Στις 17 Ιανουαρίου έληξαν οι ετήσιας διάρκειας συμβάσεις 169 εργαζομένων δημοσιογράφων στην ΕΡΤ. Οι συμβασιούχοι αυτοί, είχαν υπογράψει συμβάσεις διάρκειας ενός έτους, με δικαίωμα επέκτασης και υπογραφής σύμβασης για έναν ακόμη χρόνο (1+1) και η επιλογή τους είχε προκύψεια μετά από ανοικτό διαγωνισμό και ενώ είχε προηγηθεί τουλάχιστον επτάμηνη απομάκρυνση. Η δυνατότητα της επέκτασης της σύμβασης για έναν ακόμη χρόνο τορπιλίστηκε από τις ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου, στο οποίο προβλέπεται μείωση του αριθμού των συμβασιούχων των ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, άμεσα, κατά 50%, επιπλέον κατά 30% το 2013 και επιπλέον κατά 10% έως το 2015.
Αυτή τη στιγμή, οι συμβασιούχοι – δημοσιογράφοι δε δικαιούνται επίδομα ανεργίας από το ΕΤΑΜ – ΜΜΕ. Κανονικά, και με το 50%, του Μεσοπρόθεσμου, θα έπρεπε να έχει προγραμματιστεί η ανανέωση 84 συμβάσεων. Η απόφαση όμως του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ είναι για ανανέωση 63 συμβάσεων στην Αθήνα, και 12 συμβάσεων στη Θεσσαλονίκη. Τούτων δοθέντων, αποδεικνύεται ότι δεν ανανεώνεται, ακόμη και με την ‘’νομιμότητα’’ του Μνημονίου, το 50% των συμβάσεων. Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που θα έπρεπε να έχει εκδοθεί ήδη, δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τους τρεις εκ των τεσσάρων συναρμόδιων Υπουργών ή Αντιπροέδρων.
Το πρόγραμμα της ΕΡΤ πλήττεται και από αυτή την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ανανέωσης των συμβάσεων. Σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι της πρωινής ζώνης ήταν συμβασιούχοι, ενώ εκπομπές, προγράμματα και ρεπορτάζ βγαίνουν με αντικαταστάσεις.
Επίσης, ενώ ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ για τους συμβασιούχους και τις απολαβές τους ήταν 10,5 εκατομμύρια ευρώ, και στην πραγματικότητα καταβλήθηκαν τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Και όλα αυτά σε μια επιχείρηση που είναι πλεονασματική.
Επειδή, δεν πρέπει να συνεχιστεί η περίοδος αβεβαιότητας των 169 συμβασιούχων δημοσιογράφων, που πλήττει τον προσωπικό και τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.
Επειδή, ακόμη και με την ‘’νομιμότητα’’ του Μεσοπρόθεσμου και των συνοδευτικών νόμων του, θα έπρεπε κατά ελάχιστον να ανανεωθούν 84-85 συμβάσεις.
Επειδή, αγνοείται το κείμενο που έχουν διαμορφώσει οι ίδιοι οι συμβασιούχοι, στο οποίο ζητείται να δοθεί προτεραιότητα στις ανανεώσεις συμβάσεων με κοινωνικά και επαγγελματικά κριτήρια, όπως είναι η μοναδική θέση εργασίας και όχι η πολυθεσία, η συμμετοχή στην καθημερινή παραγωγή δημοσιογραφικού έργου και όχι οι αργομισθίες.
Επειδή, δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην έκδοση της ΚΥΑ για την ανανέωση των συμβάσεων.
Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί :
1. Πότε θα εκδοθεί η ΚΥΑ για την ανανέωση των συμβάσεων;
2. Πώς αποφασίστηκε και με ποια κριτήρια, η ανανέωση των συμβάσεων μόλις 63 + 12 εργαζομένων (Αθήνα – Θεσσαλονίκη), κατά παράβαση ακόμη και της υπάρχουσας νομοθεσίας, που ακολουθεί το πνεύμα του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος;
3. Γιατί δεν έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους, τα χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί για τους συμβασιούχους του 2011;
Ο ερωτών βουλευτής
Βασίλης Μουλόπουλος