Την επιχειρηματολογία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την ανάγκη να κλείσει η ΕΡΤ υιοθέτησε, όπως φαίνεται, η πλειοψηφία των 15 συμβούλων της Ολομέλειας του ΣτΕ, «επικυρώνοντας» το λουκέτο. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ανταποκρίνονται τα στοιχεία αυτά στην πραγματικότητα, όταν, για παράδειγμα, γίνεται σύγκριση της κερδοφόρου ΕΡΤ ΑΕ με το σταθερά ζημιογόνο Mega ή με το BBC, έναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα παγκόσμιας εμβέλειας.
Το ενδιαφέρον είναι πως η πλειοψηφία της Ολομέλειας του ΣτΕ καταλήγει στο συμπέρασμα πως η ΕΡΤ ήταν ζημιογόνος κατά 71 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2012, όταν τα χρήματα αυτά προορίζονταν για έκτακτη εισφορά υπέρ του ΛΑΓΗΕ… Διαφορετικά, η πλεονασματική από το 2010 ΕΡΤ θα είχε ισοσκελίσει σε διάστημα τριών χρήσεων τις συσσωρευμένες ζημίες από τα προηγούμενα έτη.
Σε πολιτικό επίπεδο, τα στοιχεία που προσκομίζονται και επικαλείται η πλειοψηφία της Ολομέλειας είναι επιβαρυντικά για την περίοδο 2012-2013, όταν διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Νίκος Σίμος, ο οποίος κάτω από τις αφόρητες πιέσεις της τρικομματικής διόρισε ως συμβούλους δακτυλογράφους, αποτυχημένους πολιτευτές και πάσης φύσεως κολλητούς. Επίσης, το χρονικό ορόσημο για την ενημέρωση του ΣτΕ είναι ο Μάρτιος του 2013, οπότε και ανέλαβε με απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα ο Γκίκας Μάναλης στη θέση του παραιτηθέντος Νίκου Σίμου, που τα βρόντηξε. Η Ολομέλεια του ΣτΕ, ακολουθώντας τη λογική του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θεωρεί ότι η κερδοφόρος ΕΡΤ (57 εκατ. ευρώ το 2011) δεν ήταν κερδοφόρος… «Κατά το Δημόσιο, η ΕΡΤ δεν μπορεί να θεωρηθεί κερδοφόρος επιχείρηση διότι τα έσοδά της δεν προέρχονται από τη διαφήμιση ή άλλες μορφές εμπορικής δραστηριότητας αλλά από το ανταποδοτικό τέλος», αναφέρεται στην απόφαση. Πλην, όμως, ο πόρος του ανταποδοτικού τέλους καθιερώθηκε και η ορθή του διαχείριση οδήγησε σε κερδοφορία και πρωτοφανή περιορισμό των ελλειμμάτων, για να μην είναι αναγκασμένη να παράγει εμπορικά προγράμματα χαμηλής ποιότητας, όπως συμβαίνει με την ιδιωτική τηλεόραση. Ως προς τη ζημία που προκαλείται στο Δημόσιο, και ήταν και ο λόγος που επικαλέστηκαν οι Γ. Στουρνάρας και Σίμος Κεδίκογλου, η πλειοψηφία του ΣτΕ κάνει την εξής διατύπωση: «Η ΕΡΤ δυνάμει θα μπορούσε να επιβαρύνει οποιαδήποτε στιγμή τον κρατικό προϋπολογισμό» εξαιτίας της πρόβλεψης στον ν. 1730/ 1987 για την έκτακτη επιχορήγηση υπέρ της εταιρείας. Θυμίζουμε ότι η ΕΡΤ με απόφαση της διοίκησής της το 2010 σταμάτησε να δέχεται έκτακτη επιχορήγηση.