Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την Πολιτεία στη διαχείριση των συχνοτήτων. Το Δημόσιο συνεχίζει να έχει εφάπαξ και σταθερά έσοδα από τη συνδρομητική τηλεόραση, δίνοντας άδειες και υπογράφοντας συμβάσεις με συγκεκριμένο χρονικό όριο εκπομπής, σε αντίθεση με την ελεύθερη ιδιωτική τηλεόραση, η οποία εκπέμπει χωρίς άδειες, κατά παράβαση του Συντάγματος, σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ. Είναι χαρακτηριστικό πως άλλη μία παράταση του «προσωρινού καθεστώτος λειτουργίας» έληξε χθες, Δευτέρα 30 Ιουνίου.
Στην περίπτωση της συνδρομητικής τηλεόρασης, τόσο η Multichoice (Nova) όσο και ο ΟΤΕ TV έχουν λάβει από το ΕΣΡ άδειες διάρκειας 15 ετών. Μάλιστα, στην περίπτωση της Nova η άδεια χορηγήθηκε πρόσφατα, στις 6 Ιουνίου 2014, ενώ η προηγούμενη σύμβαση, που υπεγράφη το 1999, λήγει στις 24 Ιουλίου 2014. Στο σημείο αυτό είναι κρίσιμη η σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε το Ελληνικό Δημόσιο με τις δύο εταιρείες. Ανάλογα με τις ώρες μεταδιδόμενου συνδρομητικού προγράμματος, η Nova και ο ΟΤΕ πλήρωσαν εφάπαξ ποσόν που ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, για κάθε χρόνο λειτουργίας πληρώνουν ένα κλιμακωτό ποσόν επί του τζίρου, που ξεκινάει από 0,5% και φτάνει στο 3% ανάλογα με τα χρόνια λειτουργίας.
Στην περίπτωση της ελεύθερης ιδιωτικής και κρατικής τηλεόρασης δεν συζητάμε για συμβάσεις παραχώρησης, καθώς δεν υπάρχουν ούτε άδειες! Οι τελευταίες άδειες χορηγήθηκαν το 1993 και οι σταθμοί εκπέμπουν έχοντας αποκτήσει το σχετικό δικαίωμα από το ΕΣΡ. Η νομοθεσία δεν προβλέπει την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο και εφάπαξ αντάλλαγμα, ενώ δεν γίνονται προκηρύξεις για την εκχώρηση νέων αδειών, με αποτέλεσμα να εκπέμπουν οι ίδιοι σταθμοί αλλάζοντας χέρια, χωρίς πρακτικό όφελος για το Δημόσιο. Μόνο οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας πληρώνουν ένα ετήσιο τέλος επί του τζίρου, το οποίο ανέρχεται σε 2%. Όταν όμως διεξάγονται εκλογές, το ποσόν αυτό μειώνεται κατά 50% με αντάλλαγμα τη δωρεάν μετάδοση διαφημιστικών σποτ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Για παράδειγμα, τα εθνικής εμβέλειας κανάλια, αν δεν γίνουν εκλογές, θα πληρώσουν 1% επί του κύκλου εργασιών τους. Αν διεξαχθούν εθνικές εκλογές, είναι υποχρεωμένα να μεταδώσουν δωρεάν τα σποτ και σε αντάλλαγμα το «ενοίκιό» τους θα μειωθεί σε 0,5% επί του τζίρου! Κάτι τέτοιο συνέβη το 2009, όταν είχαμε διπλές εκλογές.
Τέλος, όταν ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση, οι εθνικής εμβέλειας σταθμοί θα ζητήσουν να μην πληρώνουν τέλος χρήσης συχνοτήτων, αφού θα πληρώνουν «ενοίκιο» στην εταιρεία τους, την Digea, η οποία θα έχει έσοδα από το σύνολο των σταθμών της χώρας που εκπέμπουν ψηφιακά.