Χωρίς τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων παραμένει το ΕΣΡ. Η αντισυνταγματική παράταση της θητείας των τριών μελών του δεν χορηγήθηκε, ενώ έχει λήξει η θητεία άλλων τριών. Πλην, όμως, στο προεδρείο της Βουλής καταφθάνουν εισηγήσεις η οριζόμενη ως τετραετής θητεία να θεωρηθεί οκταετής, κάτι που διαστρεβλώνει το πνεύμα του νόμου.
Η κατάσταση στο ΕΣΡ έχει ως εξής: Δεν ανανεώθηκε η παράταση της θητείας του Ιωάννη Λασκαρίδη, προέδρου, και των μελών Εύης Δεμίρη και Γιάννη Παπακώστα.
- Η Λίνα Αλεξίου ορίστηκε αντιπρόεδρος της Αρχής πριν από τέσσερα χρόνια. Η πρώτη της θητεία ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου 2011 και έχει λήξει.
- Η πρώτη τετραετής θητεία του Γιώργου Στεφανάκη έληξε και από κοινού με τη Λίνα Αλεξίου μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου και απόφασης του ΣτΕ για παράταση της παραμονής τους στο ΕΣΡ κατά 6 μήνες, έως και τον Ιούλιο του 2015.
Προ πολλού έχει λήξει και η θητεία του Κωνσταντίνου Αποστολά, υπαλλήλου της Αρχής. Ορίστηκε σε θέση μέλους το 2008 και η πρώτη τετραετής θητεία του έληξε στις 28-2-2012. Συνολικά είναι στο ΕΣΡ 7 χρόνια και 3 μήνες.
Ο ορισμός των μελών της Αρχής, σύμφωνα με τη νομοθεσία, γίνεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 4/5, και η απόφαση με ευθύνη του υπουργού Επικρατείας δημοσιεύεται στο ΦΕΚ. Μέχρι τώρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν μπορεί να συγκροτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και προς το παρόν δεν υπάρχει λύση. Ορισμένοι, όμως, εισηγούνται να γίνει η ορισμένη με νόμο τετραετής θητεία του ΕΣΡ… οκταετούς διάρκειας. Θέλουν με τον τρόπο αυτό να λύσουν πρόσκαιρα το πρόβλημα, αδιαφορώντας για το αν θα θέσουν σε κίνδυνο την επερχόμενη διαδικασία χορήγησης των αδειών μέσω του ΕΣΡ.
Το ζήτημα της οκταετούς θητείας δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, που επιχείρησε να ξεπεράσει τον σκόπελο της «αντισυνταγματικότητας» του ΕΣΡ.