Τα διλήμματα και τα σενάρια ενόψει της προεκλογικής περιόδου και της τηλεοπτικής της κάλυψης άρχισαν να απασχολούν τα κομματικά επιτελεία και τα γραφεία συμβούλων επικοινωνίας. Καταρχάς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θεσμικό όργανο ελέγχου των όποιων όρων προεκλογικής κάλυψης αποφασίσει η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής. Το ΕΣΡ περιμένει μια νέα παράταση της θητείας του (θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες), με την οποία, όμως, ανά πάσα στιγμή, κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι αποφάσεις του και ο έλεγχος των προεκλογικών εμφανίσεων σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια.
Το μείζον πολιτικό θέμα, ωστόσο, είναι οι όροι των εμφανίσεων εκπροσώπων των κομμάτων. Μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ, οι αναταράξεις στο τηλεοπτικό σκηνικό έχουν ευθέως επιδράσει στους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς. Τι θα κάνει για παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του κόμματός του όταν θα βγει στον αέρα η ΝΕΡΙΤ; Θα αποδεχθούν να τη νομιμοποιήσουν ως δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό Μέσο, αποδεχόμενοι τις προσκλήσεις να μετάσχουν στις προεκλογικές συζητήσεις που θα προγραμματιστούν; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημόσια δεσμευθεί πως δεν αναγνωρίζει ως διάδοχο σχήμα της ΕΡΤ τη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ, στηρίζοντας την ΕΡΤ. Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για το ΚΚΕ αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού τη ΝΕΡΙΤ την έχουν αποδεχθεί μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενώ μετέχει και η ΔΗΜΑΡ στη διοίκησή της.
Το δεύτερο μείζον θέμα είναι ο χειρισμός της παρουσίας των στελεχών της Χρυσής Αυγής κατά την προεκλογική περίοδο. Εκτός των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, τα πολιτικά στελέχη και των υπολοίπων κομμάτων δεν θέλουν να εμφανίζονται σε στρογγυλά τραπέζια προεκλογικού χαρακτήρα με τα εμπρηστικά στελέχη του νεοναζιστικού κόμματος, για ευνόητους λόγους. Σύμφωνα με κάποιες προτάσεις που συζητήθηκαν, υπάρχει το σενάριο να οριστούν για αυτές τις εκλογές ειδικές προεκλογικές ζώνες στις οποίες θα μετέχει ένα πολιτικό κόμμα και όχι όλοι οι εκπρόσωποι. Και αυτή η σκέψη, όμως, σκοντάφτει στον τελικό αριθμό των πολιτικών σχηματισμών που θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών. Πώς θα κριθεί ένας νέος πολιτικός σχηματισμός που δεν έχει σήμερα παρουσία; Από τον αριθμό των βουλευτών του που μετέχουν ως «ανεξάρτητοι» στο Κοινοβούλιο οι οποίοι όμως έχουν σχηματίσει αναγνωρισμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το τρίτο, επίσης, σοβαρό ζήτημα είναι οι σχέσεις με τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία πλέον θα πληρώνουν ενοίκιο στους παρόχους δικτύου για την εκπομπή του ψηφιακού σήματός τους. Με ποια λοιπόν θεσμική κάλυψη θα απαιτήσουν να μην πληρώσουν για τις συχνότητες έναντι της δωρεάν προβολής διαφημιστικών μηνυμάτων των πολιτικών κομμάτων;