηρούνται οι θέσεις των εργαζομένων, οι θέσεις των εργαζομένων διατηρούνται.
Β. Τηλεθέαση, ποιότητα και πολυδιάσπαση
Στην Αγγλία, στην οποία εγώ έζησα 19 χρόνια, είχα το BBC1 και το BBC2 και παρ΄όλα αυτά, παρ΄ό,τι είχαμε δύο κανάλια σε μία χώρα 60 εκατομμυρίων ατόμων, με το BBC1 και το BBC2 είχαμε άρτια δημόσια τηλεόραση και άρτιο δημόσιο λόγο. Εδώ έχουμε μία πολυδιάσπαση καναλιών, πολυδιάσπαση ραδιοσταθμών, η οποία επιδοτείται από τον ελληνικό λαό, συν οι περαιτέρω επιδοτήσεις, οι οποίες είναι μέσω των διαφημίσεων. Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό, για να δίνει ένα αποτέλεσμα τηλεθέασης που δεν υπερβαίνει το 12% συνολικά στην ελληνική τηλεόραση.
Η τηλεθέαση της ΕΤ1 δεν έχει υπερβεί το 2% – 2,5% τη χρονιά την οποία μας πέρασε. Ο πολιτισμός δεν χρειάζεται να είναι σε ένα κανάλι «γκέτο», πρέπει να διαπερνά το δημόσιο λόγο και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τα πολυμέσα, παντού. Αν είδατε τις εξαγγελίες που κάναμε, μιλήσαμε για έμφαση στην ελληνική παραγωγή και στους Έλληνες δημιουργούς. Μιλήσαμε, επίσης, για τις παιδικές ζώνες και τις ζώνες ψυχαγωγίας. Επαναλαμβάνω, δεν θα υπάρχει κανάλι πολιτιστικό.
Η πολυδιάσπαση είναι αρνητική. Θέλω ποιοτικότερα προγράμματα στα δύο κανάλια, τα οποία θα μείνουν. Και θα μείνει παράλληλα και το «Πρίσμα» για τα άτομα με ειδικές ανάγκες το οποίο θα επεκτείνει το πρόγραμμά του πανελλαδικά, γιατί αυτή τη στιγμή περιορίζεται μόνο στην περιοχή της Αττικής. Κάνουμε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση σε καλές παραγωγές του ιδιωτικού τομέα, γιατί κι αυτός είναι ένας κοινωνικός ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Γ. Πολυμέσα
Στα πολυμέσα θα γίνουν και μεγάλες επενδύσεις. Θα γίνουν επενδύσεις για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή. Γιατί, λέτε μόνο για το κλείσιμο της ΕΤ1; Εδώ θα κάνουμε επενδύσεις 48 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα για να περάσει πρώτη η δημόσια ραδιοτηλεόραση στην ψηφιακή της εποχή. Η νεολαία τώρα είναι στα πολυμέσα. Είναι στα i-pad, στα i-phone, είναι στα νέα Μέσα Ενημέρωσης. Εκεί πρέπει να πάμε. Υπάρχει ένα κοινό, το οποίο δεν το έχουμε αγκαλιάσει, ένα κοινό το οποίο είναι υπό διαμόρφωση
Δ. Κρατική και δημόσια ραδιοτηλεόραση
Έχουμε τα χαρακτηριστικά της δημόσιας τηλεόρασης στην ελληνική ραδιοτηλεόραση; Όχι. Γίνεται ένας αγώνας. Θα πρέπει να ορίζονται όλα τα Διοικητικά Συμβούλια, όλες οι δομές της δημόσιας τηλεόρασης με ανεξάρτητο τρόπο, χωρίς την ευθύνη να την έχει η ελληνική κυβέρνηση και πρώτα και κύρια εγώ, ο ίδιος. Λοιπόν. Άρα, με τις επιτροπές τις οποίες κάνουμε, θα τεθεί ένα μοντέλο διακυβέρνησης, όπου θα διασφαλίζεται ο ανεξάρτητος δημόσιος λόγος.
Η διοίκηση της ΕΡΤ θα γίνεται με κάποια κριτήρια. Όπως ξέρετε, υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές στη χώρα μας, όπου χρειάζεται πλειοψηφία ή 3/5 ή 4/5 του ελληνικού Κοινοβουλίου για να μπουν οι Διοικήσεις. Αυτό σημαίνει ευρύτατη διακομματική συναίνεση. Μπορούμε να βρούμε τέτοιες διαδικασίες, επομένως, για τα Διοικητικά Συμβούλια και τα Εποπτικά Συμβούλια, όπου θα διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της επιλογής.
Εγώ είμαι περαστικός. Αυτό που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι θα υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο, όπου ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι υπουργός, ανεξάρτητα από το ποιοι θα είναι υπουργοί, η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα είναι ανεξάρτητη. Θα είναι πραγματικά δημόσια. Όχι κρατικο-εξαρτώμενη, όχι με τα φαινόμενα κομματισμού. Θα πρέπει να βρεθούν θεσμικά πλαίσια, ξεχωριστά πλαίσια, όπου δεν θα εξαρτάται ο διορισμός του κάθε διοικητικού συμβουλίου από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό γίνεται σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, αυτό θα γίνει και εδώ. Μόνοι σας είπατε, και είναι προς τιμήν σας, ότι εγώ προσωπικά δεν σας έχω πάρει ποτέ τηλέφωνο.
Ε. Έμφαση στις εσωτερικές παραγωγές – Χρήση των υπαρχουσών δυνατοτήτων
Δεν νοείται να γίνονται εκπομπές στούντιο σαν αυτή που κάνετε εσείς εδώ και αυτή να δίνεται εξωτερική παραγωγή. Έχετε πολλά στούντιο. Όλα αυτά θα πρέπει να μπαίνουν σε μία τάξη. Έχει προσωπικό η ΕΡΤ, δόξα τω Θεώ, υπάρχει. Θα πρέπει να γίνονται περισσότερες εσωτερικές παραγωγές. Θέλω να δω συγκριτικά στοιχεία με τα ιδιωτικά κανάλια, δηλαδή, πόσο παράγει, πόσο είναι το κόστος μιας εκπομπής σε ένα ιδιωτικό κανάλι, αντίστοιχης με τη δική σας. Πόσο είναι το κόστος σε μία τηλεόραση
ΣΤ. Ο σταθμός 9,58
ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ο 9,58 γιατί να κλείσει;
ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Θα δούμε την ενσωμάτωσή του στο ραδιόφωνο το οποίο παραμένει στη Θεσσαλονίκη. Θα υπάρχουν πολιτιστικές ζώνες οι οποίες θα εξυπηρετούνται από το προσωπικό του 9,58 στην ΕΡΤ-3 για να δούμε πώς πρόγραμμα του 9,58 μπορεί να υπαχθεί και στο Τρίτο Πρόγραμμα… Κάνουμε οικονομίες κλίμακος, εξοικονομούμε πόρους, χρησιμοποιούμε προσωπικό, γιατί υπάρχει αρκετό προσωπικό στον 9,58 και στην ΕΡΤ-3 και στο Τρίτο Πρόγραμμα. Αυτές δεν είναι δικές μου κατευθύνσεις. Είναι το αυτονόητο που μπορεί να κάνει κανείς.
16. ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΟΠΩΣ ΒΟΥΛΗΣ
Δεν είναι υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας. Είναι υπό την εποπτεία του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Έλληνες πολίτες το πληρώνουν. Σε όπως όπως χώρες του κόσμου υπάρχει. Λοιπόν, να συζητήσουμε επομένως αν χρειάζεται να υπάρχει διαφάνεια όπως κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Από κει και πέρα η προσωπική μου άποψη, αν θα πρέπει το κανάλι όπως Βουλής να έχει επί πλέον πρόγραμμα, η γνώμη μου είναι όχι. Δεν θα πρέπει να έχει επί πλέον πρόγραμμα. Να μεταδίδει όπως κοινοβουλευτικές διαδικασίες και μπορεί να μεταδίδει πολιτικά προγράμματα, να κάνει συζητήσεις με πολιτικούς, να κάνει συζητήσεις γενικότερα με το πολιτικό σύστημα με όπως οργανισμούς, με όπως εκλεγμένους τώρα δημάρχους και περιφερειάρχες. Εκεί να μείνει. Αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που καλό είναι να την κάνετε με τα πολιτικά κόμματα. Γιατί δεν καλείτε τα πολιτικά κόμματα; Καλέστε τα πολιτικά κόμματα να δούμε τι θα πουν για το κανάλι όπως