Επόμενος στόχος, να μην πληρώνουν για την ψηφιακή εκπομπή. Το αίτημα να διακοπεί η καταβολή «ενοικίου» στο κράτος για τη μετάδοση του ψηφιακού σήματός τους από την 1η Ιανουαρίου 2015 κατέθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρηματίες των σταθμών εθνικής εμβέλειας. Το επιχείρημά τους είναι πως ήδη πληρώνουν τη δική τους εταιρεία, την Digea, η οποία με τη σειρά της, με τη διαδικασία των δόσεων, θα δώσει στο Δημόσιο μέσα σε 15 χρόνια το ποσόν των 18,3 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, οι ιδιοκτήτες των σταθμών εθνικής εμβέλειας θα σταματήσουν να πληρώνουν απευθείας το Δημόσιο για τη χρήση του φάσματος, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν σημαντικά έσοδα από όλα τα υπόλοιπα κανάλια που είναι πελάτες της εταιρείας και δεν είναι μέτοχοί της.
Όλοι θα πληρώνουν την Digea
Πώς έχει η κατάσταση μέχρι σήμερα. Οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας εκπέμπουν αναλογικά σε συχνότητες του Δημοσίου χωρίς να έχουν άδεια. Για τη χρήση αυτή -η οποία συνιστά κατάληψη κατά το ΕΣΡ- καταβάλλουν στο Δημόσιο το 2% επί του κύκλου εργασιών τους. Δηλαδή, ένας σταθμός όπως το Mega για τις αναλογικές του συχνότητες το 2013 κατέβαλε στο Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, 1,498 εκατ. ευρώ. Για τις ψηφιακές συχνότητες που χρησιμοποιεί στο στάδιο της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση δεν πληρώνει τέλος στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Την ίδια ώρα, για τη άνοδο του ψηφιακού σήματος στην Digea, της οποίας είναι μέτοχος, πληρώνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσόν των 600.000 ευρώ. Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για τους υπόλοιπους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ενώ απαλλάσσονται από τέλη ενοικίου οι περιφερειακοί, τοπικοί σταθμοί και η ΝΕΡΙΤ. Με τον τρόπο αυτό, η Digea από απλός πάροχος δικτύου εξελίσσεται σε μια εταιρεία που λειτουργεί μονοπωλιακά στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, έχοντας πελάτες το σύνολο των σταθμών της χώρας, που εκπέμπουν χωρίς άδεια.
Πώς το Δημόσιο θα παίρνει λιγότερα χρήματα
Συνοπτικά, ενώ οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας πλήρωναν στο Δημόσιο για τις αναλογικές συχνότητες ένα ποσόν από 5 έως 12 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με την πορεία της διαφημιστικής αγοράς, τώρα το κράτος, μετά τον διαγωνισμό της ΕΕΤΤ, θα εισπράττει για τις ψηφιακές συχνότητες, που έχουν πολλαπλάσιες δυνατότητες, λιγότερα! Κάθε χρόνο, το ποσόν που πρέπει να πληρώνει η Digea ανέρχεται σε περίπου 1,3 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα οι σταθμοί θελήσουν να μεταδώσουν κι άλλα προγράμματα σε μορφή υψηλής ευκρίνειας, δεσμεύοντας μεγαλύτερο φάσμα, οι τηλεοπτικές εταιρείες θα έχουν και έκπτωση από την Digea, αν και η νομοθεσία αναφέρει πως η χρέωση θα πρέπει να είναι αναλογική.
Ο ΟΤΕ και η Nova τούς πληρώνουν
Τι γίνεται, όμως, με τις περιπτώσεις της Nova και του ΟΤΕ, που είναι φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης; Εδώ η χρέωση ως προς τον πάροχο αλλά και τα κανάλια είναι διαφορετική. Η Nova και ο ΟΤΕ πληρώνουν για την απόκτηση της άδειας και την υπογραφή της σύμβασης δορυφορικής τηλεόρασης (διάρκειας 15 ετών) στο Ελληνικό Δημόσιο ένα ποσόν εφάπαξ που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ και ετήσιο τέλος, το οποίο αυξάνεται αναλογικά και φτάνει μέχρι το 3,5% επί του κύκλου εργασιών του φορέα της συνδρομητικής τηλεόρασης.
Τα κανάλια που ανεβαίνουν στις συνδρομητικές πλατφόρμες έχουν έσοδα. Ο ΟΤΕ TV πληρώνει τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας ως προμηθευτές προγράμματος, ενώ η Nova διατηρεί ανταλλακτικές συμβάσεις διαφήμισης για τη δορυφορική μετάδοση του σήματος.