Με τίτλο: «Από τη Μεγάλη ιδέα στη Μικρασιατική καταστροφή» κυκλοφορεί το περιοδικό «Ιστορικά Θέματα» μαζί με τη Realnews αυτήν την Κυριακή (23/8).
Στις 18 σελίδες του μεγάλου αφιερώματος, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να «ταξιδέψει» σε όλη την κρίσιμη περίοδο 1897-1922.
Το αφιέρωμα εικονογραφείται με δεκάδες φωτογραφίες από τα γεγονότα της εποχής και εστιάζει στους εξής άξονες:
• Οι απαρχές της Μεγάλης Ιδέας
• Ο ρόλος του Βενιζέλου στη μεγάλη εξόρμηση του 1912-1913
• Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο εθνικός διχασμός
• Η κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας
• Η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή.
Το αφιέρωμα ξεκινά με τους κλυδωνισμούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που εντάθηκαν το μέσο του 190υ αιώνα. Και όπως επισημαίνεται στο περιοδικό «μέσα σε αυτό το κλίμα της κρίσης για τον οθωμανικό κόσμο, η Ελλάδα αποτελούσε μια μόνιμη απειλή για την ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά, αφού υποστήριζε το όνειρο χιλιάδων Ελλήνων που ζούσαν στη Μακεδονία, στη Μικρά Ασία, στην Κρήτη, στον Πόντο και στην Κύπρο να ενωθούν με το ελληνικό κράτος. Η «Μεγάλη Ιδέα» αποτελούσε εκδήλωση της εθνικής πολιτικής του ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1840-1922».
Στον πρόλογο του μεγάλου αφιερώματος, τα «Ιστορικά Θέματα» σημειώνουν: «Τον Σεπτέμβριο του 1922 γραφόταν μια από τις τραγικότερες σελίδες της ιστορίας του ελληνικού έθνους. Στις 27 Αυγούστου/9 Σεπτεμβρίου τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Σμύρνη και μέσα από σφαγές και λεηλασίες σφράγιζαν το μέλλον του ελληνικού στοιχείου στα παράλια της Μικράς Ασίας.
Για την Ελλάδα αυτή η εξέλιξη ταυτιζόταν με το ναυάγιο της «Μεγάλης Ιδέας» που από το 1840 αποτέλεσε τη «σημαία» την ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Ωστόσο το γεγονός αυτό δεν πρέπει να εξετάζεται αποσπασμένο από τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στα Βαλκάνια και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο κατά τη χρονική περίοδο 1897-1922. Ιδιαίτερα μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μια σειρά πολιτικών και στρατιωτικών επιλογών έφεραν τη χώρα μας στο χείλος της καταστροφής».