Το χάος με το παράνομο κατέβασμα ταινιών και μουσικής από σάιτ που δεν έχουν τα νόμιμα δικαιώματα φέρνει και έσοδα από τη διαφήμιση. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής δεν είναι μόνο να χάνονται χρήματα για τις εταιρείες παραγωγής των οπτικοακουστικών έργων, με τις αντίστοιχες απώλειες για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και να πλουτίζουν τα διάφορα σάιτ από τη διαφήμιση που κερδίζουν, χωρίς να αποδίδουν φόρους και φυσικά αγγελιόσημο!
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τον αναλυτικό φάκελο που είχε υποβάλει η Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων σε δύο υπουργούς Πολιτισμού της ΝΔ, χωρίς να λάβει απάντηση. Η ΕΠΟΕ ζητάει να αλλάξει ο νόμος 2225/94 σε σχέση με την άρση του απορρήτου των προσώπων που εμπλέκονται στη διαδικασία και με τη συμμετοχή της ΕΕΤΤ, που θα διακόπτει την πρόσβαση σε παράνομες ιστοσελίδες, με βάση την κοινοτική οδηγία, η οποία -όπως γράφαμε την περασμένη Κυριακή- εφαρμόστηκε στην Ιταλία με σημαντική επιτυχία. Αν εφαρμοστεί αυτό το δίπολο, η ΕΠΟΕ θεωρεί πως θα μπορέσει να προχωρήσει ο έλεγχος. Αν τα σάιτ δεν έχουν τα νόμιμα δικαιώματα των οπτικοακουστικών έργων, η διαφήμιση που φιλοξενούν θα πρέπει να θεωρείται παράνομη και το τιμολόγιο (αν έχει εκδοθεί) να θεωρείται εικονικό και να επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Η ΕΠΟΕ υποστηρίζει πως σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει και άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών των υπευθύνων των παράνομων σάιτ, για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, αφού υπάρχουν αδήλωτα έσοδα από διαφημίσεις και συνδρομές μελών.
Το μέγεθος του φαινομένου της ψηφιακής πειρατείας είναι σημαντικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΟΕ, στον ελλαδικό χώρο πραγματοποιούνται καθημερινά 3.372.000 παράνομες θεάσεις και καταφορτώσεις κινηματογραφικών ταινιών και σειρών και 748.000 καταφορτώσεις ψηφιακών αρχείων μουσικής, βιβλίων και παιχνιδιών.