Η μή κάλυψη της Ελλάδας με ψηφιακό σήμα ήταν γνωστή από το 2012, όταν σε μία εβδομάδα άλλαξε ο χάρτης των συχνοτήτων. Με παρέμβαση της Digea τον Οκτώβριο του 2012, πριν δηλαδή γίνει ο διαγωνισμός παραχώρησης των συχνοτήτων, μειώθηκαν τα υποχρεωτικά κέντρα εκπομπής για την ψηφιακή μετάδοση από 352 σε 156. Τα 156 σημεία, όμως, αφήνουν την ακριτική Ελλάδα χωρίς τηλεόραση!
Μετά την ψηφιακή μετάβαση σε Πελοπόννησο, Αττική και Θράκη – Μακεδονία – Βόρειο Αιγαίο, έγινε αντιληπτό πως οι 156 κύριοι πομποί της Digea δεν φθάνουν για να καλυφθεί η γεωγραφία της Ελλάδας. Ήδη ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Γ. Παυλίδης έχει προβεί σε έντονη διαμαρτυρία για το φαινόμενο της «μαύρης οθόνης», μιλώντας για «ψηφιακή τηλεόραση δύο ταχυτήτων». Η απάντηση της Digea ήταν σαφής. Τοποθετεί πομπούς στα σημεία που είναι υποχρεωμένη να το κάνει από τη σύμβαση με την ΕΕΤΤ. Δεν υπάρχει, όμως, νόμος που να υποχρεώνει τους δήμους να αγοράσουν πομπούς! Στη Θράκη και στην Ανατολική Μακεδονία οι κάτοικοι βλέπουν καμπάνα τα ψηφιακά κανάλια της Βουλγαρίας και τα αναλογικά της Τουρκίας, αλλά ελληνικά κανάλια δεν έχουν. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στην Περιφέρεια την Παρασκευή και οι δήμοι ζητούν από την κυβέρνηση άμεση λύση.
Την όλη κατάσταση είναι βέβαιο πως τη γνώριζε από το 2013 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Μενέλαος Δασκαλάκης. Τον Ιούνιο του 2013 ο δήμαρχος Καλαμάτας είχε ζητήσει εξηγήσεις για το ότι η ψηφιακή τηλεόραση σε ορισμένες περιοχές θα καλύπτει το 84%. Ο Μ. Δασκαλάκης είχε απαντήσει πως ο δήμος «μπορεί να προβεί σε αντικατάσταση των αναλογικών πομπών» που είχαν τοποθετηθεί στο παρελθόν, «ώστε οι αναμεταδότες να συνεχίσουν να μεταδίδουν σήμα». Είχε προσθέσει, επίσης, πως στον διαγωνισμό των ψηφιακών συχνοτήτων «θα προβλέπεται η τοποθέτηση gap fillers με χαμηλή ισχύ, χωρίς να απαιτείται αδειοδότηση». «Η Πολιτεία αναζητεί λύσεις για τη χρηματοδότηση της τοποθέτησης των gap fillers, που θα συντηρούνται και θα επιβλέπονται από τους παρόχους δικτύου που θα αναλάβουν την υλοποίηση του δικτύου», έλεγε. Δεκαπέντε μήνες μετά, στη μεν Πελοπόννησο συνεχίζεται η εκπομπή αναλογικής τηλεόρασης με την ανοχή της ΕΕΤΤ και του υπουργείου Μεταφορών, στη δε Μακεδονία οι δήμοι καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να βλέπουν οι έλληνες πολίτες τηλεόραση στα βόρεια σύνορα της χώρας μας.