Στην πρώτη της τηλεοπτική χρονιά, η εκπομπή του Alpha «360°», με τη Σοφία Παπαϊωάννου, έκανε σημαντικές αποκαλύψεις, εξασφάλισε αποκλειστικές συνεντεύξεις, ερεύνησε σε βάθος κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, ανέδειξε θέματα που προκάλεσαν συζητήσεις και αντιδράσεις, με στόχο πάντα τη σφαιρική θεώρηση των γεγονότων.
Η εκπομπή ξεκίνησε δυναμικά την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής. Κατά τη διάρκεια της φετινής τηλεοπτικής σεζόν έβαλε στο μικροσκόπιο της έρευνάς της πολλά θέματα καταγράφοντας τις διαφορετικές παραμέτρους, τις φανερές αλλά και τις κρυφές πλευρές τους.
Σε συνεργασία με διεθνή μέσα, αποκάλυψε μαζικές υποκλοπές δεδομένων, ενώ μέσα από την έρευνά της ανέδειξε τις γκρίζες ζώνες στα βουλευτικά προνόμια. Ακόμα, οι «360ο» ασχολήθηκαν με την επαναλειτουργία του ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο, την υπόθεση της μικρής Μαρίας και του παράνομου εμπορίου παιδιών, ανέδειξαν ιστορίες προσώπων που κατάφεραν να είναι αυτάρκεις μέσα στην κρίση, συνομίλησαν με τους ανθρώπους που μετέτρεψαν αναξιοποίητα ελληνικά προϊόντα σε «χρυσάφι», «έζησαν» με οικογένειες χωρίς ρεύμα, παρουσίασαν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, εντόπισαν νοικοκυριά που έκαιγαν επικίνδυνα υλικά για να ζεσταθούν και έμαθαν τα μυστικά καινοτόμων επιχειρήσεων που στηρίχθηκαν στην τεχνολογία και πέτυχαν. Επίσης, οι «360ο» μπήκαν στο γκέτο της Αθήνας, ανέδειξαν τα προβλήματα των αποκλεισμένων νησιών του Αιγαίου, μίλησαν με νέους που γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια και συνάντησαν Έλληνες μετανάστες στην Τουρκία, ενώ σε μία επετειακή εκπομπή παρουσίασαν την ιστορία του 1821 που δεν διδαχθήκαμε. Ακόμα, γυναίκες σε «αντρικά» επαγγέλματα, νέα επικίνδυνα ναρκωτικά, Έλληνες επιχειρηματίες στα Βαλκάνια, νέοι κερδοφόροι συνεταιρισμοί στην περιφέρεια, πανελλήνιες εξετάσεις μέσα από τις φυλακές.
Οι «360ο» φιλοξένησαν την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και της νέας Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου. Επίσης, συνεντεύξεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Φώτη Κουβέλη, τον δήμαρχο Αθήνας Γιώργο Καμίνη, καθώς και την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη.
Ο πρώτος κύκλος της εκπομπής ολοκληρώθηκε την Τρίτη 3 Ιουνίου με την ιστορία μιας σύγχρονης φιλέλληνα, της αμερικανίδας ακαδημαϊκού Κάθριν Φλέμινγκ.
Εκπομπές που ανέδειξαν μεγάλα κοινωνικά ζητήματα:
- Ζωή στο σκοτάδι. Η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε την καθημερινότητα οικογενειών που ζουν βυθισμένες στο σκοτάδι και την ιστορία ενός σύγχρονου «Προμηθέα» που επανέφερε το ρεύμα σε δεκάδες σπίτια και αθωώθηκε για τη δράση του αυτή στο δικαστήριο.
- Οδοιπορικό στο γκέτο της Αθήνας. Η εκπομπή μπήκε στο γκέτο της Αθήνας και ήρθε αντιμέτωπη με σκληρές εικόνες, αλλά και ιστορίες θάρρους και ελπίδας για το μέλλον.
- Διαβάζοντας για τις Πανελλήνιες μέσα στις φυλακές. Πίσω από τα κάγκελα των καταστημάτων κράτησης Αυλώνα και Ελεώνα Θηβών, κρατούμενοι – μαθητές στα σχολεία που λειτουργούν μέσα στις φυλακές, μίλησαν για τις προσπάθειές τους για ένα καλύτερο μέλλον και μια δεύτερη ευκαιρία.
- Διασώσεις στο Αιγαίο. Η ιστορία μιας γέννας στην καμπίνα ενός ελικοπτέρου 2.000 πόδια ανέδειξε το πρόβλημα της διασύνδεσης των νησιών το χειμώνα. Ένα αφιέρωμα στους καθημερινούς ήρωες του Αιγαίου, τους καπετάνιους των επικίνδυνων αποστολών, τα πληρώματα των SuperPuma, τους ίδιους τους νησιώτες.
- Παιδιά χωρίς πατρίδα. Η εκπομπή έφερε στο προσκήνιο ένα πρόβλημα κρυμμένο για χρόνια κάτω από το χαλί των κυβερνήσεων της χώρας: Περίπου 100.000 παιδιά μεταναστών, τα οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, δε θεωρούνται Έλληνες. Οι ιστορίες, τα όνειρα αλλά και οι παράλογες καταστάσεις που ζουν αυτοί οι νέοι καθημερινά επειδή οι αρμόδιοι καθυστερούν να πάρουν μία απόφαση.
Θέματα που προκάλεσαν αίσθηση:
- Έλληνες μετανάστες στην Τουρκία. Η Σοφία Παπαϊωάννου ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και συνάντησε τους Έλληνες που, κυνηγημένοι από την κρίση, τόλμησαν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.
- Αυτοί που νίκησαν την κρίση με χρυσές ιδέες. Πέντε Έλληνες που δεν τους άγγιξε η κρίση μοιράστηκαν τα μυστικά της επιτυχίας τους: πώς βρήκαν τρόπο να μετατρέψουν σε χρυσάφι προϊόντα της ελληνικής γης που επί χρόνια παρέμεναν αναξιοποίητα και να τα κάνουν διάσημα στο εξωτερικό.
- Το πρώτο ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο. Οι «360°» βρέθηκαν στην Ίμβρο και κατέγραψαν το ιστορικό γεγονός της επαναλειτουργίας του ελληνικού σχολείου στο νησί, μισό αιώνα μετά το βίαιο κλείσιμό του από το τουρκικό κράτος. Η κάμερα της εκπομπής ήταν η μόνη από την Ελλάδα εκείνες τις ημέρες στο νησί και έφερε στο προσκήνιο τις ιστορίες εκείνων που πίστεψαν και έκαναν πραγματικότητα ένα άπιαστο, για πολλούς, όνειρο.
- Μία σύγχρονη φιλέλληνας. Η συναρπαστική ιστορία της αμερικανίδας ιστορικού Κάθριν Φλέμινγκ που γνώρισε στα φοιτητικά της χρόνια την Ελλάδα, την αγάπησε και σήμερα την στηρίζει από την θέση της αντιπροέδρου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
- Ιστορίες αυτάρκειας. Η κοινότητα των νέων στα βουνά της Εύβοιας που ζουν σε σκηνές και έχουν περιορίσει τα έξοδά τους σε 50 ευρώ τον μήνα ανά άτομο, το κτήμα της Ηλείας όπου φίλοι καλλιεργούν την τροφή τους και χρησιμοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το χρυσό παράδειγμα του χωριού της Ανάβρας που έχει 0% ανεργία.
- Έλληνες που πέτυχαν στην Αλβανία. Την ώρα που το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα από την Αλβανία όδευε προς την Ελλάδα, κάποιοι ακολούθησαν την αντίθετη πορεία. Η εκπομπή εντόπισε τους Έλληνες που πέτυχαν στην Αλβανία και έκανε γνωστές τις ιστορίες τους.
Έρευνες που οδήγησαν σε σημαντικές αποκαλύψεις:
- Τα προνόμια των βουλευτών. Η κάμερα της εκπομπής παρακολούθησε το 24ωρο δύο βουλευτών, σε Αθήνα και περιφέρεια, και κατέγραψε ένα – ένα τα προνόμιά τους. Μέσα από μαρτυρίες και στοιχεία, ανέδειξε τις γκρίζες ζώνες μίας άλλης μισθολογικής πραγματικότητας, με επιδόματα για τα οποία δεν ζητούνται αποδόσεις και λογαριασμοί και αυτοκίνητα της βουλής που παραμένουν επί μήνες αχρησιμοποίητα.
- Μαζικές υποκλοπές. Η συνεργασία της εκπομπής με ερευνητές από τέσσερις χώρες, τη γερμανική εφημερίδα «SüddeutscheZeitung» και το ιταλικό περιοδικό «L’Espresso», οδήγησε σε μια παγκόσμια αποκάλυψη για μαζικές υποκλοπές ηλεκτρονικών δεδομένων στην Ελλάδα και στην Κύπρο από τις βρετανικές και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
- Μέσα στις «πιάτσες» των νέων ναρκωτικών. Σε ένα σπάνιο τηλεοπτικό γύρισμα, ο φακός της εκπομπής κατέγραψε καρέ – καρέ το εμπόριο ναρκωτικών, μέρα – μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Οι «360°» βρέθηκαν, χωρίς κρυφές κάμερες, στις «απαγορευμένες πιάτσες» των αγοραπωλησιών νέων επικίνδυνων ουσιών.
- Οι σκοτεινές διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής. Μια εκπομπή με μαρτυρίες και νέα στοιχεία για τις οικονομικές σχέσεις της νεοναζιστικής οργάνωσης με δίκτυα που την υποστηρίζουν, εντός και εκτός Ελλάδος.
Συνεντεύξεις που συζητήθηκαν:
- Σταύρος Θεοδωράκης: Πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του ως επικεφαλής στο Ποτάμι.
- Ρένα Δούρου: Πρώτη τηλεοπτική συνέντευξής της ως νέα Περιφερειάρχης Αττικής.
- Ευάγγελος Βενιζέλος. Μία συνέντευξη που προκάλεσε αναταράξεις, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, και αναπαράχθηκε εκτενώς από τα ελληνικά ΜΜΕ.
Με αξιόπιστη δημοσιογραφική έρευνα, εμπεριστατωμένες απόψεις και αποκαλυπτικά video, η εκπομπή κέντρισε το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.
Το top 3 των εκπομπών των «360ο»με τις υψηλότερες αποδόσεις στον πίνακα της τηλεθέασης, στο δυναμικό κοινό 15-44 είναι:
Ιστορίες αυτάρκειας: 18,8%
Έλληνες που πέτυχαν στην Αλβανία: 17,4%
Τα προνόμια των βουλευτών: 17%
Το top 3 των εκπομπών των «360ο»με τις υψηλότερες αποδόσεις στον πίνακα της τηλεθέασης, στο σύνολο κοινού είναι:
Έλληνες μετανάστες στην Τουρκία: 19,2%
Έλληνες που πέτυχαν στην Αλβανία: 17,7%
Αυτοί που νίκησαν την κρίση με χρυσές ιδέες: 15,3%